Črna kronika

Je vložek iz čevlja izdal pravega tatu?

tr
1. 4. 2015, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ljubljansko okrožno sodišče na obnovitvenem postopku ugotavlja, kdo je pravi tat, ki je pred dvema letoma vlomil v hišo in izmaknil gotovino in nakit. Na prvem sojenju je bil za tatvino obsojen Urban Prelac, poznan kot ubežnik iz sodne dvorane.

Prag ljubljanskega okrožnega sodišča je pred kratkim prestopil Urban Prelac. V hram pravice so ga pripeljali iz pripora, zaslovel pa je s pobegom iz sodne dvorane. Novembra predlani sta ga paznika zaradi obtožbe velike tatvine vklenjenega pripeljala na ljubljansko okrajno sodišče. Ko sta mu snela lisice, je izkoristil trenutek nepazljivosti prisotnih in jo ucvrl iz sodne dvorane. Pri tem ni pozabil zakleniti vhoda v dvorano, saj je bil ključ v ključavnici na zunanji strani vrat. Čeprav sta paznika z nogo razbila vrata in se pognala za pobeglim, se je za njim izgubila vsaka sled. Obtoženi je užival na svobodi tri mesece, vse dokler ga niso našli sredi Ljubljane.

Tokrat ga je tožilstvo poklicalo na odgovornost, ker naj bi se 16. januarja pred dvema letoma prikradel v hišo v Ljubljani in iz nje izmaknil 200 evrov, verižice znamke Swarovski in še nekaj nakita. Lastnika je skupno oškodoval za 900 evrov. Na kraju zločina so policisti našli vložek iz čevlja, ki jih je pripeljal do Prelca. Sodišče ga je že obsodilo na leto in pol zapora, potem pa se je pojavil Nermin Lović, ki je obvestil organe pregone, da je pravzaprav on tatič, ki je izmaknil dragocenosti. Zaradi tovrstne izjave je sodišče obnovilo postopek, na katerem ugotavlja, kdo je pravi krivec za tatvino.

Prijatelju podtaknil kaznivo dejanje

Iz Lovićevega pisnega priznanja izhaja, da je Prelcu podtaknil nečedno dejanje iz maščevanja, saj ga sumi, da je spal z njegovim takratnim dekletom. Zato je ob neki priložnosti iz Prelčevega čevlja vzel vložek in ga nato nalašč pustil na kraju zločina. Kot je opisoval na pretekli obravnavi Lović, je v zaporu zagledal psihično strtega Prelca. »Hotel je narediti samomor. Ugotovil sem, da je hudič vzel šalo, zato sem se odločil, da priznam kaznivo dejanje velike tatvine, saj človeka nočem imeti na vesti.« Lović je še izjavil, da ima za seboj 16 let zapora in da je bil kar 27-krat pravnomočno obsojen. Trenutno prestaja osem let in štiri mesece zaporne kazni.

Glede očitka velike tatvine Lović trdi, da je vstopil skozi drsna balkonska vrata in pobral večino nakita iz dnevne sobe. Drugače je izpovedal oškodovanec. Večina nakita je bila spravljena v spalnici, balkonska vrata, skozi katera je tat vlomil, pa so navadna. Kje konkretno je bil spravljen nakit, je bolj podrobno pojasnila oškodovančeva žena v začetku tega tedna. Kot je dejala, je bil denar spravljen v nočni omarici v spalnici, njen in otroški nakit v šatulji pod zakonsko posteljo, verižice pa v kopalnici. Sojenje se bo nadaljevalo 20. aprila, ko naj bi na prostor za priče stopilo Lovićevo nekdanje dekle.