Črna kronika

Kranjska občina ob pol milijona evrov

11. 2. 2015, 20.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Kriminalisti so kazensko ovadili osebo, ki naj bi neprofitni organizaciji omogočila brezplačno upravljanje nepremičnine. Šlo naj bi za Layerjevo hišo in društvo Puhart.

Kot je za Svet24 povedal predstavnik za odnose z javnostmi v Policijski upravi Kranj Bojan Kos, so kriminalisti v eni od preiskav preverjali posel med eno od občin na Gorenjskem in zavodom. »Ugotovili so nezakonitosti pri brezplačni oddaji nepremičnine v javnem interesu v upravljanje. Gre za posel, ki je bil sklenjen pred leti v nasprotju z zakonom, mimo razpisa, oddan nekomu, ki ni izpolnjeval pogojev, ni uresničeval zavez, ki so bile predmet nepovratnih sredstev. Kriminalisti so tako na podlagi preiskave ovadili osebo, ki je posel z zlorabo položaja omogočila,« je dejal Kos.

Po naših informacijah gre za obnovo Layerjeve hiše, ovaden pa naj bi bil takratni načelnik Urada za družbene dejavnosti v Mestni občini Kranj Uroš Korenčan. Glede upravljanja prenovljene Layerjeve hiše je bilo sicer precej težav. Občina je namreč za dobrih 800.000 evrov vredno prenovo pridobila tudi slabih 500.000 evropskih sredstev, za katera pa je bil pogoj odprtje treh novih delovnih mest. Občina je julija 2010 z društvom Puhart sklenila najemno pogodbo za pet let. Upravljanje je po soglasju občine kmalu prevzel Zavod Carnica, saj občina in Puhart nista imela dovolj denarja za opremljanje, še vedno pa je bila težava z veljavnostjo pogodbe in zagotovitvijo treh delovnih mest. Predvideno je bilo, da bo občina po teh zapletih hišo dala v upravljanje Zavodu za turizem Kranj, a se je nato spomladi 2013 odločila za javni razpis, na katerem je bil izbran Zavod Carnica.

Iz Mestne občine Kranj so nam sporočili, da z vsebino ovadbe niso seznanjeni. Kot so še zapisali, trenutni upravljavec izpolnjuje vse zahteve iz pogodbe o sofinanciranju obnove objekta iz evropskih sredstev, tako glede števila delovnih mest kot vsebine. »Glede morebitnega oškodovanja pri upravljanju z Layerjevo hišo v Mestni občini Kranj nimamo podatkov in ocenjujemo, da tudi ni nevarnosti za oškodovanje,« so še sporočili iz kranjske občine, ob tem pa so potrdili, da je Oddelek za družbene dejavnosti v spornem času res vodil Uroš Korenčan. Mestna občina Kranj naj bi bila sicer s tem dejanjem oškodovana za pol milijona evrov.