Črna kronika

Hrvat čez Slovenijo tihotapil drogo in mastno služil

R.T.
11. 12. 2014, 15.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V ponedeljek 8. 12. 2014, ob 7. uri, je na Mednarodni mejni prehod Gruškovje, z namenom vstopa v našo državo, pripeljal avtobus hrvaškega prevoznika, ki vozi na redni liniji Zagreb - Dunaj. Potniki na avtobusu so potovali v Republiko Avstrijo.

PU Maribor

Policisti Postaje mejne policije Gruškovje so ob vstopu avtobusa v našo državo, zatem ko so opravili pregled dokumentov, opravili še temeljito mejno kontrolo vozila, potnikov in prtljage. Pri pregledu prtljage 54-letnega državljana Hrvaške so policisti našli večjo količino vakuumsko zaprtih paketov, v katerih je bila rastlinska snov, ki je po videzu in vonju ustrezala prepovedani drogi konoplji.

V preiskavo so se takoj vključili kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor, ki so opisanemu moškemu zasegli 21 paketov, v katerih se je nahajalo skupaj 10082,36 gramov prepovedane droge konoplje in še druge predmete pomembne za kazenski postopek.

Mariborski kriminalisti ocenjujejo, da bi osumljenec z neupravičeno prodajo navedene količine prepovedane droge v Republiki Avstriji pridobil najmanj 70.000 evrov.

Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po 186/I. členu Kazenskega zakonika (KZ-1B) so mu kriminalisti odvzeli prostost. O prijetju in zasegu droge smo naši kriminalisti takoj obvestili tudi hrvaške varnostne organe.

Dne 9. 12. 2014 so kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor osumljenega državljana Hrvaške privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je po zaslišanju zanj odredil pripor.

PU Maribor

Hrvaški varnostni organi so v zvezi s tem zasegom na Hrvaškem prijeli 43-letnega državljana Hrvaške. V njegovem stanovanju in vozilu so našli približno 5 kg konoplje in večjo količino denarja, v hiši, ki jo je najel sredi Zagreba in si je v njej uredil prostor za gojenje konoplje pa še 6 kg konoplje in 263 rastlin te prepovedane droge. 

Mariborski kriminalisti ocenjujejo, da bi osumljenec z neupravičeno prodajo navedene količine prepovedane droge v Republiki Avstriji pridobil najmanj 70.000 evrov.

Mariborski kriminalisti izpostavljajo izredno dobro sodelovanje s svojimi hrvaškimi kolegi, ki je pripeljalo do opisanega uspešnega zasega droge in odkritja prostora v katerem se je le-ta gojila. Znova se je potrdilo, da je tako mednarodno sodelovanje v boju proti drogam in pri odkrivanju poti, po katerih se droga prenaša in prevaža, nujno potrebno.