Črna kronika

Zaradi sporne nagrade nekdanjemu predsedniku uprave Elana krivdo priznala njegova soobtožena

STA
27. 8. 2014, 10.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je v torek potekal predobravnavni narok v sojenju zaradi izplačila sporne nagrade nekdanjemu predsedniku uprave Elana Robertu Ferku, ki pa se naroka ni udeležil, saj je bil hospitaliziran.

Soobtožena Svetislav Ašanin in Katarina Golmajer sta na naroku priznala krivdo in si prislužila milejšo kazen.

Zaradi nezakonitega izplačila skoraj 78.000 evrov nagrade nekdanjemu predsedniku Elana je bil Ašanin, lastnik kadrovske agencije, ki je poslovala z begunjsko družbo, obsojen na desetmesečno zaporno kazen, ki jo bo lahko odslužil z družbeno koristnim delom, poroča Dnevnik.

Golmajerjevi, ki je bila obtožena zaradi ponarejanja, je sodišče prisodilo 8000 evrov denarne kazni. Zgolj za denarno kazen se je tožilstvo odločilo, ker je Golmajerjeva, ki je bila obtožena ponarejanja listin, le izpolnjevala navodila nadrejenih v Elanu.

Ker je bil v ponedeljek hospitaliziran, je sodišče preobravnavni narok za Ferka, ki ga je s čela Elana odnesla ravno sporna nagrada, prestavilo na začetek oktobra. Po informacijah Dnevnika pa se tudi Ferko s tožilstvom dogovarja o priznanju krivde.

To bi mu omogočilo nižjo kazen kot v primeru, da bi mu tožilstvo v morebitnem sodnem postopku dokazalo, da je storil očitano kaznivo dejanje, torej zlorabo položaja. Sporni znesek za Ferkovo nagrado je bil Elanu sicer vrnjen.

Leta 2010 so se člani nadzornega sveta Elana, ki jim je takrat predsedoval Stojan Nikolić, odločili, da Ferku pripada nagrada za uspešno poslovanje Elana v letu 2009 v višini šestkratne bruto plače. Po informacijah Dnevnika so nadzorniki na eni od sej sicer razpravljali, da bo nagrada zelo obdavčena, medtem ko o načinu izplačila nagrade ni tekla beseda. V korist Elana se je Ferko nagradi pisno odpovedal.

Nato pa je v Elan v prvi polovici leta 2011 prišla faktura v višini skoraj 78.000 evrov, predstavnica zaposlenih v nadzornem svetu pa je o tem seznanila nadzornike družbe. Kot se je izkazalo, je kadrovska agencija A. S. O. v lasti Ašanina izstavila Elanu račun kot poračun storitev za leto 2010, čeprav za to ni bilo nikakršne podlage.

Tožilstvo naj bi ugotovilo, da sta leta 2011 Ferko in Ašanin podpisala pogodbo, v kateri pa sta navedla, da je bila sklenjena že aprila 2010. Ta pogodba je vključevala člen, da delavcem, ki jih je A. S. O. napotil v Elan, pripada izplačilo stroškov prevoza na delo. Toda Elanov pravnik je nadzornikom pojasnil, da pogodbe, ki bi vključevala plačilo potnih stroškov, ni niti pripravil niti je nikoli ni videl.