Ni za nas

Velika električna galaksija

A.Š.
18. 11. 2023, 20.32
Deli članek:

Kitajski Geely postaja globalni velikan in v svojo paleto številnih znamk dodaja še eno hiper električno limuzino.

Geely
Geely Galaxy E8

Arzenal znamk Geelyja obsega Volvo, Polestar, Lynk & Co, Zeekr, Lotus, polovico Smarta in še plejado znamk, ki jih poznajo le Kitajci. Februarja letos so dodali še Galaxy, kjer Geely (preberi: Džili) cilja v prestižni razred, tako ali drugače elektrificiran. Galaxy že ima dva modela, priključna hibrida L6 in L7, zdaj je tu še galaxy L8. Slednji ni PHEV, pač pa čistokrvni EV s prav hudobno futurističnim dizajnom, s potopnimi kljukami in brez vajenih ekscesov kitajskega dizajna na zunanjosti. Streha teče poševno do zadka, zato L8 ni čistokrvna limuzina, pač pa prej kupe, ki pa ima vseeno limuzinski zavihek.

Geely
Geely Galaxy E8
Količnik upora je le 0,199, v nosu je nameščenih 158 ledic, ki omogočajo različne čiračara vizualne učinke za mimoidoče in vozeče.

V dolžino reč meri 5,01 metra, široka je 1,92 metra in visoka 1,47 metra, medosna razdalja meri 2,93 metra. Zelo tam, kjer se razteza tudi tesla model S. V notranjosti najdemo velikanski zaslon z ločljivostjo 8K po celotni dolžini armature, volan pa je, kot je zdaj trendovsko, pilotski. Za sodelovanje s potniki je v računalniku tudi precejšnja mera AI. Tehničnih podatkov ni, je pa glede na platformo tu vsaj 200 kW in različica z dosegom 670 kilometrov. Približno.