Mala dlan

Kdaj lahko pride do prezgodnjega poroda?

Oglasno sporočilo
19. 2. 2018, 08.51
Posodobljeno: 19. 2. 2018, 09.17
Deli članek:

Vzrokov za prezgodnji porod je več. Preverite, ali lahko tudi sami kaj vplivate na prezgodnji porod oziroma kaj morate narediti, da do tega ne bi prišlo.

Da nosečnici grozi prezgodnji porod, lahko strokovnjaki posredno vedo iz njenih anamnestičnih podatkov, ki jim jih pove, ki pa niso zelo specifični.

Bolečine v križu

Največkrat nosečnice povedo, da jih boli v križu, da imajo bolečine v spodnjem delu trebuha, da jih tišči navzdol, da imajo izcedek. Čeprav so ti znaki zelo splošni, pa lahko sprožijo prezgodnji porod. 

Kaj lahko naredijo ginekologi?

Če nosečnici grozi prezgodnji porod, lahko ginekolog ovrednoti stanje materničnega vratu z vaginalno ultrazvočno preiskavo tako, da izmeri dolžino in morebitni lijak. Krajši kot je maternični vrat, večja verjetnost je za prezgodnji porod. 

Če se slučajno zgodi ...

Če pride do prezgodnjega poroda, je za novorojenčka ključnega pomena inkubator. In slednjih v ljubljanski porodnišnici še kako primanjkuje. Zato lahko pomagate tudi vi. 

Pošljite sms na 1919 s ključno besedo DLAN ali DLAN5 in prispevajte 1 € ali 5 € za nakup novih inkubatorjev, ki so nujno potrebni.