Naša pot in svet okoli nas

Na enakonočje raziskujemo sebe

Mirela Smajić, Izbrano z Mirelo
24. 9. 2023, 06.15
Deli članek:

Jesen je čarobni čas leta. To je obdobje, ko narava nosi svojo barvno paleto, listi se odenejo v tople odtenke in svet postane barvit mozaik.

AdobeStock
Enakonočje praznujemo kot čas zahvale za obilje in hkrati kot opomin, da je vsak konec tudi nov začetek.

Vendar pa jesen ni le vizualni čar. To je čas, ko se globlje povezujemo s sabo, svojim duhom in modrostjo, ki jo prinašajo sezonske spremembe.
Knjiga Modrost Boginje, avtorice Tanashike, nam prinaša globoko razumevanje povezave med človekom in naravo, med zemljo in nebom. Skozi Kolo osmice, znano kot sabati, je vsako obdobje čas za določene rituale, obrede in spoznanja. Tako kot kmet seje semena in opazuje njihovo rast, tudi mi sejemo semena svojih misli, dejanj in namenov ter jih negujemo skozi vsak sabat.

Aktualni čas
Jesensko enakonočje (mabon) je čas refleksije in hvaležnosti. To je čas, ko proslavljamo plodove našega dela in se spominjamo tistega, kar je pomembno. To je čas prehoda, ko se pripravljamo na obdobje počitka, ki ga prinaša zima. Ta praznik umirajočega Boga označuje čas predaje in iskanja globljega pomena.

Kot kaže modrost Boginje, je to obdobje introspekcije, ko posameznik začne raziskovati temnejše aspekte svoje duše in sence svoje osebnosti.

Podobno kot mit o Demetri in Perzefoni, ki pripoveduje zgodbo o materi in hčerki, ločeni zaradi cikla življenja in smrti, mabon opominja na potrebo po ločitvi in ponovnem združevanju. Starši na primer spoznajo, da morajo spustiti svoje otroke, ko ti odrastejo, prav tako morajo posamezniki pustiti svoje nezrele iluzije, da bi dosegli globljo modrost in zrelost. Junakinje, kot je Ariadna, ki se podajo v labirint svoje duše, odkrijejo notranji pogum in svojo pravo moč ter obnovijo svojo celovitost. To je čas, da pustimo stvari, ki nam ne služijo več, da »odžalujemo« za koncem in razmišljamo o tem, kaj nas čaka v naslednjem ciklu.

Mabon praznujemo kot čas zahvale za obilje in hkrati kot opomin, da je vsak konec tudi nov začetek. Tako kot drevesa, ki izgubljajo svoje liste, tudi mi sprostimo bremena in se pripravimo na počitek. V čast jesenskega enakonočja naj vsak izmed nas razmisli, kaj želi spustiti in kaj želi prinesti v naslednji cikel. Z upoštevanjem starodavnih modrosti, kot so tiste iz knjige Modrost boginje, se lahko naučimo bolje razumeti sebe, svojo pot in svet okoli nas.

Jesenski rituali in obredi
Zberite se z družino ali prijatelji okoli kresa. Izdelajte strašilo, ki simbolizira umirajoče sonce, in ga sežgite kot počastitev prehajanja.
Sodelujte v ritualu priprave hrane. Skupaj z ljubljenimi pripravite marmelado ali čežano in pojte pesmi, ki nosijo sporočila ljubezni in hvaležnosti.

Ko sonce zaide, bobnajte ob ognju. To je močan ritual, ki pomaga sprostiti strahove in se odpreti prehodu v novo obdobje.
Sprehodite se skozi labirint in meditirajte, da poiščete svoj notranji mir ter se povežete s svojim notranjim jazom.
Z izvajanjem teh ritualov in vaj lahko globlje razumemo modrost, ki nam jo prinaša jesen.
Kot je zapisano v knjigi Modrost Boginje, je to čas za »brezčasna modrost, ki se uveljavlja danes«. Zato objemite to modrost in jo praznujte.
(Članek je navdihnjen po knjigi Modrost Boginje.)