zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Tim Obrez
Tim Obrez
0 24.02.2024 08:00:06

Verjamejo, da to ne bo Kloppov zadnji finale

Profimedia
Čeprav lovorika v ligaškem pokalu ni ravno prestižna, bo jutrišnji finale v tem tekmovanju za Chelsea bržčas predstavljal vrhunec sezone. Bluesi bodo lovili sploh prvo lovoriko v eri novega lastnika Todda Boehlyja, ki je maja 2022 od Romana Abramoviča prevzel krmilo kluba ter za okrepitve zapravil približno milijardo evrov.

V primeru uspeha bodo podporniki londonskega kluba sredi kaotične sezone lahko poiskali nekaj zadovoljstva, na drugi strani pa bodo Liverpoolčani v prvi vrsti želeli povečati zalet za preskakovanje ovir v zaključku sezone ter celotno izkušnjo izkoristiti za počasno slovo od dolgoletnega in kultnega trenerja.

Redsi torej na obzorju vidijo veliko večje stvari, vseeno pa nekateri podporniki Chelseaja še vedno sanjajo o zelo pozitivnem zasuku in so prepričani, da bi se lahko sezona za njihove ljubljence razpletla veliko bolje, kot pri kakšnem drugem velikanu, ki je trenutno na precej bolje začrtani poti. Na plano so privlekli celo besede Ria Ferdinanda: »Manchester United je imel boljšo sezono od Arsenala,« je lanskega maja svoje mišljenje predstavil legendarni nogometaš kluba iz Old Trafforda. Ob upoštevanju dejstva, da smo pri topničarjih, ki so se do zadnjega borili za naslov v premier ligi, videli neprimerno več pozitivnih smernic, je bil to drzen sklep. Anglež ga je utemeljil s tem, da je ten Hagova četa za razliko od njih v vitrine pospravila kos srebrnine. Jasno, rdeči vragi so namreč slavili prav v – recimo bobu bob – najmanj pomembnem angleškem tekmovanju. Da lovoriki, ki jo prejme najboljše moštvo na tem turnirju, mnogi zaničevalno pravijo kar »Mickey Mouse« pokal, pove veliko o njeni teži.

Vseeno pa privrženci Chelseaja fantazirajo o jutrišnjem uspehu ter o tem, da bi katera od klubskih legend na takšen način zagovarjala uspehe ekipe iz Stamford Bridga po koncu sezone. Seveda pa je Rio Ferdinand ob primerjanju sezon dveh velikanov tehtnico na stran bivšega delodajalca nagnil le zato, ker si je 20-kratni prvak lani zagotovil mesto v ligi prvakov. Ob pogledu na aktualno lestvico pa je bržčas vsem jasno, da bluesi v najprestižnejšem klubskem tekmovanju še lep čas ne bodo igrali in posledično seveda tudi v primeru najboljšega zaključka, kar si ga navijači sploh lahko zamislijo, ne obstaja niti najmanjša možnost, da bi se varovanci Mauricia Pochettina ob koncu sezone lahko primerjali s konkurenti. V zadnjih mesecih namreč nenehno krmarijo med čelom spodnjega in repom zgornjega dela lestvice, za 5. mestom pa zaostajajo za neulovljivih 12 točk. Njihov položaj vsekakor ni sorazmeren z astronomskim vložkom in vse od prisilnega odhoda ruskega vlagatelja je ta klub prava tarča posmeha. Na udaru kritik se je večkrat znašel tudi argentinski strokovnjak, ki kot trener na Otoku deluje že deveto sezono, a ni osvojil še nobene lovorike.


Jutri bo torej imel priložnost, da pokoplje svoje demone in iz tega leta vendarle pograbi nekaj pozitivnega. Nekaj optimizma mu nedvomno vliva dobra predstava in osvojena točka proti aktualnemu prvaku v zadnjem krogu. Proti bivšemu delodajalcu je v polno meril Sterling, eden izmed glavnih adutov Chelseaja na jutrišnji tekmi v prestolnici pa bo še en bivši nogometaš Cityja, Cole Palmer. Enaindvajsetletnik je v tej sezoni zadel že v finalu angleškega in evropskega superpokala, jutri pa bo imel priložnost, da prvi kos srebrnine osvoji še v temno modrem dresu. Dodaten žebelj, na katerega Londončani obešajo svoje upe, predstavlja zdravstveni bilten nasprotnika. Ob pogledu nanj se Kloppu verjetno kar stemni pred očmi, vrsta poškodovanih igralcev namreč bolj kot na daljico spominja na brezkončno premico. Derbi bodo izpustili Alisson, Alexander-Arnold, Diogo Jota in Curtis Jones, vprašljivi pa so tudi Darwin, Salah in Szoboszlai. Tem težavam navkljub pa nogometni strokovnjaki vseeno več možnosti za končno slavje namenjajo redsem. Morda tudi zaradi zadnjega medsebojnega obračuna, na katerem so bluese odpihnili kar s 4:1.

»Verjetno je to bila najboljša predstava Liverpoola v tej sezoni. Fantje so se zdeli nezaustavljivi,« je videno komentiral Jamie Carragher. »Chelsea sicer ima kakovostne igralce, ki pa jih je vendarle močno preplačal. Poleg tega v ekipi ni prave povezanosti in kemije. Pochettino enostavno še ni zgradil tega, kar je uspelo Kloppu,« pa legendarni nogometaš kluba iz mesta Beatlov in novinar Sky Sportsa ocenjuje pred finalom. »Zelo se veselim tekme in srečanja z navijači, ki nas bodo prišli podpret. Vse bomo storili za to, da osvojimo prvo lovoriko v sezoni,« pravi Virgil van Dijk, ki bo zaigral že na tretji finalni tekmi na kultnem Wembleyju: »Igrati takšne tekme na tem stadionu in v majici tega kluba je nekaj posebnega. Zmaga nam bi gotovo dala veliko mentalnega goriva za zaključek sezone,« verjame Nizozemec, ki se je zmage v tem tekmovanju veselil že pred dvema letoma. Takrat so s soigralci Chelsea ugnali po enajstmetrovkah, podoben epilog pa smo dobili tudi slabe tri mesece kasneje, ko sta se moštvi udarili še v neprimerno bolj prestižnem Pokalu FA.

Navijači so tako začeli sanjati o zgodovinskem četverčku lovorik, a njihove želje so se razblinile po epskem preobratu meščanov proti Aston Villi v zadnjem krogu angleškega prvenstva, nato pa je Liverpool v pariškem finalu LP moral priznati premoč še madridskemu Realu. Na paradi, ki so jo v mestu ob reki Mersey rezervirali že nekaj tednov prej, so tako uteho patetično iskali v dveh pokalnih lovorikah. V kolikor bodo jutri redsi še na osmi zaporedni tekmi proti Chelseaju ostali neporaženi in posledično prišli do jubilejne desete lovorike v ligaškem pokalu, se bodo hitro začela pojavljati ugibanja, ali lahko Jürgen Klopp, ki na Anfieldu poje zadnji refren, vendarle pride do četverčka lovorik. Jasno, njegova četa v ligi drži prvo mesto, za lovoriko pa se bori tudi v Pokalu FA ter drugorazrednem evropskem tekmovanju. Težko si predstavljamo, da bi Nemec, ki je od oktobra 2015 z Liverpoolom osvojil sedem lovorik v sedmih različnih tekmovanjih, to življenjsko poglavje zaprl brez poslovilne proslave. Roko na srce pa bo predvsem od zaključka angleškega prvenstva odvisno, kako smiselna bo ta. Da le ne bodo navijači drugih klubov v njihovem veseljačenju znova izluščili veliko patetike.

MISEL: Težko si predstavljamo, da bi Nemec, ki je od oktobra 2015 z Liverpoolom osvojil sedem lovorik v sedmih različnih tekmovanjih, to življenjsko poglavje zaprl brez poslovilne proslave. Roko na srce pa bo predvsem od zaključka angleškega prvenstva odvisno, kako smiselna bo ta. Da le ne bodo navijači drugih klubov v njihovem veseljačenju znova izluščili veliko patetike.

Članki iz rubrike