zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Tim Obrez
Tim Obrez
0 10.02.2024 07:00:00

Zgodbi sezone bosta dobili novo poglavje

Profimedia
V nogometnem svetu se ne zgodi pogosto, da konec tedna dogajanje na Otoku ni v središču pozornosti. Ta vikend pa bosta premier ligo – kljub temu, da bi lahko v Angliji danes prišlo do spremembe na vrhu – zasenčili kar dve tekmovanji. Tako v španskem kot v nemškem prvenstvu je namreč zvečer na sporedu neposreden obračun za prvo mesto.

Ko je po šestih zaporednih zmagah Girona konec septembra na svojem Montiliviju kot vodilna na lestvici pričakala kraljevi klub iz prestolnice, smo zapisali, da romantične zgodbe, ki jih pišejo palčki med velikani, resnično začnejo odmevati šele takrat, ko ti konkurenčnost pokažejo tudi na najtežjih preizkušnjah in najsvetlejših odrih ter dvomljivcem, enemu za drugim, začnejo krasti argumente. Nogometaši kluba, ki je šele četrto sezono del elite in še nikoli ni končal višje kot na 10. mestu, so prvi tovrstni zrelostni izpit imeli na obračunu z galaktiki, a so na njem po visokem porazu neslavno pogrnili. Kot mnogi drugi smo takrat – priznamo – sklepali, da se bo Gironina zgodba izpela ter v krogu širše nogometne javnosti utonila v pozabo. A kako smo se zmotili!

Od tega zdrsa naprej je Michelova četa osvojila 37 od možnih 45 točk, vmes pa vzela skalp tudi Barceloni in Atleticu. Nekje na tej poti so se Katalonci usidrali v naša srca in nas (pri)sili v to, da smo z zanimanjem spremljali njihove obračune ter dodobra spoznali glavne tvorce tega uspeha, ki ga je težko pojasniti. Med čarobnim popotovanjem pa niso izgubili tal pod nogami, ponižnost je še naprej ena izmed njihovih glavnih vrlin: »Zelo me veseli, da je za naše tekme ogromno zanimanja. Navijače pa bi že zdaj rad pozval, naj v takšnem številu prihajajo tudi v prihodnje, ko rezultati ne bodo tako bleščeči,« je po eni izmed zmag dejal glavni arhitekt Gironinega preporoda, ki torej ne lebdi med oblaki. Michel v majhnem mestecu na severovzhodu države nedvomno gradi nekaj posebnega, med drugim se lahko pohvali tudi s tem, da ima njegovo moštvo najučinkovitejši napad v ligi. A kljub vsem mejnikom, ki so jih njegovi fantje premaknili v zadnjih mesecih, je prva lovorika v zgodovini kluba še vedno močno oddaljena, verjetnost zanjo pa se zdi resnično majhna. Glede te možnosti so se od prvega medsebojnega dvoboja katalonskega palčka in največjega kluba na svetu tudi naši pogledi spremenili le za odtenek. Do izrazitega premika v našem mišljenju pa ne bi prišlo niti v primeru, če bi Girona danes prekinila Realov niz neporaženosti, ki traja že 17 prvenstvenih tekem. Morda je odsotnost možnosti za točko preloma najbolj negativen vidik derbija vodilnih ekip španske la lige. Delno to seveda niža težo dvoboja, ki pa bo ne glede na razplet začrtal nove smernice. Morda pa na njem nogometaši Girone spišejo novo poglavje te res fantastične zgodbe.

Če Girona po mnenju mnogih ne premore dovolj izkušenj in zrelosti za ohranitev stika z najboljšim, pa ima za prekinitev Bayernove vladavine in za zgodovinski naslov bržčas dovolj kakovosti Bayer Leverkusen. Lekarnarji niso izgubili niti ene od 30 tekem v tej sezoni, pred morda najpomembnejšo tekmo v zgodovini kluba pa v mestu Aspirina gori plamen velikanskih obetov. »Če želimo premagati Bayern, bomo morali odigrati skorajda popolno,« opozarja Xabi Alonso, ki ga vedno več medijev povezuje z odhodom v Liverpool. Baskovski strateg je moral v zadnjih tednih zaradi poškodb in reprezentančnih obveznosti afriških igralcev veliko eksperimentirati, a je pred velikim derbijem ohranil položaj na vrhu lestvice. Predstavnike sedme sile je zanimalo, v kolikšni meri mu gode, da se je za nakup vstopnice prijavilo 200 tisoč ljudi: »Na vsakem koraku čutimo izjemno podporo. To sicer ni moje področje, toda očitno bi morali zgraditi večji stadion,« se je pošalil 42-letnik.

Nekdanji nogometaš Bayerna sicer danes ne bo mogel računati na Odilona Kosounouja, ki ga jutri čaka finale afriškega pokala narodov, vse do konca aprila pa bo na stranskem tiru tudi prvi strelec ekipe Victor Boniface. Čevljev Nigerijca, ki je utrpel poškodbo aduktorja, ni uspel zapolniti Patrik Schick, kadrovsko luknjo pa je Xabi Alonso zapolnil z Borjo Iglesiasom, prišlekom iz seviljskega Betisa. Lagali bi, če bi zapisali, da se Xabi Alonso ni znašel med nevihtnimi oblaki, a tudi v teh razmerah je odločno zgrabil za krmilo. Nemškega serijskega zmagovalca iz kroga v krog spravlja pod večji pritisk. »Štiriindvajset različnih klubov je v tej sezoni poskušalo premagati Bayer, a jim ni uspelo. Našemu nasprotniku gre zelo dobro, a ne smemo pozabiti, da smo le dve točki zadaj. Danes imamo priložnost, da se zavihtimo na vrh, in storili bomo vse za to, da jo izkoristimo,« podpornikom obljublja Thomas Tüchel. Nemški strokovnjak se je po prihodu na Bavarsko večkrat znašel na udaru kritik. Prvenstvena zvezdica, ki je pod velikim vprašajem, za Bayern vsako sezono predstavlja le higienski minimum. A krivca za to, da dirka za naslov v tej sezoni ni enolična kot v mnogih prejšnjih letih, bi težko poiskali v petdesetletnem strategu. Kajti ne le da podoba njegove čete ni slaba, tudi rezultati so namreč zelo spodbudni. Enostavno je Bayern v tej sezoni dobil velikega konkurenta. Od katerega pa je po našem mnenju vendarle močnejši. Verjamemo, da bodo Münhenčani to demonstrirali že danes pred 30 tisoč navijači na BayAreni.

Značke: bayer, girona

Članki iz rubrike