pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Tim Obrez
Tim Obrez
0 17.02.2024 08:12:27

Vodilni trije se bodo poskušali izogniti opeklinam

Profimedia
Čeprav grmenje ni zagotovljeno, bo danes na otoških zelenicah zelo vroče. Drug za drugim bodo svojo nalogo poskušale odkljukati vodilne tri ekipe, ki so v razmiku le dveh točk. Medtem ko je pred Arsenalom razmeroma nizka ovira, Liverpoolčane in meščane čaka bistveno večji izziv.

Na uvodni tekmi 25. kroga premier lige, ki se bo začela ob 13:30, bo Brentford pred svojimi navijači poskušal presenetiti vodilno ekipo angleškega prvenstva. Ob tem je treba izpostaviti, da Kloppova četa v čebeljem panju še nikoli ni slavila, in v kolikor se to danes ne bo spremenilo, bodo njene delnice v boju za naslov precej padle. Naloga zagotovo ne bo lahka, kajti odkar lahko Thomas Frank znova računa na hazarderja Ivana Toneya, se je rezultatska krivulja ekipe iz zahodnega Londona naglo obrnila navzgor. Anglež, ki je v tej sezoni dosegel tri gole na le štirih odigranih tekmah, bo imel prvič letos v napadu tudi pomoč povratnika z afriškega pokala narodov, Kongovca Yoana Wissaja. Danski strateg ima torej za tekmo z Liverpoolom na voljo tako močan kader, kot ga v letošnji sezoni še ni imel, kar pri navijačih redsev seveda prižiga neprijetne občutke. Še toliko bolj zato, ker so njihovi ljubljenci popoln komplet točk odnesli z le dveh od zadnjih osmih gostovanj v britanski prestolnici, prav tako pa sta Liverpoolova edina poraza v sezoni – proti Tottenhamu in Arsenalu – prišla prav v Londonu. Jürgen Klopp, ki v mestu Beatlov poje zadnji refren in živi z glasnim odštevalnikom časa, ima tako nekaj dodatnih razlogov za previden pristop. Ga pa je zelo razveselila zdravniška služba, ki je prvemu zvezdniku moštva z najboljšo razliko v zadetkih prižgala zeleno luč za polne napore. Mohameda Salaha bomo po vsej verjetnosti že danes videli na zelenici.


V primeru, da nogometaši iz Anfielda znova ne bodo našli protistrupa za čebele, bo priložnost za začasen skok na vrh lestvice dobil Arsenal, ki je v tem letu dobil vse štiri prvenstvene obračune; in to ob gol razliki 16:2! Po tem, ko je vzel skalp Liverpoolu, je v zadnjem krogu prišel še do najvišje gostujoče prvenstvene zmage v svoji zgodovini. Topničarji, ki se lahko pohvalijo tudi z najboljšo obrambo v ligi, so mestnemu rivalu West Hamu natresli kar pol ducata golov in s to rušilno predstavo mnoge prepričali, da so pripravljeni na dirko z najboljšim(a). Ob tej formi je torej le malo verjetno, da bi se jim kaj zapletlo na Turf Mooru, kjer jih bo pričakala ekipa z najmanj točkami v ligi. Velja pa izpostaviti, da je Mikel Arteta proti Burnleyu že večkrat stopil na mino. Pravzaprav je z njim dobil le dve od šestih tekem. Jasno, ta serija se je začela mnogo pred Arsenalovim razcvetom, vseeno pa Vincent Kompany verjame, da bi lahko njegovi fantje Londončane znova spravili v težave: »Če se nam vse zloži, lahko prekrižamo načrte tudi najboljšim,« pravi Belgijec, ki je v tej sezoni pozitiven rezultat iztržil le proti petim različnim ekipam, najvišje uvrščena med njimi pa trenutno zaseda deveto mesto. Mož, ki ima pred Etihadom svoj spomenik, svoje trditve torej še ni potrdil v praksi, bivšemu delodajalcu pa bi napravil veliko uslugo, če bi se to spremenilo.

Zadnji od vodilne trojice bo na delu Manchester City, ki ima – vsaj na papirju – od vseh kandidatov za naslov najtežjo nalogo. Meščani bodo pred dvobojem s Chelsejem na domačih tleh imeli orientacijo, kaj jim ta krog lahko prinese oziroma odnese, toda Pep Guardiola zaenkrat pozornosti še ne bo namenjal svojima tekmecema: »Ne smemo se ozirati na druge. Ne glede na to, koliko ekip je v boju za naslov, naša naloga ostaja enaka. Osredotočeni moramo biti le na nizanje zmag,« pravi Katalonec, ki bo jutri s fanti lovil že 12. zaporedno v vseh tekmovanjih. Zanimivo, grenkobo poraza proti bluesom je njegova četa nazadnje izkusila maja 2021 v koronskem finalu lige prvakov v Portu. Kluba sta od takrat naprej prehodila tako različni poti, da je to kar neverjetno. Medtem ko si meščani povsem podredili konkurenco na Otoku ter lani v Istanbulu prišli tudi do tako zelo želenega pokala z veliki uhlji, ki se jim je pred tem toliko let spretno in zoprno izmikal, je Chelsejev projekt zavil v povsem napačno smer, vodstvo kluba pa je v očeh nogometnih ljubiteljev postalo prava tarča posmeha. Od nogometašev, ki so pod vodstvom Thomasa Tüchla spisali pravljico na Portugalskem, sta na Stamford Bridgeu ostala le 39-letni Thiago Silva in Ben Chilwell. Skoraj popolna prevetritev šampionskega moštva in številni pregrešno dragi nakupi pa so se izkazali za kadrovsko brco v temo. Kljub nerazumljivim potezam so mnogi pričakovali boljšo podobo v tej sezoni, a zdi se, da varovanci Mauricia Pochettina še naprej zavijajo iz ene enosmerne ulice v drugo. Najboljšo predstavo pod taktirko Argentinca pa je Chelsea bržčas uprizoril prav proti aktualnemu prvaku v 12. krogu, ko se je epski obračun končal z osmimi zadetki in z delitvijo točk, za kar je v 95. minuti poskrbel bivši meščan Cole Palmer in tako nekdanjim soigralcem preprečil, da bi prišli do sedme zaporedne zmage proti londonskemu velikanu. Enaindvajsetletnik, ki ima zelo podoben slog igre kot Josip Iličić, je nedvomno najsvetlejša točka svoje ekipe v tej sezoni, danes pa ga čaka poseben dan: »Zelo se veselim tekme, bo pa na Etihadu zelo nenavadno igrati v vlogi gosta,« priznava produkt Cityjeve nogometne šole, ki bo še enkrat poskušal potrditi zakon bivšega. Na drugi strani bo glavno orožje za tekmečeva vrata Erling Haaland, ki je v zadnjem krogu proti Evertonu prekinil svojo najdaljšo strelsko sušo in po 419 minutah vendarle zatresel mrežo v premier ligi.

Značke: stave, anglija, liverpool

Članki iz rubrike