protesti v ZDA

Na nebu vojaški helikopter, "predsednik zakona in reda" pa hoče vojsko na ulicah

B.K.
2. 6. 2020, 11.45
Posodobljeno: 2. 6. 2020, 14.47
Deli članek:

Protesti po ZDA so se nadaljevali tudi v ponedeljek.

Profimedia
Protesti v ameriški prestolnici.

Ameriški predsednik Donald Trump se je v ponedeljek samooklical za “predsednika zakona in reda” in guvernerjem zveznih držav ter županom mest, v katerih potekajo protesti, naložil naj na ulicah vzpostavijo “zelo močno prisotnost organov pregona”, dokler protesti ne bodo pojenjali. Ob tem je zagrozil, da bi lahko obudil 213 let star zakon proti vstajam in na ulice poslal redno vojsko.

Protesti so se po več mestih v ZDA sprožili prejšnji teden, po tem, ko je na splet pricurljal video, v katerem je nazorno prikazano, kako je policist Derek Chauvin v Minneapolisu umoril temnopoltega 46-letnika Georga Floyda tako, da je slabih devet minut s kolenom pritiskal na njegov vrat in to je nadaljeval tudi po tem, ko je Floyd že očitno padel v nezavest. Včeraj objavljeni izsledki zdravstvene preiskave so potrdili, da je Floyd umrl zaradi zadušitve.

Trump guvernerjem: večina vas je šibkih

Trump je včeraj, v telefonskem pogovoru z guvernerji prizadetih zveznih držav te pozival, naj na ulice pošljejo še več policistov in pripadnikov nacionalne garde. “Če ne dominirate, zapravljate čas,” je po poročanju ameriških medijev v pogovoru dejal Trump. “Preplavili vas bodo, izgledali boste kot kup kretenov. /.../ To je gibanje. Če ga ne boste uničili bo vedno slabše in slabše. Uspe lahko samo, če ste šibki. In večina vas je šibkih,” je dejal guvernerjem. Trump je sicer v petek pred protestniki pobegnil v bunker Bele hiše.

Med streljanjem v Kentuckyju policisti z izklopljenimi nadzornimi kamerami

Protesti proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi pa so ponekod izzvali še več policijskega nasilja. Včeraj so tako pripadniki policije in nacionalne garde streljali na množico v mestu Louisville v zvezni državi Kentucky. V streljanju je življenje izgubila ena oseba. Šlo naj bi za 53-letnega Davida McAteeja, lastnika in kuharja v restavraciji Yaya’s BBQ, kamor so, po poročanju lokalnih medijev, radi zahajali prav policisti. “Imel je rad policiste. Med njihovim delovnim časom jih je večkrat gostil brezplačno. Cel čas se je pogovarjal z njimi,” je za lokalne medije dejal predsednik mestnega sveta David James.

Organi pregona sicer trdijo, da niso prvi začeli s streljanjem, ampak so nanj le odgovorili, kar pa ne bo najbrž nikoli jasno, saj je bilo v preiskavi ugotovljeno, da so policisti imeli izklopljene varnostne kamere na uniformah. Te morajo biti po zakonu vedno vklopljene, da posnamejo postopanje policistov, ki bi lahko bilo sporno. V zvezi s tem so s funkcije že odstavili komandirja policije v Louisvilleu Steva Conrada.

V Washingtonu vojaški helikopter

O policijskem nasilju in nasilnih metodah nadzorovanja protestov pa poročajo tudi iz nekaterih drugih ameriških mest. V prestolnici Washington DC so protestnike skušali pregnati kar z uporabo vojaškega helikopterja Blackhawk.

V San Diegu pa je nek policist z avtomobilom zapeljal v množico, ki je blokirala cesto. Enega izmed protestnikov je odbilo na pokrov motorja, a kot kaže smrtnih žrtev ni bilo.

Novinarka izgubila oko

Ob tem je ameriško javnost pretresla tudi novica, da je fotografinja časnika The New York Times Linda Tirado, ki je prejšnji teden poročala s protestov, ostala slepa na levo oko. Vanjo so namreč z gumijastimi naboji streljali organi pregona. Novinarji in fotoreporterji so sicer prav tako deležni nekorektne in nasilne obravnave, če poročajo s terena.