Krojači delajo na polno

Burke v času koronavirusa? Če ni zaščitnih mask ...

R.T.
26. 3. 2020, 19.09
Posodobljeno: 26. 3. 2020, 19.19
Deli članek:

V času epidemije koronavirusa niso iskane le zaščitne maske, povpraševanje je poraslo tudi za burkami in nikabom.

Profimedia
Fotografija je simbolična
V nekaterih evropskih državah so burke prepovedane. Dvomimo pa, da bi v teh časih splošnega zakrivanja obraza, policisti oglobili ženske, ki si zakrivajo obraz na ta način.

V okrožju Kendrapara na vzhodu Indije so muslimanke, ki si sicer ne zakrivajo obraza začele zanimati za tradicionalne obleke. Krivec za nov modni trend je zlovešči koronavirus. Ker zaščitnih mask ni dovolj, je lahko burka ali nikab vsaj približen nadomestek.

Lokalni zdravniki ob pomanjkanju mask podpirajo zakrivanje obraza s tančico, z burko ali nikabom, kadar gredo ženske po nujnih opravkih. Obenem pa naj bi odete v burko tudi lažje ohranjale socialno distanco.

Krojači v Kendrapari imajo že cel teden polne roke dela. Naročil je toliko, da ne zmorejo pravočasno sešiti burk, ki jih po trgovinah niti ne prodajajo ali pa jih je zmanjkalo. Krojači delajo doma, saj je vlada uvedla stroge ukrepe za vso državo. Ker je povpraševanje ogromno, so dvignili tudi cene, še zlasti za burke, ki so modernejše.

Kako je pa z materialom? Če ni dostopnih kirurških zaščitnih mask, bo za silo dober čim bolj gosto tkan bombaž, takšen, ki je pralen pri visoki temperaturi. Napotke za domačo izdelavo mask sta danes dali tudi zdravnici pediatrinja Tina Bergant in specializantka anesteziologije Polona Gams.