Pomagajmo si sami

VIDEO: Maska iz domače izdelave ni tako učinkovita kot kirurška, a je bolje kot nič. Kako jo sešiti?

A.S.
26. 3. 2020, 12.18
Posodobljeno: 26. 3. 2020, 17.28
Deli članek:

Zaščitno masko moramo pravilno uporabljati, ne glede na to, ali gre za doma izdelano ali za standardizirano masko. To so navodila strokovnjakov. V kolikor kirurške maske nimamo, pa si lahko izdelamo tudi svojo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V današnji izjavi na daljavo sta zdravnici pediatrinja Tina Bergant, dr. med in specializantka anesteziologije Polona Gams, dr. med, spregovorili o uporabi zaščitnih mask in njihovi domači izdelavi.

Bergantova je sprva vsem prebivalcem naročila, naj ostanejo doma. "Če greste ven, pojdite sami. Spoštujte razdaljo, tudi v zaprtih prostorih. Roke si umivajte s toplo vodo in milom," je dodala. Izpostavila je, da uporaba domačih mask ni ekvivalentna rabi kirurških mask, a je bolje kot nič. Kakršnokoli masko že nosimo, si jo moramo vedno nadeti s čistimi rokami in jo s čistimi rokami tudi sneti z obraza. Masko namestimo na obraz od zgornjega dela nosnega korena preko ust in pod brado, da se ta tesno prilega obrazu. V kolikor nosimo očala, ta položimo čez rob maske. Ko imamo to enkrat na obrazu, se je ne dotikamo več.

Maske nikoli ne nosimo pod nosom ali brado pa so opozorili na spletni strani UKC Ljubljana. Po dveh urah ali v primeru navlažitve maske le to odstranimo s prijemom za trakove ali elastiki.  Maske se nikoli ne dotikamo spredaj, so še izpostavili. Ob odstranjevanju maske glavo držimo naravnost in ne gledamo navzdol. S tem preprečimo raztros mikrobov s površine maske po obleki. 

Domača izdelava

"S pravilno uporabo maske ščitimo druge. Če drugi nosijo maske, ščitijo nas," je sporočila Bergantova.

Materialov za doma izdelano masko je malo. Ta mora biti namreč pralen na visoki temperaturi, potrebno ga je tudi prelikati. To je kar gosto tkan bombaž, ki ga po podatkih UKC Slovenija operemo v pralnem stroju na najmanj 60°C, ali 95°C in prelikamo brez pare. 

Ko maska postane vlažna, se prepustnost spremeni, njena učinkovitost pa se zmanjša. Doma izdelana maska ščiti slabše kot standardizirane maske, zato vam ta kot poudarja Bergantova ne sme dati "lažnega občutka popolne varnosti". V kolikor pa jo pravilno uporabljate, vam bo vseeno nudila delno zaščito pred virusi. Vladni govorec Jelko Kacin je navedel, da z doma narejenimi maskami zmanjšamo verjetnost okužbe za 50 odstotkov, v kolikor pa jo nosi tudi morebitni sogovorec pa na kar 25 odstotkov. 

Na spletnih straneh UKC Ljubljana pa so objavili video posnetek postopka šivanja mask. Preverite in si izdelajte svoje.