Volilni kongres

Cerar predal utrujeni kapetanski trak Počivalšku

G.G./STA
21. 9. 2019, 12.31
Posodobljeno: 21. 9. 2019, 13.43
Deli članek:

Na volilnem kongresu SMC se je zbralo več kot 400 udeležencev.

STA
Zbralo se je več kot 300 ljudi.

Odhajajoči predsednik Miro Cerar meni, da je po petih letih nastopil čas, da prepusti vodenje nekomu, kot je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, "z veliko energije, z voljo do tega, da stranko pelje naprej. Z vizijo, s katero se popolnoma ujemajo tudi strankine vrednote in v katero tudi sam verjamem".

Cerar je spomnil, da stranko, ki je bila pet let v vladi, zapušča z 10 poslanci in štirimi ministri, imajo delujoče lokalne odbore in simpatizerje. A je priznal, da je strankina javnomnenjska podpora zelo nizka in bo treba veliko delati, da z novim vodstvom vsi skupaj ponovno pridobijo zaupanje volivcev, kot si ga želijo. Cerar zagotavlja, da ostaja zvest član stranke, del ekipe v stranki, s katero bo naprej igral. Želi pa si želi več energije usmeriti v delo zunanjega ministra, saj je tudi pri tem veliko izzivov.

"Veseli me, da smo kot samorastniška stranka, ki je izšla iz civilne družbe, uspeli v štirih letih vodenja popeljati državo iz krize, jo uspeli politično stabilizirati, prepustiti sedanji vladi državo v dobri kondiciji in smo čvrst in aktiven člen aktualne vlade," je dejal Cerar, ki si želi, da bi SMC ostala pri svojih vrednotah, verjame pa, da bo novi predsednik "s svojo energijo, elanom in z vsemi nami predstavil tudi sveže programske usmeritve, ki nas bodo kot socialno-liberalno stranko bolj približale volivcem in še bolj pripomogle k delovanju države".

Cerar je še pojasnil, da ostaja podpredsednik vlade. Verjame v svojo poslanstvo v vladi in ga namerava opravljati, dokler bo imel zaupanje predsednika vlade, kolikor ve, pa ima tudi zagotovo zaupanje stranke.

Prisotni tudi člani drugih strank

Številna udeležba in pozitivno vzdušje na strankinem kongresu kaže, da stranka še živi in se želi povezovati. Med delegati so najvidnejši obrazi sedanjega vodstva SMC in tudi nekateri tisti, ki jih v tem krogu ni več. Na strankino željo po povezovanju pa kaže tudi prisotnost predstavnikov drugih političnih strank, tudi opozicijskih. Tako sta prisotna poslanec SDS Franc Breznik in vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat, iz vladnih krogov pa tudi premier in predsednik LMŠ Marjan Šarec, vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper ter predstavniki DeSUS. Prisoten je tudi predsednik zunajparlamentarne SLS Marjan Podobnik.

STA
Na kongresu je bil tudi premier Marjan Šarec.

Šarec je v nagovoru kongresu dejal, da se zaveda, kako pomembno je strankarsko dogajanje in sodelovanje strank, zlasti tistih v vladi. Po njegovih navedbah ni vsak dan najlažje, a se niso zbrali zato, ker bi bilo lahko, ampak ker imajo radi izzive. So namreč taki, kot pravi, da želijo aktivno sodelovati in soustvarjati politično sliko.

Cerarju se je Šarec zahvalil za vse, kar je naredil za stranko in kot minister ter kot predsednik prejšnje vlade. Po njegovih navedbah Počivalšek nikoli ni zbežal, ampak vedno vztrajal, tako tudi danes. Prevzemanje funkcij ni lahko, ampak je težko v vsaj 80 odstotkih, je dejal Počivalšku. Po besedah Šarca SMC tvorno sodeluje v vladi in verjame, da bodo tudi v prihodnje dobro sodelovali. Počivalšku je zaželel uspešno vodenje stranke.