Izpoved odhajajočega predsednika

Cerar razkril, kaj se mu je upiralo

G.G./STA
21. 9. 2019, 13.22
Posodobljeno: 21. 9. 2019, 14.03
Deli članek:

Miro Cerar se je z govorom in predajo poslov poslovil od vodenja stranka SMC.

STA
Cerar pravi, da se je vedno odločil za vsebino.
"Danes smo tu zato, da Sloveniji in Evropi pokažemo, da SMC je in bo, da ostajamo aktiven in konstruktiven člen slovenske politike," je dejal Cerar.

Cerar je tudi v nagovoru zbranim jasno podprl Počivalška in izpostavil, da so Počivalškovi dosežki, njegova širša prepoznavnost ter njegova odločenost, da stranko popelje v nove uspešne projekte, glavne lastnosti, ki ga kvalificirajo za vodenje stranke. "Ko je na moje povabilo vstopil v našo stranko, se je zavezal našim skupnim vrednotam in ciljem. Verjamem, da bosta njegova predanost SMC in njegova neizčrpna energija omogočili stranki, da uspešno nadaljuje svoje temeljno poslanstvo, to je delovanje v korist in dobro Slovenije," je dejal Cerar.

Spomnil je, da je sam pred dobrimi petimi leti od ustanovnega kongresa SMC prejel soglasno podporo, da stranko povede na volitve in prevzame odgovornost za vodenje države. To je ob širokem zaupanju volivcev pripeljalo do tega, da je lahko kot predsednik SMC oblikoval vlado, ki je po več letih politične nestabilnosti ter hudih finančno-ekonomskih in socialnih pretresov stabilizirala politični prostor in državo popeljala iz krize.

Ostaja zvest samemu sebi in se ne pretvarja

Ob koncu nagovora je čustveno spregovoril o svojem počutju v vlogi predsednika vlade in največje stranke. To obdobje je bilo, kot priznava, nadvse zahtevno, pogosto tudi težko. Zaveda se, da pogosto ni bil dovolj všečen širši javnosti, marsikdaj tudi ne članicam in članom SMC. "Naj priznam, da sem se - tudi po nasvetu drugih - nekajkrat trudil odigrati politično držo, ki naj bi mi prinesla več popularnosti. Toda vedno znova sem v takih trenutkih hitro odkril, da se mi to upira, da to nisem jaz in da niti ne morem niti ne želim postati populist," je povedal.

Obenem pa ugotavlja, da "v današnjem času, ko vedno bolj prevladujeta površinska všečnost in prazen videz, takšna naravna osebna drža ne prinaša dovolj političnih točk". Namesto pridobivanja teh točk se je tako, kot je pojasnil, raje odločil, da ostane zvest samemu sebi in se ne pretvarja: "Prav takšen stojim tudi danes tu pred vami in se z občutkom hvaležnosti poslavljam od vodenja SMC."

Zahvalil se je tistim, ki so mu in mu še vedno zaupajo: "Prav je, da ne nasedate številnim neresnicam in lažem, ki jih o meni vztrajno proizvajajo in širijo moji in naši nasprotniki." Počivalšku in vodstvu SMC je v tem pogledu zaželel bolj objektivno in korektno javno obravnavo ter tudi več opore med strankinim članstvom.

Priznal, da so delali napake

Glede prihodnosti stranke je opozoril, da vodi ključne vladne resorje in so soodgovorni za prihodnost države. Obenem si za stranko želi dostojnega političnega videza, takšnega, ki pomeni višjo politično kulturo, državotvorno držo brez oholosti in domišljavosti in skrb za ljudi brez blefa in všečnih zavajanj. Želi si tudi pamet, ki je kombinacija šolskega znanja na eni in naravne zdrave pameti na drugi strani, ter srčnosti, "ki se v politiki kaže v tem, da nam je iskreno mar".

Priznal je, da je obdobje, ko so vodili vlado in v katerem "navkljub pritiskom in skušnjavam SMC ni poniknila v pasteh korupcije ali ekstremizma", samorastniško stranko izčrpalo. Priznal je, da so delali napake, "bili politično naivni, pogosto dvomili sami vase ter bili večkrat notranje razklani".

"Plačali smo tudi ceno neizkušenosti in premile selekcije med vsemi tistimi, ki vedno z nezgrešljivim nosom za osebne kariere najdejo pot do zmagovalcev volitev. Nekateri so pri tem še posebej koristoljubno izrabili tudi moje in vaše zaupanje. Vse to in še kaj se seveda dogaja vsaki politični stranki, toda nam, novincem na političnem prizorišču z velikansko odgovornostjo vodenja države, je to prizadejalo precejšnje rane," je navedel. Ob tem pa je spomnil, da so že v začetku leta 2018 nekateri SMC odpisali, kljub temu pa so na volitvah še vedno dosegli rezultat, ki jim umešča med pomembne politične akterje. "Ne pozabimo tega sedaj, ko nas nekateri ponovno proglašajo za politično mrtve," je bil jasen Cerar.