PROBIOTIKI ZA OTROKE

bitax.si
21. 12. 2022, 10.59
Posodobljeno: 21. 12. 2022, 11.05
Deli članek:

Probiotiki pomembni za otroke, kako vplivajo na telo in kateri probiotiki so najboljši? Kaj je pomembno pri izbiri in na kaj moramo paziti, da ne pride do neravnovesja črevesja?

bitax.si
Probiotiki za otroke

PROBIOTIKI ZA OTROKE

Zakaj so probiotiki pomembni za otroke, kako vplivajo na telo in kateri probiotiki so najboljši za uživanje? Kaj je pomembno pri izbiri in na kaj moramo paziti, da ne pride do neravnovesja črevesja?

Probiotiki čuvajo otroško zdravje pred škodljivi mikroorganizmi

Ko se otrok rodi, nima razvitega imunskega sistema tako dobro, da bi lahko samo normalno delovalo brez podpore. Njegovo telo se počasi razvija in ker ni dovolj zaščiteno, je podvrženo številnim okužbam in bakterijam. Majhni otroci se radi družijo med vrstniki v vrtcu in šoli, bakterije se še hitreje širijo in zaradi šibkega imunskega sistema se bolezni hitreje razvijejo.

Pri vsem tem je potrebno dati velik poudarek na zdravi črevesni mikroflori, kjer so prisotni številni mikroorganizmi, ki uravnavajo prebavo. Vendar pa v mnogih primerih pride do neravnovesja v črevesju, zaradi številnih škodljivih dejavnikov (predvsem hrana). To najlažje in najhitreje popravimo z uživanjem probiotikov, ki vsebujejo zdrave bakterije. V kolikor jih otroci zaužijejo v zadostni količini, ugodno vplivajo na črevesje in tako se tudi imunski sistem okrepi in izboljša.

Kaj so probiotiki in njihova vloga v telesu?

Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki imajo ob zaužitju v zadostnih količinah ugoden vpliv na zdravje človeka in preprečujejo številne bolezni. Za probiotike danes vemo, da so nujno potrebni za zdravo črevesno mikrofloro, za vzpostavitev imunskega sistema, za preprečevanje okužb s prebavnimi virusi, ugodno vplivajo na atopijski dermatitis in za blaženje napihnjenosti.

Med probiotiki so najbolj poznane mlečnokislinske bakterije, predvsem sevi laktobacili in bifidobakterije. Najdemo jih v večini izdelkov z probiotičnimi kulturami. Probiotiki zmanjšujejo možnost okužbe s prebavnimi virusi in podpirajo črevesno floro.

Največkrat se koristijo takrat, ko je porušena črevesna mikroflora in se pojavijo zdravstvene težave kot so: driska, zaprtje, napihnjenost, prebavne težave. Mikrobiološke kulture oz. probiotiki imajo zelo dobro vlogo tudi pri alergijah, atopijskem dermatitisu, okužbah, odpornosti, vaginalnih infekcijah, duševnem zdravju.

Neravnovesje v črevesju otroka 

Neravnovesje v črevesju si ustvarimo s slabim prehranjevanjem in jemanjem antibiotikov zaradi bolezni. Posledično se v črevesju naselijo škodljive bakterije, ki uničujejo naše zdravje in črevesje ne deluje pravilno. Žal pa je v telesu premalo koristnih bakterij, s katerimi bi siuredili zdravo črevesno floro in vzpostavili ravnovesje. To lahko storimo le z uživanjem zdravih mikrobioloških kultur, ki premagajo škodljive bakterije.

Kaj vpliva na nastanek slabih bakterij v črevesju: -pogosto uživanje sladkorja in predelane hrane, -pogosto zdravljenje z antibiotiki, -neravnovesje hormonov pri odraslih, -pitje napitkov z mehurčki, -pri odraslih pitje kave, -nezadostne količine spanca.

Ali obstajajo naravni viri probiotikov?

Seveda obstajajo naravni viri probiotikov, ki se nahajajo v hrani. Tako lahko zaužijemo probiotične seve po naravni poti. Najdemo jih v jogurtih, kefirju, kombuči, kislem zelju, repi in drugi fermentirani zelenjavi. Nekateri izdelki so celo obogateni s probiotiki, vendar ne predstavljajo bistvenega pomena. Ker takšna hrana vsebuje zelo malo probiotičnih sevov (nekje med 1-5 miljonov sevov), je premalo da bi kolonizirale telo in da bi imeli večji učinek na črevesje. Zato je potrebno poseči po prehranskih dodatkih, ki vsebujejo bistveno večje število sevov in točno določene specifične seve.

Pri otroku priporočamo uživanje probiotikov:

-ob poslabšanju zdravstvenega stanja

-ob istočasnem jemanju antibiotikov -ob okužbi prebavil (virusni, bakterijski) -kadar smo na potovanju ali pogosto menjamo okolje -po zaužitju določene hrane, ki mu ne odgovarja -v času razvoja in rasti otroka -kadar ima otrok intenzivne krče

Pri izbiri probiotikov moramo biti pozorni:

-Da izberemo pravilno probiotično vrsto sevov, ki jih izdelek vsebuje. -Da vsebuje vsaj 109 bakterij in več, ki se medsebojno dopolnjujejo. -Da jih uživamože ob prvih znakih slabega zdravja in nadaljujejmo, dokler simptomi ne izginejo. -Da se poučimo o pravilni uporabi in pravilni izbiri farmacevtske oblike ter o pravilnem shranjevanju, ki zagotavlja stabilnost.

Otroci naj uživajo probiotike sočano z antibiotiki. Zakaj tako?

Otroci pogostokrat zbolijo, imajo okužbo in zdravnik jim takrat predpiše jemanje antibiotikov. Prav ti pa povzročijo tudi veliko škode v črevesju, ker poleg slabih bakterij uničijo tudi zdrave bakterije. Poruši se črevesna flora in s tem nastane tudi šibek imunski sistem. Za obnovo zdrave črevesne mikroflore, mora otrok uživati zdrave bakterije (probiotike), istočasno z antibiotiki.

Kaj so prebiotiki in zakaj so pomembni?

Prebiotiki so hranila, ki pospešujejo razmnoževanje in rast probiotikov. Prebiotiki vsebujejo določeno vrsto vlaknin, ki v neprebavljivi obliki prispejo v črevesje, kjer ugodno vplivajo na rast bifidobakterij in laktobacilov. Prebiotiki preprečujejo slabo prebavo in uravnavajo delovanje živih bakterij v črevesju. Prebiotiki bodo učinkovali le, če je v telesu prisotna dovolj velika količina probiotikov in obratno.

Simbiotiki so prehranski izdelek, ki vsebuje probiotike in prebiotike.

Med najbolj poznanimi prebiotiki je inulin, ki ga uvrščamo med vlaknine, ki spodbujajo rast bakterij. Inulina v želodcu in tankem črevesu ne prebavimo, ampak v debelem črevesu služi za hrano črevesnim bakterijam. Rastline z visokim deležem inulinaso npr. korenina cikorije, jeseni pa tudi korenina regrata, čebula, por, šparglji ter zrnje pšenice, rži in ječmena.

Najboljši probiotik v kombinaciji z inulinom in vlakninami

Pri izbiri izdelka je zelo pomembna količina sevov in katere vrste vsebuje, saj ima vsak sev določeno funkcijo v telesu, ki zdravi določeno težavo. Za otroke so največkrat probiotiki v obliki praškov, ki se lahko zmešajo z tekočino ali v hrano.

KIDS Flora-Biotic ima ugoden vpliv na prebavo in črevesno mikrofloro:

-100% rastlinski izdelek.-Brez GSO.-Vsebuje 7 sevov živih kultur.-Vsebuje rastlinski inulin.-Vsebuje ovsena beta glukane, ki so topne vlaknine.-Primerni za otroka že od 6. meseca dalje.-Ima nevtralni okus in vonj, kar ne moti ostale hrane.-Lahko vmešate v pijačo ali hrano. -Se lahko uporabljajo dlje časa. -Se lahko uporablja istočasno kot antibiotiki.

Ovseni beta glukani so topna prehranska vlaknine (ki se raztopijo v tekočini). Ima lastnost, da podpira črevesje, spodbuja imunski sistem, uravanava raven sladkorja v krvi, zmanjšuje vnetje, krepi zdravje srca.