Kartuše in tonerji: kaj je boljše za vas?

K.A.
18. 7. 2022, 13.22
Posodobljeno: 18. 7. 2022, 13.23
Deli članek:

Kartuse.si je prava destinacija za kartuše in tonerje. Karkoli potrebujete, lahko najdete na Kartuse.si po najnižjih cenah.

Kartuse.si
Kartuše in tonerji: kaj je boljše za vas?

Mnogi potrošniki si zastavijo isto vprašanje: Kaj je bolje?Brizgalni ali laserski tiskalnik? Kupci pogosto prosijo prodajalce za primerjavo brizgalnih in laserskih tiskalnikov z namenom, da bi jim le-ti pomagali pri sprejemanju boljših nakupnih odločitev. Pri izbiri pravega tiskalnika je potrebno upoštevati številne dejavnike, odločilno vlogo pri tem pa igra namen uporabe tiskanja in pa seveda tudi kakšna je cena posamezne kartuše.

Strokovnjaki pravijo, da sta toner in črnilo kot bencin in dizel. Obe sta vrsti goriva, vendar se uporabljata v različnih motorjih. Uporabljajo se za tiskanje besedila in slik, vendar so narejene za različne vrste naprav.

Vrhunski komercialni brizgalni tiskalniki se na primer uporabljajo za embalažo, plakate, marketinško gradivo, oglase in drugo. Laserski tiskalniki prvotno izdelani za pisarniško uporabo, vendar pa so sedaj zaradi ekonomskih razlogov vse bolj priljubljeni tudi kot domači tiskalniki. Laserski tiskalniki in barvni fotokopirni stroji so bili včasih namreč preveliki in predragi za uporabo doma in v malih podjetjih, vendar se je zaradi kompaktnih zasnov tiskalnikov in cenejše laserske tehnologije vse to spremenilo. Sedaj so tudi cene laserskih in brizgalnih tiskalnikov skoraj enake. Novi tonerji bodo staliveč kot nove kartuše, vendar pa boste za primerjavo dobili veliko večje število strani.

Ko nameravate kupiti tiskalnik, je torej neizogibna razprava o črnilu in tonerju. Težko je sprejeti premišljeno odločitev, če ne poznate njihovih individualnih značilnosti, zato je v nadaljevanju predstavljenih nekaj smernic, ki vam lahko pomagajo.Morda bi si morali namesto vprašanja Kaj je bolje? zastaviti vprašanje Kaje boljšza vas?

Razlika med tonerji in kartušami

Največja razlika med brizgalnimi in laserskimi tiskalniki je torej v tem, da laserski tiskalniki uporabljajo tonerje, brizgalni tiskalniki pa kartuše s črnilom. To vpliva na začetne nabavne stroške, obratovalne stroške, zmogljivost in skupno proizvodnjo tiskalnika.

Kaj je brizgalni tiskalnik?

Brizgalni tiskaniki oziroma inkjet tiskalniki so stroji, ki delujejo tako, da na papir razpršijo mikroskopske kapljice črnila.

Brizgalni tiskalniki so na splošno cenejši, fizično manjši in se lahko uporabljajo za tiskanje besedilnih dokumentov ter visokokakovostnih barvnih slik, zlasti fotografij. V primerjavi z laserskimi tiskalniki običajno predstavljajo stroškovno učinkovitejšo možnost. Vendar moramo biti previdni pri poceni brizgalnih tiskalnikih, saj nas lahko ti pozneje stanejo celo bogastvo.

Kaj je laserski tiskalnik?

Medtem ko brizgalni tiskalnik razprši mikroskopske kapljice črnila, so laserski tiskalniki stroji, ki talijo (stopijo) toner v prahu na papir, da ustvarijo tisk. Ker so mikroskopske kapljice natančnejše, so laserski tiskalniki slabša izbira za tiskanje fotografij, vrednih razstav. V primerjavi z brizgalnim tiskalnikom je njegova kakovost fotografij nekoliko nižja. Vendar pa so laserski tiskalniki najboljša izbira za tiskanje velike količine besedila.

Laserski tiskalniki so dražji od brizgalnih tiskalnikov in uporabljajo dražje kartuše s tonerji, vendar pa dolgoročno gledano, s skupno nižjo ceno na stran in hitrejšimi hitrostmi tiskanja, še vedno predstavljajo bolj ekonomično izbiro. Poleg tega, če vzamemo v ozir, da je čas enak denarju, velja upoštevati tudi dejstvo, da so laserski tiskalniki veliko hitrejši pri tiskanju dokumentov in boste zato navsezadnje tudi pri tem prihranili. Laserski tiskalniki in tonerji tako predstavljajo odlično dolgoročno strategijo v pisarniških okoljih, vendar pa so primerni tudi za domačo uporabo.

Ali naj kupimo brizgalni ali laserski tiskalnik?

Kartuse.si
Kartuše in tonerji: kaj je boljše za vas?

Ko se odločamo, ali bi morali kupiti brizgalni ali laserski tiskalnik, nam lahko pri odločitvi zelo pomaga razumevanje slednjega: kaj tiskamo, zakaj in kako pogosto . Za pomoč pri pravilni odločitvi, prodajalci svojim strankam pogosto zastavljajo naslednja vprašanja:

  • Kako pogosto tiskate?
  • Kaj tiskate in na katere materiale?
  • Kakšen je vaš proračun za tiskanje?
  • Koliko vam je pomembna kakovost tiskanja?

Ko dobite odgovore na ta vprašanja, postane izbira med brizgalnimi in laserskimi tiskalniki veliko lažja. Če boste tiskali pogosto, vam bodo laserski tiskalniki in tonerji sčasoma prihranili denar. Če pa boste tiskali visokokakovostne fotografije, boste morda želeli razmisliti o boljši kakovosti brizgalnega tiskalnika za ta namen. 

S pravim vodstvom izkušenega tiskarskega strokovnjaka se boste zagotovo pravilno odločili. Dobra novica je, da se tehnologija tiskalnikov nenehno izboljšuje in da se razlika med laserskimi in brizgalnimi tiskalniki vsako leto zmanjšuje. Če torej kupujete dokaj nov model tiskalnika, ne bo prevelikih razlik, ki bi vas utegnile razočarati.

Slovenska spletna trgovina Kartuse.si je prava destinacija za kartuše in tonerje. Karkoli potrebujete, lahko najdete tukaj po najnižjih cenah. Če vas zanima karkoli o tiskalnikih ter o izdelkih kot so kartuše in tonerji, lahko za več informacij stopite v stik z ekipo strokovnjakov za tiskanje, ki bo z veseljem odgovorila na vsa vaša vprašanja. Za ogled ponudbe ter takojšen nakup kliknite tukaj!

Dejavniki, ki jih je potrebno upoštevati pri nakupu

Kartuse.si
Kartuše in tonerji: kaj je boljše za vas?

Ko razmišljamo o nakupu tiskalnika, je potrebno upoštevati prednosti in slabosti vsake možnosti ter dejavnike kot so zmogljivost in vzdržjivost tiskalnika, stroški, hitrost in kakovost tiskanja, prijaznost do uporabnika, dolgoživost, vzdrževanje ipd.Za hitro primerjavo črnila in tonerja se velja osredotočiti predvsem na dva (verjetno na splošno najpomembnejša) dejavnika : obstojnost in cena (stroški).

Ker je črnilo narejeno iz tekočine, kartuše s črnilom predstavljajo nevarnost okvare, če se glave izsušijo ali zamašijo. To tveganje se še dodatno poveča, ko dlje časa ne uporabljamo brizgalnih tiskalnikov, zato je pomembno, da brizgalne tiskalnike uporabljamo vsak teden. Nasprotno pa tonerji ne potečejo in se ne zamašijo, če jih ne uporabljate.

Kar zadeva dolgo življenjsko dobo, so laserskitiskalniki zelo cenjeni zaradi svoje vzdržljivosti. Služili vam bodo vsaj 5 let, preden se pokvarijo. Na splošno je znano, da imajo brizgalni tiskalniki krajšo življenjsko dobo, najmanj 3 leta.

Pri primerjavi brizgalnih in laserskih tiskalnikov obstaja med drugim tudi razlika v zagonskih in obratovalnih stroških. Običajno so laserski tiskalniki vnaprej dražji, brizgalne pa je mogoče kupiti po veliko nižji ceni. Vendar pa so tekoči stroški precej pogosto popolno nasprotje z laserskimi tiskalniki, ki so cenejši za dolgoročno delovanje zaradi odličnega izkoristka strani in mesečnega delovnega cikla.

Na Kartuse.si ponujajo originalne in kompatibilne kartuše ter tonerje po izjemno ugodnih cenah. Izbirate lahko med kartušami priznanih proizvajalcev ali pa neoriginalnimi certificiranimi kartušami. Nudijo vam tonerje za črno-bele laserske tiskalnike, kot tudi barvne tonerje za multifunkcijske naprave.Vsi izdelki imajo dve leti garancije, izkoristite pa lahko tudi brezplačno dostavo ob nakupu nad 50 EUR.Za ogled ponudbe ter takojšen nakup kliknite tukaj!

Povzetek razlik med brizgalnim in laserskim tiskalnikom

Če povzamemo, je odločitev o tem, ali boste kupili laserski ali brizgalni tiskalnik, v resnici odvisna od vaše uporabe. 

Na splošno velja, da je laserski tiskalnik verjetno idealna izbira za vas, če boste pogosto uporabljali tiskalnik in pošiljali veliko besedilnih dokumentov. Če pa potrebujete visokokakovostne, zapletene slike in želite prihraniti pri stroških, vam bo morda všeč brizgalna možnost. Ker tehnologija tiskalnikov nenehno napreduje, tako brizgalni kot laserski tiskalniki ponujajo odlične možnosti glede na vaše potrebe in proračun.

Laserski tiskalniki in tonerji so primerni za tiskanje velikih količin, brizgalni tiskalniki pa za tiskanje majhnih količin. V ta namen se brizgalni tiskalniki običajno uporabljajo doma, laserski tiskalniki pa običajno v pisarniških okoljih. Odvisno od tega, kako nameravate uporabljati svoj tiskalnik, so laserski tiskalniki tudi primerni kandidati za domače tiskanje kot bolj ekonomična alternativa pri velikem tiskanju.

Na kratko:

• Enobarvni laserski tiskalniki: so odlični za besedilo in dokumente

• Barvni laserski tiskalniki: so odlični za besedilo in dokumente ter lahko tiskajo barvne slike srednje kakovosti (tj. družinske fotografije za osebno uporabo).

• Foto brizgalni tiskalniki: so odlični za tiskanje visokokakovostnih fotografij s širokim barvnim razponom in tonsko globino. 

Velja torej, da smo pametni pri nakupu, saj želimo navsezadnje denar porabiti za vrednost! Če veliko tiskamo, so boljša izbira tonerji, saj so bolj zanesljivi in trajajo dlje, če pa tiskalnik uporabljamo za šolske projekte, občasne delovne dokumente doma, se lahko odločite za črnilo. Če bomo tiskali majhno količino dokumentov in redno potrebujemo barvne slike visoke ločljivosti, bodo brizgalni tiskalniki dobro opravili svoje delo. 

Pri Kartuše.si je zadovoljstvo kupcev njihova prednostna naloga. Prizadevajo si k zagotavljanje najvišje ravni izdelkov.