Kako postaviti vrtno ograjo?

K.A.
14. 6. 2021, 08.51
Posodobljeno: 7. 6. 2022, 10.34
Deli članek:

Ograje okoli hiš in vrtov običajno postavljamo iz varnostnih razlogov, ograjevanje pa ima lahko tudi povsem estetski namen.

https://punkufer.si/izdelek/ograja-z-vodoravnimi-letvami-wpc-85x170-cm-crna/
Ograja z vodoravnimi letvami WPC 85×170 cm črna

Poleg tega, da nas ščiti pred nepovabljenimi gosti, jo lahko uporabimo za označevanje posesti, okraševanje vrtnih gred ali razmejevanje posameznih predelov našega vrta, rezultat pa sta vselej izboljšana kakovost počutja na vrtu in urejena zunanja podoba vašega doma. Velika prednost nakupa vrtne ograje pa je, da jo lahko postavimo tudi sami.

Gradbeni projekti, ki se jih lotimo sami, z napačno opremo in pristopom kaj kmalu postanejo razvlečeni in naporni. S premišljenim nakupom ograje in vnaprejšnjim načrtovanjem pa se na videz zahteven podvig spremeni v enostaven, hiter in zabaven izziv. Dodatna motivacija za lastnoročno postavitev ograje so tudi nižji stroški in večji nadzor, saj je potek ograje po vrtu v vsakem trenutku povsem prilagodljiv željam lastnika. Z nakupom že pripravljenih sestavnih delov lahko ob pomoči določenih osnovnih vodil tudi najbolj neizkušeni domači mojstri postavijo lepo, trdno ograjo.

##IMAGE-1248232##

Zakaj in kako ograjevati?

Okoli hiš, dvorišč, vrtov ali teras ograje nameščamo v različne namene: z njimi si zagotovimo zasebnost, omejimo dostop do omenjenih prostorov in poskrbimo za prijetno podobo okolice. Ograde so primerne tudi za lastnike hišnih ljubljenčkov, za zaščito poljskih pridelkov in gredic. Zato lahko izberemo nižje ograde, ki zaščitijo posamezne dele vrta pred škodljivci in poškodbami. Glede na funkcijo, ki naj jo opravlja ograja, se najprej lotimo izbire materiala in oblike. Tu presojamo predvsem, ali sta nam pomembnejši varnost in zasebnost, ali želimo predvsem estetsko skladnost in elegantne, urejene predelke vrta. V grobem poznamo tri najpogostejše vrste ograj: panelne ograje, žične ograje in gambione.

Ograja po vaši meri

Če iščemo enostavno in hitro pot do večje varnosti, so izvrstna izbira panelne ograje. Predvsem zaprte WPC panelne ograje s svojo kompaktno in strnjeno zasnovo nudijo popolno zasebnost in ustrezajo vsem osnovnim varnostnim zahtevam, poleg preprečevanja neželenih pogledov pa nudijo tudi zavetrje.

Večno priljubljena izbira za pristen naravni videz vrta so lesene ograje, ki so najprimernejše za razgiban vrtni teren. Za prav tako topel, a bolj eksotičen vtis, lahko izberemo bambusovo vrtno ograjo. Ta nam lahko na vrtu ustvari pravo tropsko oazo, obenem pa zagotavlja vso zasebnost panelnih ograj. Izbiramo lahko med številnimi oblikami lesenih ograj, od značilnih ameriških stebričkov do visokih panelov in nizkih ograd za ločevanje gredic.

Žične ograje ustvarjajo bolj odprt in zračen videz. Čeprav nudijo le minimalno protivetrno zaščito, so bolj prepustne za svetlobo, omogočajo pogled zunaj vrta in predstavljajo dobro ravnovesje med preprečevanjem vstopa živalim in ohranjanjem občutka prostornosti. Za večjo varnost se lahko odločimo tudi za povsem enostavno namestitev trnovih žic.

Nikar ne spreglejte!

Pri izbiri ograje bodimo pozorni na podlago, ki jo nudi naš vrt, saj nekatere vrste ograj ne omogočajo gradnje na hribovitem in neenakomernem terenu. Paneli ograje morajo ustrezati želeni višini ograje, ki ni namenjena le stopnji zasebnosti, ampak lahko pomeni razliko med zunanjo ograjo vašega dvorišča in ograjenimi gredicami. Pri nakupu se lahko nehote osredotočite zgolj na estetsko ustrezne ograje, a pri tem nikar ne pozabite na primarno vlogo, ki jo bo ograjevanje imelo v vašem vrtu. Zato si pred začetkom gradnje skrbno oglejte razpoložljive modele ograj in izbirajte predvsem po kakovosti in vaših željah gradnje.