Novice / Svet

benjamin-netanjahu

Netanjahu: "Jasno hočem povedati, da bomo sami sprejeli odločitve"

A.S./STA
17. 4. 2024, 21.09

Izrael se ima pravico zaščititi, je danes nemški zunanji ministrici Annaleni Baerbock in njenemu britanskemu kolegu Davidu Cameronu povedal izraelski premier Benjamin Netanjahu.

ingenuity-prototip

Marsovski helikopter Ingenuity je poslal svoje zadnje sporočilo

M.G.
17. 4. 2024, 20.02

Robotski helikopter za raziskovanje površja rdečega planeta, ki ga je Nasa na Mars poslala februarja 2021, je na Zemljo poslal še svoje zadnje sporočilo. Zdaj bo služil kot stacionarna enota za zbiranje podatkov.

usa-basketball1

ZDA z zvezdniško ekipo v košarki na olimpijske igre v Parizu

M.G./STA
17. 4. 2024, 19.10

Košarkarska reprezentanca ZDA je danes potrdila seznam košarkarjev, ki bodo ekipo zastopali na letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Parizu.

volitve-hrvaska-glavna

Foto: Dobra volilna udeležba na parlamentarnih volitvah na Hrvaškem

M.G./STA
17. 4. 2024, 17.55

Na Hrvaškem imajo danes zaradi parlamentarnih volitev dela prost dan, na katerih so svoj glas že oddali glavni akterji, med njimi Andrej Plenković ter Zoran Milanović. Vse kaže na dobro udeležbo, do 16.30 je svoj glas oddala polovica volilnih udeležencev, kar je 15 odstotkov več kot pred štirimi leti.

yona-yahav

Župan izraelske Haife bo sosesko poimenoval po Bidnu

M.G.
17. 4. 2024, 16.53

Močno zavezništvo ZDA in Izraela je treba občasno podkrepiti tudi s simbolični dejanji in hvalospevi, kar bo eksemplarno naredil župan mesta Haifa Yona Yahav, ki je napovedal, da bo sosesko poimenoval bo predsedniku ZDA Joeju Bidnu.

robot-restavracija

Italijanski gostinec obupal z iskanjem osebja, zaposlill je robota

A.S./STA
17. 4. 2024, 16.12

Ker lastniku priznane restavracije La Terrazza delle Sirene v letoviškem kraju Sorrento pri Neaplju Mariu Parlatu ni uspelo najti ustreznih natakarjev, je za strežbo angažiral dva kitajska robota, opremljena z umetno inteligenco.

profimedia-0817659841

Iranski predsednik ob vojaški paradi pohvalil napad na Izrael

S.Č./STA
17. 4. 2024, 15.15

Iranska vojska je danes pripravila redno letno vojaško parado in razkazala svojo vojaško moč in opremo, vključno z droni in balističnimi raketami. Vojake je nagovoril predsednik Ebrahim Raisi, ki je pozdravil uspeh nedavnega napada Irana na Izrael, ob tem pa znova posvaril pred morebitnim odzivom nanj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gaza vojna

Pogajanja med Izraelom in Hamasom naj bi zastala

S.Č./STA
17. 4. 2024, 13.46

Pogajanja o prekinitvi ognja in izpustitvi talcev med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas so zastala, je danes izjavil katarski premier in zunanji minister, šejk Mohamed bin Abdulrahman al Tani. Tudi po navedbah gibanja so pogovori v krizi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ruski napad

V ruskem napadu na Černigiv več mrtvih

S.Č./STA
17. 4. 2024, 12.18

V ruskem raketnem napadu na mesto Černigiv na severu Ukrajine je bilo ubitih enajst ljudi, še 20 pa je ranjenih, so danes sporočile lokalne oblasti. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem opozoril, da napad ne bi terjal žrtev, če bi Ukrajina od zaveznic prejela zadostno število sistemov zračne obrambe.

Protest v Grčiji

V Grčiji stavka zaradi inflacije in visokih življenjskih stroškov

S.Č./STA
17. 4. 2024, 12.14

V Grčiji danes poteka splošna stavka, h kateri je pozvala največja sindikalna skupina GSEE. Sindikat opozarja na visoko inflacijo ter nizke plače in vse višje življenjske stroške. Stavka je že ohromila promet v državi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Avstraljski parlament

Avstralija v novi obrambni strategiji osredotočena na Kitajsko

S.Č./STA
17. 4. 2024, 12.03

Avstralske oblasti so danes objavile prvo nacionalno obrambno strategijo, ki se osredotoča zlasti na zaščito ključnih interesov države v njeni neposredni okolici in izpostavlja grožnjo Kitajske. V Pekingu so v odzivu sporočili, da razvoj Kitajske v azijsko-pacifiški regiji ne predstavlja nikakršne grožnje Avstraliji.

dubaj, poplave

Video in foto: Enoletna količina dežja potopila običajno suh Dubaj pod vodo, smrtne žrtve

D.K.
17. 4. 2024, 11.45

Huda neurja in velike količine dežja so v torek v Dubaju povzročile ogromne hudourniške poplave. Ceste so se spremenile v reke, deroča voda pa je poplavila avtomobile, hiše in podjetja.

letališče, Pearson

Ropar z letališča mirno odkorakal z zlatimi palicami in milijoni

S.R.
17. 4. 2024, 10.34

Kanadska policija je leto dni po odmevnem ropu na letališču v Torontu aretirala več osumljencev.

Bela hiša 4

Bela hiša načeloma podpira kongresni načrt za potrditev pomoči Ukrajini

S.Č./STA
17. 4. 2024, 10.04

Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby je v torek izrazil previdno podporo načrtu predsednika predstavniškega doma kongresa republikanca Mika Johnsona, da bi o predlogih zakonov za pomoč Ukrajini, Izraelu in Tajvanu glasovali ločeno. Je pa Johnson zaradi tega tarča kritik znotraj lastne stranke.

Joe biden zda

ZDA napovedale nove sankcije proti Iranu, na mizi vse možnosti

D.K./STA
17. 4. 2024, 06.38

ZDA po iranskem napadu na Izrael napovedujejo nove sankcije proti Teheranu, ki se obetajo v prihodnjih dneh.

izrael, tel aviv

Srečanje vojnega kabineta prestavljeno, kaj snuje Izrael?

S.R.
16. 4. 2024, 21.52

Vojni kabinet izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja naj bi se znova sestal v sredo.

rafael-nadal

Uspešna vrnitev peščenega kralja

M.G./STA
16. 4. 2024, 20.56

Po 102 dneh odsotnosti se je na teniška igrišča vrnil Rafael Nadal. V uvodnem krogu turnirja v Barceloni, ki ga je Španec osvojil kar dvanajstkrat, je premagal Italijana Flavia Cobollija s 6:2 in 6:3.

national-conservatism-brussels

V Bruslju policija ustavila konferenco skrajnih desničarjev

M.G./STA
16. 4. 2024, 20.46

V Bruslju so danes prepovedali izvedbo konferenco evropske skrajne desnice, ki je bila tarča številnih kritik in zaradi katere je za danes v mestu napovedan protest. Številni osrednji govorci, med njimi evroskeptik Nigel Farage, so bili kritični do odločitve oblasti. Organizatorji napovedujejo pritožbo.

zilje

Foto: Z avtomobilom čelno v reševalno vozilo

M.G.
16. 4. 2024, 20.15

Danes popoldne se je na avstrijskem Koroškem zgodila hujša prometna nesreča. 57-letni voznik osebnega avtomobila je slabo zvozil desni ovinek in čelno treščil v nasproti vozeče reševalno vozilo; štirje poškodovani.

olimpijski-ogenj

Olimpijski ogenj so prižgali z rezervnim plamenom

A.S./STA
16. 4. 2024, 19.30

Med ruševinami antične Olimpije v Grčiji so danes s posebno slovesnostjo prižgali olimpijski ogenj pred 101 dan dolgo potjo do prizorišča iger v Parizu. Zaradi oblačnega neba ognja niso prižgali s sončnimi žarki, kot narekuje starodavna tradicija, temveč z rezervnim plamenom.

pumpkin-canoe

Spust po reki v buči velikanki

M.G.
16. 4. 2024, 19.12

Nagrajeno največjo bučo, ki so jo letos vzgojili v Avstraliji, je po zaslugi Adama Farquharsona doletela čast, da preden konča kot krma za živali, postane slavno plovilo.

kurgan, rusija

V Sibiriji zaradi poplav pozvali k evakuaciji

A.S./STA
16. 4. 2024, 17.38

Gladina rek v delih ruskega Urala in jugozahodne Sibirije, ki jih ogrožajo uničujoče poplave, še naprej hitro narašča. V regijah Tjumen in Kurgan, kjer je poplavljenih na stotine domov, so oblasti v pričakovanju naraslih voda na tisoče ljudi danes pozvale k evakuaciji.

Damien Guerot

Junaku, ki se je postavil po robu morilcu, obljubili podaljšanje vizuma

R.T.
16. 4. 2024, 17.26

Gradbeni delavec Damien Guerot, francoski državljan, ki se je v soboto v Sydneyju s plastičnim stebričkom v rokah postavil po robu blaznežu na morilskem pohodu, je v Avstraliji čez noč postal junak.

bernd-holzenbeim

V starosti 78 let je umrl nemški nogometaš Bernd Hölzenbein

M.G.
16. 4. 2024, 17.25

Bernd Hölzenbein si je večno slavo pri nemških ljubiteljih nogometa pridobil leta 1974 v finalu svetovnega prvenstva z lepim driblingom v kazenskemu prostoru Nizozemske, ki je Zahodni Nemčiji prinesla enajstmetrovko in posledično zadetek za vrnitev v igro, ki so jo kasneje tudi dobili.

zapor

Nekdanji olimpijec in poslanec HDZ zaradi posilstva v zapor

A.S./STA
16. 4. 2024, 16.06

Hrvaško visoko kazensko sodišče je potrdilo sodbo županijskega sodišča v Veliki Gorici, ki je nekdanjega boksarja in poslanca HDZ Damirja Škara lani obsodilo na dve leti in pol zapora, danes poročajo hrvaški mediji. Škara so obsodili zaradi posilstva in spolnega nadlegovanja zaposlene v Avtoklubu Siget, katerega predsednik je bil.