Novice / Slovenija

kranjska gora zima sneg bobo

Bo že februarja topleje?

Renata Ucman / Revija Zarja Jana
1. 2. 2021, 06.41

Januar nam je prinesel prave zimske temperature precej pod lediščem. Alpske doline in gorati predeli so še vedno odeti v zelo debelo snežno odejo.

pedro opeka

Janšev kandidat za Nobelovo nagrado za mir misijonar Pedro Opeka

S.R./STA
31. 1. 2021, 21.38

Premier Janez Janša je za letošnjo Nobelovo nagrado za mir predlagal misijonarja Pedra Opeko in njegovo humanitarno organizacijo Akamasoa, ki deluje na Madagaskarju, so sporočili z njegovega kabineta.

cepljenje, cepivo, injekcija, koronavirus

AstraZeneca nekoliko povečala predvideno dobavo cepiva

S.R./STA
31. 1. 2021, 19.50

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes sporočila ,da bo AstraZeneca Evrospki uniji v prvem četrtletju dobavila 40 milijonov odmerkov cepiva.

božo repe

»Gradi se zgodovina, kjer se ljudje delijo na junake in izdajalce«

Antun Katalenić
31. 1. 2021, 19.30

Obeleževanje okrogle obletnice slovenskega osamosvajanja letos poteka brez velikih proslav in ognjemetov, a ne tudi brez vsakoletnih debat o zaslugah in vlogah posameznikov.

Paul Gosar

Bratje in sestre proti ameriškemu kongresniku slovenskih korenin

Mihael Korsika
31. 1. 2021, 18.15

Ameriškemu kongresniku slovenskega rodu Paulu Gosarju bi lahko zaradi domnevnega spodbujanja napada na ameriški kongres celo odvzeli mandat. Ameriška javnost njegovo družino pozna predvsem zaradi javnih besednih spopadov med brati in sestrami, sedem jih je levo usmerjenih, dva pa desno. Gosar je leta 2016 kot edini kongresnik bojkotiral nagovor papeža ameriškemu kongresu.

janez janša

Janša o vpisu na fakultete: To meji na družbeno blaznost

S.R./STA
31. 1. 2021, 13.08

Po navedbah premierja Janeza Janše je določanje števila vpisnih mest na javnih šolah in fakultetah ena najpomembnejših strateških odločitev v vsaki državi.

protest, šole, trbovlje, 31.-1

FOTO: V Kopru in Zasavju na ulice starši in otroci, pravijo, da imajo "dovolj!" Odzvala se je Kustečeva ...

S.R./STA
31. 1. 2021, 12.06

V znak protesta proti ponovnemu zaprtju šol v obalno-kraški regiji se je danes dopoldne na koprski Semedelski promenadi zbralo več sto staršev in otrok ter drugih. Očitki so leteli tudi na delo vlade, protest pa je kajpak potekal mirno.

kodeljevo, hitri testi.jpgHitro testiranje v Ljubljani poteka v športni dvorani na Kodeljevem

Znan je sobotni izkupiček testiranja na novi koronavirus

S.R.
31. 1. 2021, 10.21

Sobotno stanje je bilo precej podobno stanju pred tednom dni.

Osnovna šola Prežihovega Voranca Jesenice

O rdečih in črnih ter tem, kako bo jutri potekalo testiranje in šolanje

S.R./STA
31. 1. 2021, 08.23

Kot je znano, bodo jutri šole v rdečih regijah odprte za učence prve triade, pri čemer bodo učitelje na okužbo z novim koronavirusom testirali pred poukom. V preostalih šolah bo pouk potekal na daljavo.

hojca, upokojenka

Srebrna nit: »Starši in otroci zdaj obtožujejo starejše, češ, da so oni krivi, da ne smejo v šolo«

R.T.
31. 1. 2021, 07.38

Glede dogajanja okoli odpiranja in zapiranja šol in vrtcev v Sloveniji, zlasti v primeru dveh statističnih regij, ki sta se z rdeče nazaj v črno fazo predvidoma preselili zaradi okužb v domovih za starejše, so se z javnim pismom odzvali tudi v društvu Srebrna nit.

Igor E

Igor E. Bergant: »Javna komunikacija, zlasti nekaterih institucij države, je res velika težava«

Marjana Vovk
31. 1. 2021, 07.33

Razgledani novinar in umirjeni, a odločni voditelj Odmevov Igor E. Bergant je vedno kritičen, tako do drugih kot (še bolj) do sebe. A čeprav je trenutno situacija v družbi na splošno zelo težka, ni nujno vse tako črno, kot radi vidimo.

igor papič, univerza v ljubljani, ljubljanska univerza, novi rektor

Je ogrožen vpis celotne generacije na fakultete?

Žiga Kariž
30. 1. 2021, 20.21

Janez Janša zavrača trditve, da je blokiral vpis na fakultete, z razlago, da je treba pred sprejemom strateškega dokumenta preveriti potrebe na trgu dela.

svinčnik

»Tudi za nas, mlade, je bila taka sprememba življenja z danes na jutri šok«

Polona Krušec
30. 1. 2021, 19.30

Spoznajte srednješolki Lano in Karlo. Ena perspektivna baletka, druga prodorna kitaristka. Kot mladostnici se soočata z razmerami kot še nobena generacija pred njima. Kako se spopadata z izzivi, ki jih prinaša ta čas, kaj ju najbolj skrbi, kako se znajdeta v novi resničnosti in kaj bi radi sporočili odločevalcem?

dom za starejše, upokojenka

Situacija v domovih za starejše se bistveno izboljšuje

S.R./STA
30. 1. 2021, 13.57

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič je ob današnjem obisku Doma Petra Uzarja Tržič povedal, da se situacija v domovih starostnikov po državi bistveno izboljšuje. Vse boljši je tudi odziv na cepljenje.

POR1703033Z-zzswe5174

Umrl poslanec stranke SAB Franc Kramar

S.R./STA
30. 1. 2021, 11.07

V 61. letu starosti je umrl nekdanji bohinjski župan in poslanec stranke Alenke Bratušek Franc Kramar, poroča portal 24ur.

slovenka magda kastelic04

Srečen ni tisti, ki ima vse, kar si želi, ampak tisti, ki je zadovoljen s tistim, kar ima

Neva Železnik / Revija Zarja Jana
30. 1. 2021, 10.00

»Nikoli nisem nikomur odrekla kakršne koli pomoči. Ne morem ali nimam časa preprosto ne znam reči, čeprav sem si kupila knjigo Kako reči NE brez občutka krivde. Priznam pa, da se s kakšnim velikanskim dobrim delom ne morem pohvaliti. Je pa moje življenje stkano iz številnih majhnih drobnih dejanj. Če sem z avtom dohitela koga, ki je težko nesel iz trgovine, sem ga zapeljala domov. Napisala sem nešteto govorov, nekrologov, prošenj, zahval, voščil ... vsakomur, ki me je poprosil. Predvsem pa pomagam učno šibkim učencem,« je začela Magda Kastelic Hočevar, upokojena učiteljica iz Žužemberka, pa tudi bolnica s Parkinsonovo boleznijo. Zaradi nje je šla predčasno v pokoj.

množično testiranje, hitri test, medvode

Takšno je bilo včerajšnje stanje glede novookuženih ...

S.R.
30. 1. 2021, 09.59

V primerjavi s četrtkovo epidemiološko sliko je bilo stanje včeraj precej podobno, a glede na zadnje tedne vendarle beležimo rahel trend upadanja.

veliki-leščur, pinna-nobilis

V slovenskem morju "praktično ne najdeš več živega leščurja"

S.R./STA
30. 1. 2021, 09.26

Pred dnevi so odkrili nekaj živih leščurjev na območju Marine Izola, a raziskovalec na Morski biološki postaji Piran Borut Mavrič svari, da bodo ob dvigu temperatur morebitni preživeli osebki znova na udaru.

alojz-ihan

Imunolog Ihan: Še vedno imamo tri četrtine goriva za epidemijo, ni razloga za sproščenost

S.R.
30. 1. 2021, 08.39

Imunolog Alojz Ihan, predstojnik Katedre za mikrobiologijo in imunologijo ter redni profesor mikrobiologije in imunologije na Medicinske fakulteti Univerze v Ljubljani, je pojasnil, da nam ne preostane drugega, kot da pridemo do cepiva in se cepimo, da bomo jeseni zaživeli normalno življenje.

trgovina, nakupovanje, potrošnik

Od danes z nekaterimi spremembami pri ponudbi v trgovinah ...

S.R./STA
30. 1. 2021, 07.43

Z današnjim dnem bodo lahko prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, znova ponujale tudi nogavice in spodnje perilo. Tako je namreč v sredo odločila vlada.

tone

Anton namesto Antona – se stara druščina ponovno zbira?

A. K.
30. 1. 2021, 07.39

Če je verjeti govoricam, je v ožjem izboru za novega državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve upokojeni častnik SV in nekdanji generalni tajnik SDS.

pol_GIL9251uz

Sofinanciranje Zavoda Iskreni: KPK uvedla preizkus preverjanja konflikta interesov

A.S./STA
29. 1. 2021, 21.34

V primeru sofinanciranja Zavoda Iskreni, ki je povezan z ministrom Janezom Ciglerjem Kraljem, je razprava na seji odbora DZ za delo na zahtevo opozicije tekla predvsem o vprašanju nepristranskosti razpisne komisije. KPK pa je v tem primeru uvedla predhodni preizkus preverjanja konflikta interesov, minister bo dokumentacijo posredoval do torka.

sta, slovenska tiskovna agencija

Ukom poravnal vse zapadle obveznosti do STA iz naslova javne službe

STA
29. 1. 2021, 21.21

Urad vlade RS za komuniciranje (Ukom) je poravnal zapadle obveznosti do Slovenske tiskovne agencije (STA) iz naslova financiranja javne službe po zakonu za celotno lansko leto, torej tudi za december. Plačilo storitev STA, ki jih je koristil po tržni pogodbi v decembru, pa bo poravnal v ponedeljek, so danes napovedali v uradu.

hitri testi

Majbert Pharm odpoklical del hitrih testov z začetka januarja

A.S./STA
29. 1. 2021, 20.57

Dobavitelj hitrih testov na okužbo z novim koronavirusom Majbert Pharm je zaradi težav s pozitivnimi kontrolami pri nekaterih izvajalcih odpoklical pozitivne kontrole iz serije, pri kateri so bile zaznane težave, so potrdili na ministrstvu za zdravje. Gre za testne komplete, ki so bili razdeljeni 2. januarja in umaknjeni do 5. januarja.

Karl Erjavec

Karl Erjavec priznava, da je bilo v KUL "nekaj vznemirjenja"

Mihael Korsika
29. 1. 2021, 20.20

»Konstruktivna nezaupnica bo vložena,« je v pogovoru za Novice Svet24 zatrdil predsednik Desusa Karl Erjavec. Ob tem priznava, da je bilo v Koaliciji ustavnega loka »nekaj vznemirjanja« zaradi dvoumnega sporočila poslancev Desusa. Levica je zelo nezadovoljna s tem, kako se v zadnjih dneh dela v KUL.