Intervjuji

Lorella Flego: Prav je, da si daš v življenju tudi druge možnosti.

Alesh Maatko
28. 11. 2023, 08.00
Deli članek:

Vedno znova in znova najde notranji mir v vse hitrejšem svetu.

ZEN
Lorella Flego ima svojo oddajo o modi vsak torek ob 20.15 na TV Koper – Capodistria. Naslov oddaje je Il giardino dei sogni – Vrt sanj.

V svetu bleščečih luči televizijskega studia se pogosto rojevajo modne ikone, a le redke imajo to izjemno sposobnost združevanja sloga, elegance in karizme, ki zaznamujejo eno izmed najprepoznavnejših televizijskih voditeljic našega časa. Njeno ime je postalo sinonim za brezhiben modni okus, ki ga lahko spremljamo ob raznolikih priložnostih – od svečanih dogodkov do vsakdanjih pojavljanj na malih zaslonih. 

Kje smo vas trenutno ujeli?
Nazaj iz Benetk, sem pravkar opravila eno snemanje, imela čudovito vreme in hkrati uživala v tem čarobnem mestu, ki je vedno tako živo.

V televizijske zgodbe ste še vpeti, namreč ob sobotah vas ne vidimo več na nacionalni televiziji?!
Nadaljujem svojo oddajo Il giardino dei sogni - Vrt sanj na TV Koper - Capodistria in sem srečna, da je tako. Sobotno popoldne je bila lepa izkušnja, a vedno je tako, da se potem odpirajo nova vrata, in je prav, da si daš v življenju tudi druge možnosti.

Kateri televizijski projekt ali oddaja v vaši karieri vam je najbolj ostala v spominu?
Bleščica, ker je bila moj otročiček in sem v njej najbolj uživala, pa tudi zato, ker je bila stoodstotno oddaja o modi in tukaj leži moja duša. Sicer je še vedno tako, da je pri nas zelo težko ustvarjati modo, ker ni veliko interesa za to temo, a nič zato, vedno pravim, da se je oddaja dotaknila pravih ljudi, in to je najbolj pomembno.

ZEN
Mnogi ne vedo, da je priznana modna strokovnjakinja Lorella Flego dolgo delala tudi na radiu.

Bi morda za nazaj kaj spremenili, kar se tiče medijskih obveznosti?
Morda bi se prej razbremenila nekaterih obveznosti, ki so terjale ogromno časa in napora, dale pa zelo malo zadovoljstva. Sicer je tako, da so stvari zrele v tebi, ko pač so, in nič prej, tako da v resnici ne bi nič spremenila. Vem, da sem na našem teritoriju naredila največ, kar se je pač dalo, zato sem lahko le zadovoljna.

Kako vidite vlogo televizije v današnjem digitalnem svetu, kjer so na voljo številne druge platforme in mediji?
Mislim, da je splošno gledano prepočasen medij. Kot človek televizije sicer to povem s težkim srcem, a svet se je res spremenil in digitalizacija vsega je prinesla tudi hitrost, ki je televizija kot medij ne zmore. Mlade generacije televizije ne poznajo, pa ne zato, ker je slab program ali nismo dovolj atraktivni, preprosto zato, ker je ne gledajo. Visijo na Netflixu, Amazonu, Snapchatu in TikToku, to so popolnoma drugačne aplikacije in sistemi, s katerimi se nobena televizija na svetu ne more primerjati ali tekmovati.

Kako pa ohranjate ravnovesje med zasebnim življenjem in javno prepoznavnostjo?
V resnici sem zasebno tako mirna, srečna in zadovoljna, da slabe stvari prav težko pridejo do mene. Ravnovesje je zame predvsem mir doma, vse drugo ni pomembno. Ko imaš harmonične odnose s tistimi, ki jih imaš res rad, je vse ostalo v drugem planu in te ne prizadene. Šteje samo ravnovesje v sebi, ki ga verjetno dosežeš z leti, ker pri dvajsetih ga gotovo nisem imela.

ZEN
Dolga leta je delala tudi na radiu.

Kaj bi svetovali mladim ljudem, ki si želijo vstopiti v svet televizije ali voditeljskega dela?
Da smo ljudje kot drevesa in potrebujemo zelo globoke korenine. V nasprotnem primeru te prvi veter vrže dol in zna biti zelo boleče. Graditi in graditi, biti strpen, zvest samemu sebi, dobro poslušati in manj govoriti, opazovati, vedeti, da se svet vrti ne glede na to, ali smo ali nismo, biti torej tudi skromen, ne ponižen, samo skromen, in nikar ne pozabiti, da smo vsi del verige, ki obstaja zaradi skupnosti.

Vas je morda kdaj zanimalo tudi radijsko delo?
Dolgo sem delala na radiu in imela res čudovito izkušnjo. Poleti sem spet vzela v roke to delo, v Italiji, in se izredno zabavala.

Velikokrat vas vidimo ob morju, toda že nekaj časa ste na povsem drugem koncu Slovenije, v gozdu, naravi. Kaj Primorce žene v notranjost Slovenije?
Najbrž zeleno, tišina in mir. Morje je sicer pozimi mirno, a čarobno na drugačen način. Gozd te drži z nogami na tleh, ti da vedeti, da moraš biti prizemljen zato, da preživiš. In v gozdu si vedno sam, kar pomeni, da imaš čudovito priložnost srečati svoje strahove in se jih potem tudi znebiti.

ZEN
Lorella Flego: Vračajo se bleščice in vse, kar je super mega glamurozno

Tudi nasmejani ste vedno ... Je Lorella sploh kdaj slabe volje?
Prav nikoli. Četudi me kdaj zagrabi, traja 10 minut in potem pozabim.

Kaj pa vam največkrat nariše nasmeh v očeh?
Sofia, ker ima tako tankočuten smisel za humor, da me vsak dan znova nasmeje do solz.

Ta letni čas zamenja tudi barve v naši garderobi. Katera je vaša najljubša jesenska barva?
Zelo so mi všeč zemeljski odtenki, od rjave do bež, od smetane do rumene. Zdi se mi, da te prav pobožajo po duši in so hkrati usklajene z naravo. Potem dodaš še kanček rdeče in hop, je vse čarobno.

ZEN
Lorella Flego

Ko sem ravno omenil jesen - nedavno ste precej časa namenili čarovniškim zvarkom in jesenskim energijam. Tole mi diši po čarovnici ... (smeh)
Da, verjetno je tako, da se marsikatera ženska v tem obdobju vrača h koreninam in temu, kar smo včasih bile. Hiša, ki jo imam v gozdu, mi je podarila čudovito možnost, da sem zelo v stiku z naravo, in prav v naravi najdem vse, kar potrebujem za svoje dobro počutje. Všeč so mi smole, ki jih lahko kurim, naravna aromaterapija, ki odpre vsa dihala, kristali, ker se povežejo z našim srcem, in vedno veliko berem. To področje me res zelo zanima, in ko misliš, da si odprl samo ena vrata, ugotoviš, da si pravzaprav vstopil v nov nebotičnik, ki je poln sob, in sanja se ti ne, kaj boš našel. Zelo zanimivo in da, tudi zelo čarobno.

Pred vrati je najlepši čas v letu, ko smo še posebej radi lepo urejeni. Kaj svetujete ženskam in moškim, da bodo izstopali?
Vračajo se bleščice in vse, kar je super mega glamurozno. Zdi se mi, da vsi potrebujemo lesketanje in svetlobo zato, da nas luč dobesedno objame. In december je prav takšen mesec ... Torej glamur v vseh oblikah je stoodstotno dobrodošel in seveda vpliva tudi na našo samozavest.

Kaj pa priporočate za novoletne zabave?
Črno, rdečo, zlato, srebrno in tudi belo, ki je letos na prestolu. Potem vse popestrimo z dodatki, kot so perje, pentlje, lep nakit in ponovno bleščice. Tudi žamet ima v tej zgodbi zelo posebno vlogo ... meni je izredno všeč, ker je zimski material in vedno deluje tako prefinjeno.

ZEN
V resnici sem zasebno tako mirna, srečna in zadovoljna, da slabe stvari prav težko pridejo do mene, pove Lorella Flego.

Ob praznikih se tudi doma vse blešči. Kaj vse ne sme manjkati pri vas doma v tem času?
Najprej piškoti, ki jih pečemo doma vsi, vem, niso dekoracija, a za nas je december predvsem vonj po peki piškotov. Jelka, venčki, girlanda nad kaminom, sveče ... povsod so cimetove sveče in lučke. Ko okrasimo dom, se v nas vračajo spomini iz otroštva in običajno delujejo zelo blagodejno in pomirjevalno, kar je res odlično za notranji mir in srečo.

Kaj pa ne sme manjkati na mizi? Se morda tu spogledujete s sosednjo Italijo ali sledite tradiciji?
Za božič znameniti zampone, italijanska jed, običajno s pirejem in lečo. In za konec panettone, oziroma zame pandoro, skupaj s kozarcem penine, da vsi skupaj nazdravimo.

Seveda ob tem ne moreva mimo večnih decembrskih skladb ... katera ne sme manjkati pri vas v tem času?
I wish everyday could be like Christmas - Bon Jovi.

Kaj vse pa lahko pričakujemo od Lorelle v letu 2024?
Priznam, da imam za vogalom res velik projekt, ki se bo v novem letu razvil, in že komaj čakam, da zagleda luč sveta. Ta projekt bo zahteval drugačno Lorello, a se prav zato zelo veselim. Pravijo, da obstaja v vesolju zakon, da »ne govori, dokler ni gotovo«, zato je za zdaj to vse, kar lahko povem.
podobo.

ZEN
Njen dom bo v prazničnem času dobil pravljično podobo.