Tuje

Zamenjal trinajst rejniških družin

T.L.
8. 2. 2023, 16.30
Posodobljeno: 9. 2. 2023, 14.22
Deli članek:

Irski igralec ima za seboj težko otroštvo in mladost, ki ga je zaznamovala za vse življenje.

Profimedia
Barry Keoghan se je rodil v revni četrti Dublina.

Zgodba filma Duše otoka je postavljena na oddaljen otok ob zahodni obali Irske in spremlja življenjska prijatelja, ki ju igrata Colin Farrell in Brendan Gleeson. Mladega otočana Dominica pa igra 30-letni irski igralec Barry Keoghan, ki ima za seboj težko življenjsko zgodbo.

Barry Keoghan in njegov brat Eric sta bila rojena v revni četrti Dublina Summerhill, njuna mama pa je bila odvisnica. Barry se spominja, da je bilo veliko ljudi iz četrti takrat zasvojenih, saj so bile droge nekaj novega, ljudje so bili brez pravega upanja in omama je bila rešitev: »Droga je bila nova stvar in ljudje niso poznali učinkov. Droge so udarile in prizadele vse družine in moja mama je bila žal ena izmed žrtev.« Z bratom sta nekaj časa živela pri babici, zamenjala pa sta celo trinajst rejniških družin. Barry je šolo zapustil že pri šestnajstih letih, a ga je k sreči pokonci držala ljubezen do igre, imitacije in filma. Kot mnogi filmski talenti pred njim je imel izjemno voljo, dvom pa je vedno premagal z mislijo: »Kaj lahko še izgubim? Edina pot je naprej.« Kmalu je začel dobivati manjše vloge po domačem kraju, pridno je hodil na avdicije, ko se mu je končno nasmehnila sreča.

Leta 2018 je dobil vlogo v kriminalki Ameriške živali. »Naša zgodba je bila postavljena na kolidž v Združenih državah, zato smo iskali le ameriške igralce, ki bi igrali Spencerja, občutljivega umetnika,« se spominja producentka Katherine Butler. »Barryjev agent mi je poslal posnetek avdicije, ki ga je posnel doma na Irskem, in to je bil verjetno najslabši telefonski posnetek, kar sem jih kdaj videla. Bil je temen in videti je bilo, kot da je bil posnet v spalnici njegove babice. Toda nekaj v zvezi z nastopom nas je prisililo, da smo se vrnili k njemu. Vzeli smo ga in ni nam bilo žal. Bil je popoln.«

Keoghanovo energijo in zanimiv, drugačen obraz sta opazila tudi vplivna režiserja Christopher Nolan in Yorgos Lanthimos. Dobil je pomembne vloge v filmih Dunkirk in Ubijanje svetega jelena. Imel je tudi manjšo vlogo v Batmanu iz leta 2022. Potem je dobil še vlogo Pavla, »likvidatorja« jedrske kontaminacije v hvaljeni dramski seriji Černobil.

Zdaj je Barry v filmu Duša otoka pokazal še svojo mehkejšo plat in bil nominiran tako za bafto kot za oskarja. Ko je slišal za svojo nominacijo za oskarja, je bil iz ves iz sebe, najbolj pa sta bila navdušena žena, ortodontka Alyson Sandro, in sinček Brando.

Profimedia
Barry Keoghan