Kraljevske

Dostojanstveno in strogo po pravilih

K.K.
8. 6. 2023, 11.46
Posodobljeno: 8. 6. 2023, 11.47
Deli članek:

Vrtna zabava japonskega cesarja

Profimedia
Goste, ki so se zbrali na deževnih cesarskih vrtovih Asaka, je prišel pozdravit cesar Naruhito s cesarico Masako. Dogodek, poimenovan vrtna zabava, je v resnici tradicionalen sprejem za izbrane državljane.

Po večletnem premoru (zaradi pandemije) je japonski cesar Naruhito s cesarico Masako končno spet priredil tradicionalno vrtno zabavo. Na vrtovih Asaka Imperial Gardens so se v deževnem vremenu zbrali zaslužni in imenitni podaniki, med katerimi so bili tudi Nobelov nagrajenec Akira Jošino, nosilci olimpijskih odličij in visoki politiki. Prišli so, da bi se srečali s cesarjem, cesarico in drugimi člani cesarske družine. Cesar Naruhito in cesarica Mičiko sta nosila zaščitno masko in dežnik, ko sta vljudno pozdravila goste. Vlogo gostiteljev pa so prevzeli tudi prestolonaslednik, princ Akišino, princesa Kiko in njuna hči, princesa Kako. Dogodek je bil prežet z dostojanstvom in je potekal strogo po tradicionalnih pravilih – težko bi ga poimenovali vrtna zabava. Pa vendar so bili gostje neizmerno počaščeni in so domov odhajali z občutkom, da so doživeli velik in nepozaben dan. Tradicija je celo togemu srečanju s cesarjem dodala pridih čarobnosti.

Profimedia
Poleg cesarja Naruhita in cesarice Masako so vlogo gostiteljev odigrali tudi prestolonaslednik, princ Akišino, njegova žena, princesa Kiko, in njuna hči, princesa Kako.