Kraljevske

Skrita govorica oblek

K.K.
10. 5. 2023, 09.30
Deli članek:

Zanimivi in zabavni utrinki s kronanja

Profimedia
Kralj Karel III. je na kronanju nosil oblačila, ki so jih pred njim nosili že njegovi slavni predniki.

Kaj obleči za kronanje? Kralj Karel III. s tem ni imel težav – oblačila, ki jih je menjaval med obredom, na primer težki zlati plašč, so del britanske zgodovine. Po kronanju pa se je ogrnil s plaščem, ki ga je na svojem kronanju nosila že njegova mati, kraljica Elizabeta. Kraljica Camilla je nosila belo, z zlatom izvezeno obleko.

Profimedia
Rob Camilline obleke je bil izvezen s simbolnimi motivi, med katerimi so bila imena njenih otrok in vnukov pa tudi lika dveh njenih pasjih ljubljenčkov.

Vezenine so imele svojo zgodbo. Na spodnjem robu so bila na primer izvezena imena Camillinih otrok in vnukov. Videti pa je bilo tudi dva izvezena kužka: to sta bili psički, ki sta ju Camilla in Charles ljubeče posvojila iz zavetišča.

Princesa Catherine je pod ogrinjalom v barvah britanske zastave nosila belo obleko svojega najljubšega modnega ustvarjalca.

Profimedia
Princesa Catherine je očarala s pokrivalom, ki ni bilo ne diadem, ne klobuček, ne venček, temveč umetniško izdelan naglavni okras iz srebra in kristalov. Podoben okras je imela tudi njena hčerka Charlotte.

Na glavi pa ni imela ne diadema (čeprav bi bil to primeren izbor za kronanje) in ne klobučka ali vpletenih svežih rož (to bi bilo premalo slovesno), temveč iz srebra in kristala izdelan cvetlični okras. Bila je samosvoja in izjemno elegantna. Podobno pokrivalo je v laseh nosila tudi njena osemletna hčerka princesa Charlotte. Princ William je pod ogrinjalom v barvah britanske zastave pričakovano nosil uniformo.

Profimedia
Pod ogrinjalom je princesa Anne ob prihodu na kronanje nosila uniformo – po kronanju se je namreč pridružila vojakom in je kot bratova osebna varnostnica spremljala zlato kočijo.

Princesa Anne je pod svojim žametnim ogrinjalom prav tako nosila uniformo: ogrinjalo je po kronanju odložila in se v uniformi pridružila 4000 vojakom, ki so sodelovali v slovesni paradi in spremljali zlato kočijo. Princ Harry je nosil običajno slovesno moško obleko in niz odlikovanj. Po končanem kronanju, na katerem je kazal precej mrk obraz (zlasti v trenutkih, ko se je njegov brat William ljubeče približal očetu Karlu), se je Harry takoj odpeljal z avtom na letališče in se s prvim letalom vrnil v Kalifornijo k svoji Meghan.

Profimedia
Camilla je imela dve družici, ki sta skrbeli, da se rob njene bele obleke kljub dežju in mokrim tlom ni umazal.