Kraljevske

Dvojni abraham na norveškem dvoru

K.K.
26. 3. 2023, 10.00
Deli članek:

Mette Marit in Haakon se jezita

Profimedia
Med kratkim obiskom v Londonu sta princ Haakon in princesa Mette Marit izvedela, da bosta morala svoj okrogli rojstni dan praznovati tudi uradno. Najprej sta bila slabe volje, potem pa sta se hitro sprijaznila z dolžnostmi, ki ju čakajo v poletnih mesecih.

Norveški prestolonaslednik princ Haakon bo 20. julija letos srečal abrahama. Le mesec dni pozneje, 19. avgusta, bo petdeseti rojstni dan slavila tudi Haakonova žena, princesa Mette Marit. Oba sta se že pred časom dogovorila, da bosta okrogli jubilej praznovala v kar se da ozkem krogu prijateljev in da si ne želita nobenih uradnih slovesnosti. Službe, ki skrbijo za dogajanje na norveškem dvoru, pa imajo drugačne načrte: menijo, da je treba dvojni okrogli rojstni dan praznovati v primernem kraljevskem slogu.

Pomembni življenjski dogodek naj bi princ Haakon in princesa Mette Marit zato proslavila s petimi potovanji po Norveški, z obiskom različnih norveških pokrajin, sklenila pa z bleščečim uradnim slavjem na najvišji ravni. Za načrte sta princ prestolonaslednik in njegova žena izvedela v začetku marca, ravno ko sta bila na kratkem uradnem obisku v Londonu. Sprva sta se jezila, da jima je dvor prekrižal zasebne načrte, nato pa sta se sprijaznila z usodo.

Kot prestolonasledniški par se morata tudi sicer pogosto odreči zasebnim željam in se prilagoditi protokolu dogodkov na dvoru. Tako bo tudi ob praznovanju njunega abrahama. Potolažila pa sta se ob misli, da bosta srečala prebivalce norveških krajev, se seznanila s tradicionalnimi šegami in uživala v naravi. Uradno praznovanje okroglega rojstnega dne pa bo zanju dobrodošla priložnost za druženje s člani evropskih kraljevskih družin – še posebno s švedsko princeso Victorio, ki je njuna dobra prijateljica tudi zasebno.