Kraljevske

Nesreča na smučanju

K.K.
10. 3. 2023, 11.00
Deli članek:

Nesrečni padec princese Beatrix

Profimedia
Kljub letom se princesa Beatrix še vedno navdušuje za smučanje. Počitnice v Lechu ji veliko pomenijo, v to avstrijsko zimsko letovišče se z družino vrača vsako leto.

Zlom roke v zapestju, nujna zdravniška pomoč, zahtevna operacija, dolgotrajno okrevanje … Za nekdanjo nizozemsko kraljico Beatrix so se zimske počitnice v njenem priljubljenem smučarskem letovišču Lech končale sila nesrečno. Beatrix, ki se je prestolu odpovedala leta 2013 v korist svojega sina Willema Alexandra, je januarja letos dopolnila 85 let. Še vedno zelo rada smuča, a tokrat si je na snegu očitno upala preveč. Padla je tako nesrečno, da si je zlomila roko. Z letalom so jo iz Avstrije prepeljali na Nizozemsko, kjer je prestala operacijo zapestja. Zdaj že okreva v domači oskrbi, izdaten počitek ji bo povrnil moči. V prihodnje pa bo na smučanju gotovo previdnejša.

Za člane nizozemske kraljeve družine je smučanje v Lechu nepogrešljiv del zimskega oddiha. A z Lechom je povezano tudi zelo žalostno poglavje družinske zgodovine. Med počitnicami leta 2012 je mlajšega sina kraljice Beatrix, princa Frisa, na nezavarovanem smučišču zasul snežni plaz. Princa so rešili šele po nekaj urah, a je utrpel tako hude poškodbe, da si ni nikoli več opomogel. Umrl je leto dni pozneje. Takrat je bila Beatrix strta od žalosti in mogoče je tudi zato sklenila, da se poslovi od prestola. Nasledil jo je njen najstarejši sin, princ Willem Alexander, ki je odtlej novi nizozemski kralj. Beatrix se je upokojila, vendar še vedno opravlja številne naloge članice kraljeve družine. No, zdaj, z zlomljenim zapestjem, pa je morala vse obveznosti in nastope v javnosti do nadaljnjega odpovedati.