Kraljevske

Princ, ki je prodal dušo, da bi maščeval mamino smrt

K.K.
25. 1. 2023, 07.00
Deli članek:

Žalostna zgodba princa Harryja

Profimedia
Harry je sklenil obračunati s svojo preteklostjo, s svojo družino, s krivicami, ki jih je utrpel na britanskem dvoru. Nekateri bi njegovi knjigi Rezerva rekli tudi zlivanje gnojnice na monarhijo.

O knjigi z zgovornim naslovom Rezerva (Spare) govori ves svet. Knjigo krasi portret princa Harryja, ki te dni gleda iz vseh knjigarniških izložb in seveda z vseh naslovnic tabloidov. O princu, ki je sklenil razkriti vso resnico o sebi in svoji družini, govori ves svet. Njegove izjave so šokantne, o resničnosti njegovih trditev pa marsikdo dvomi. Mnogi so ogorčeni, mnogi pa pravijo, da je Harry princ, ki bolj potrebuje pomoč in veliko ljubezni kot pa milijonske honorarje, ki jih služi z zgodbami svojih stisk. Harryja očitno žene želja po maščevanju. Še vedno ni prebolel smrti svoje nesrečne matere, princese Diane. Dolga leta ni verjel, da je res izgubila življenje v prometni nesreči. Čakal je, da se bo nenadoma pojavila in poklicala njega in Williama k sebi. Ko je odrasel in se to ni zgodilo, je odpotoval v Pariz in tam sam preveril poročila o nesreči in mesto, kjer se je zgodila. Od takrat ve, da je mama res mrtva. Še naprej pa strastno išče krivca za njeno smrt. Je to britanska kraljeva družina, v kateri se je Diana počutila kot tujka? Je to Karel, s katerim je živela v nesrečnem zakonu? Mogoče pa je vsega kriva Camilla, dolgoletna ljubica, s katero se je Karel po Dianini smrti končno poročil?

Profimedia
harry

V svoji knjigi opisuje Harry Camillo kot hudobno mačeho iz pravljic – vsaj bal se je, da bo takšna. Pa tudi o bratu Williamu nima najboljšega mnenja – vse življenje sta bila tekmeca, najprej za mamino ljubezen, pozneje za mesto v kraljevi družini. Williamu je usoda namenila vlogo prestolonaslednika in bodočega kralja. Harry pa je bil vedno samo – rezerva. Tako vsaj pravi. Šele ko je srečal Meghan, je bil nenadoma on tisti glavni. In ko se mu je zazdelo, da kraljeva družina ameriške igralke, ločenke mešane rase, ni sprejela z dovolj velikim navdušenjem, se je takoj postavil v vlogo Meghaninega zaščitnika. Do takrat so se krivice dogajale samo njemu, potem pa njemu in Meghan v isti sapi.

Odločitev, da bosta zapustila kraljevo družino, se je ponujala kar sama od sebe. Ko pa Harryju ob odhodu niso ponudili bajnih vsot denarja za nov začetek (zakaj tudi bi, saj je Harry navsezadnje podedoval znaten kupček milijonov po svoji materi Diani) in ko mu niso dovolili, da bi tržil svoj plemiški naslov, je postal maščevalen. To, da je poročen z žensko, ki jo ljubi, da ima dva čudovita otroka, da se zna obrniti in zaslužiti denar, ki ga z Meghan še kako potrebujeta za svoje čezmerno razkošno življenje, je bilo Harryju preprosto premalo. Začel je zlivati golide gnojnice po svojih sorodnikih in se je zameril tudi tistim, ki so ga dotlej zagovarjali in mu želeli dobro. Celo do kraljice Elizabete ni bil spoštljiv – ko je umrla, ga ni bilo ob njej, da bi se poslovil. In kot piše v knjigi Rezerva – spet so bili za to krivi drugi. V kraljevi družini se na izid Harryjeve maščevalne knjige ne odzivajo s komentarji. To ni v kraljevskem slogu. Molčijo in se vedejo, kot da se ni nič zgodilo. Je Harry pričakoval burnejši odziv? Bi bil pripravljen na morebitno spravo s svojo družino? Ko so ga o tem spraševali v televizijskih intervjujih ob izidu knjige Rezerva, se Harry ni želel izjasniti. Rekel je, da je on povedal svoje, zdaj pa so na vrsti drugi. A oče, brat, mačeha, strici, tete, bratranci in sestrične se ravnajo po železnem pravilu, ki velja za člane kraljeve družine: nikoli se ne pritožuj, nikoli ne pojasnjuj.

Profimedia
Denar od Rezerve in nastopov na televiziji naj bi Harry namenil dobrodelnim organizacijam. Tistim, ki jih upravlja njegova žena Meghan? S knjigo, v kateri je oblatil svojo družino, je princ zaslužil 20 milijonov dolarjev. A s tem denarjem si ne bo mogel kupiti notranjega miru.

Družina je stopila skupaj in je močna. Harry pa je s svojo usodo sam. Zadeva bi nemara izzvenela sama od sebe, če se ne bi bližal veliki dan: kronanje kralja Karla. Okronali ga bodo maja, ni pa še jasno, ali bo Karel na ta pomembni dogodek povabil tudi Harryja, Meghan in njuna otroka? Če vabila ne bodo dobili, bosta Harry in Meghan spet užaljena. Če ga bodo dobili, se lahko zgodi, da ga bosta zavrnila – in s tem nadaljevala bitko proti kraljevi družini. Če bo vabilo prišlo in se bosta Harry in Meghan udeležila kronanja, pa se utegne zgoditi, da bosta pritegnila več pozornosti kot dogodek, na katerega Karel čaka že vse življenje. Ni res, da je naslednja poteza v rokah kraljeve družine. Harry in Meghan sta spretno poskrbela, da sta onadva tista, ki narekujeta potek igre prestolov. V ognjevitih prizadevanjih, da se maščuje, pa Harry žal ne pomisli, kako žalostna bi bila princesa Diana, če bi vedela za razdor med njenima ljubljenima sinovoma.