Balkan

Živim preprosto in si ne zapletam življenja

Nejc Simšič
25. 3. 2023, 08.52
Posodobljeno: 25. 3. 2023, 08.58
Deli članek:

Legendarni kralj sevdaha, ikona pop folk glasbe, ambasador prijateljstva, miru in glasbe, glasbena zvezda Balkana letos praznuje okroglih 70 let.

Instagram
Legendarni pevec Halid Bešlić velja za nespornega carja balkanskega urbanega narodnega melosa.

Na bosanskega zvezdnika Halida Bešlića vsi – tako v domači kot tudi v drugih državah nekdanje Jugoslavije in seveda drugod po svetu – gledajo že skoraj kot na božanstvo. Zakaj? Ker je preprosto človek z veliko začetnico! »V resnici ne vem, kako biti drugačen. Takšen sem se rodil in se ne morem in nočem spremeniti. Zakaj bi se pretvarjal, da sem velika faca?! Rad imam ljudi in druženje. Vsi smo le mimoidoči na tem svetu, zato se družimo. Imejmo se radi in spoštujmo drug drugega. Živim preprosto, ne zapletam si življenja in vsak dan poskušam sebi in ljudem okoli sebe čim bolj olajšati življenje. To je moja življenjska teza ali vodilo, kakor hočete,« pravi balkanski glasbenik ljudskih src, ki ima za seboj izjemen opus večnih uspešnic. Že v 80. letih se je izstrelil na sam vrh glasbene scene, v balkansko zgodovino pa se je zapisal kot rekorder z milijoni prodanih albumov. Izdal je več kot dvajset albumov, kjer spretno združuje pop glasbo z etno izročilom, številke pa razkrivajo, da je izvedel več kot tisoč koncertov, od katerih jih je bilo veliko dobrodelnih.

Junak in dobrotnik

V srca mnogih se je zapisal kot velik dobrotnik, ki je med vojno v Bosni ves čas pošiljal denarno pomoč. »Med vojno v Bosni se je pelo, tudi ko je bilo najtežje, in vedno se bo pelo. Samo takrat so bile te pesmi bolj krik kot pesem. Ko se je začela vojna, nisem bil v Sarajevu, temveč v Nemčiji na turneji. Vendar sem med vojno prihajal v Sarajevo. Tragedija, ki nas je zadela, je pustila v moji generaciji močne sledi. Tako je to. To se počasi že pozablja. Imel sem tudi veliko humanitarnih koncertov po Nemčiji, Avstriji, Švici in zahodni Evropi, kjer sem zbiral denar za pomoč Bosni. Pomagal sem kot vsak po svojih močeh,« pravi Halid, ki je imel med vojno več kot 500 dobrodelnih koncertov po zahodni Evropi in prav zaradi nesebične pomoči ljudje o njem govorijo s spoštovanjem in hvaležnostjo.

Družina, nesreča, Slovenci

Bosanski zvezdnik je srečno poročen od leta 1977. Z ženo sta ponosnaSejdo  starša sinu Dinu, ki je očeta razveselil z dvema vnukoma, skupaj pa sta povezana tudi poslovno. »Z ženo sva se spoznala med snemanjem mojega prvega singla in danes je glavni steber družine. Samo smrt naju bo ločila. Sva ponosna starša ter presrečna dedek in babica,« je presrečen.

Zaznamovala ga je tudi huda prometna nesreča, v kateri je pred leti izgubil oko, a ga to nikakor ni ustavilo. »Rad se pošalim, da mi je bog vzel oko in dal pljuča, saj od takrat res veliko lažje diham,« pravi.

V Slovenijo se vedno znova rad vrača, omeni tudi, da je nastopal že z Vladom Kreslinom in Zoranom Predinom, všeč pa mu je tudi skupina Laibach. »Vedno rad nastopam pred slovenskim občinstvom, zato se tudi vračam k vam. Čeprav se mogoče zdi, ni prav nobene jezikovne ovire in verjamem, da bomo to dokazali aprila na koncertu, kjer bom prvič pel v Stožicah. Pel sem že po vsej Sloveniji, v Stožicah bom pa prvič in se že res veselim,« je navdušen pevec, ki letos praznuje tudi 20. obletnico ene svojih največjih uspešnic Prvi poljubac, ki jo bo skupaj z ljudmi zapel tudi na koncertu.

Živa legenda

Med nedavnim obiskom Ljubljane so Halida Bešlića prišli pozdravit tudi priljubljeni voditelj Denis Avdić, pevec David Amaro in komik Ranko Babić, ob tem pa so z nasmehom povedali: »Bosanci moramo držati skupaj in se podpirati.« Denis ima do Halida globoko spoštovanje: »Ne da se ga opisati s presežniki, ker je več kot to, on je kralj celega planeta. Spomnim se, da smo ob koncu četrtega razreda osnovne šole, preden sem se z družino preselil v Slovenijo, šli na izlet in je ves avtobus prepeval Halidove pesmi z albuma Dijamanti. Halida občudujem, ker je velik človek s še večjim srcem.«

Tudi David Amaro ima na bosanskega glasbenika lepe spomine: »Halid zame pomeni nostalgijo. Spomin na vsakič, ko smo se z družino odpravili na pot v Bosno, saj je bila njegova glasba vedno podlaga na poti proti mojemu drugemu domu. Halid je občutek domačnosti. Je pa tudi spomin na šov Znan obraz ima svoj glas, kjer sem ga imitiral in s tistim nastopom pridobil kar nekaj balkanskih oboževalcev.«

Ranko Babić pa nam je za konec povedal: »Ne vem, ali pri nas obstaja kdo, ki ne bi vedel za Halida in njegove pesmi. On poje z dušo in srcem in prav to želim doživeti v Stožicah na koncertu, kjer seveda ne bom manjkal.«

Marko Vavpotič/M24
Denis Avdić je velik oboževalec rojaka Halida, bil je tudi že na več njegovih koncertih, z veseljem in ponosom pa rad zapoje njegove pesmi.