Balkan

Gledališka uspešnica, ki buri duhove

T.L.
8. 2. 2023, 16.00
Posodobljeno: 9. 2. 2023, 14.46
Deli članek:

Projekt Lepa Brena tudi v Zagrebu

Profimedia
Lepa Brena je pop zvezda, ki je dobila svojo satirično pevsko in plesno predstavo.

Ljubitelji gledališča in Lepe Brene bodo 8. marec, dan žena, v Zagrebu praznovali na zelo poseben način – z uspešnico v Satiričnem gledališču Kerempuh. V igralsko-pevsko-plesni predstavi Projekt Lepa Brena opozarjajo na fenomen pevkine priljubljenosti, tragični razpad nekdanje države, a tudi na nesrečne usode vseh njenih državljanov. In vse to pove ženska, ki je bila simbol Jugoslavije – kar pet likov Lepe Brene se je zlilo v eno skupno zgodbo in sporočilo.

Gledališka predstava je nastala iz monologov dramatikov Olge Dimitrijević, Slobodana Obradovića, Maje Pelević, Tanje Šljivar in hrvaške pisateljice Vedrane Klepice, vse obraze Lepe Brene pa so mojstrsko upodobile igralke Jasna Đuričić, Jelena Ilić, Anđela Jovanović in Jovana Gavrilović ter igralec Vlada Aleksić. Glavni junaki so Brena Gradbenik, Brena Poslovna žena, Brena Pesem, Brena Jugoslovan in Brena Spolnost, katerih monologi se prepletajo v nekakšen medsebojni pogovor tako vseh pet Bren med seboj kot z občinstvom.

Po uspešni beograjski premieri neverjetna gledališka zgodba beograjskega Bitef teatra prihaja v hrvaško metropolo. Avtorja poudarjata, da predstava ni mišljena le kot biografska igra, temveč skozi Lepo Breno, največji simbol šovbiznisa v Jugoslaviji, govori tudi o kompleksnosti in protislovnosti zadnjih štirih desetletij na tem prostoru, o njegovi družbenopolitični preobrazbi, ponosu in bolečini, razočaranju in upanju. Lepo Breno vidimo kot pop zvezdo, ki se zlomi pod pritiskom življenjskih tragedij.