Zgodbe

Protikrizno podjetništvo

Protikrizno podjetništvo

Jana
15. 7. 2009, 01.00

Socialno podjetništvo je v obdobju krize postalo nekakšen sinonim za boljše življenje, večjo pravičnost na delovnem mestu in dolgoročno lepši jutri.

Zakaj so ji vzeli denar?

Zakaj so ji vzeli denar?

Andreja Comino
14. 7. 2009, 01.22

Priljubljena oddaja As ti tud not padu?!, ki jo vodita Jurij Zrnec in Lado Bizovičar, se je čez poletje poslovila od gledalcev, še vedno pa ni nihče pojasnil, zakaj sta Jurij in Lado transeksualki Salome po oddaji, v kateri je nastopila, vzela denar, ki sta ji ga bila pred kamerami podarila za operacijo.

Leto dni po tragediji na Blanci

Leto dni po tragediji na Blanci

Simona Furlan
13. 7. 2009, 19.01

Tam, kjer je lani v Savi nesrečno utonilo trinajst ljudi, stoji spominsko obeležje, ljudje prižigajo sveče. Toda reka, ki mirno teče mimo, se pretvarja, da ji ni mar.

V kratkem brez dolgov!

V kratkem brez dolgov!

Marija Šelek
8. 7. 2009, 11.38

Po sledeh zgodbe o sestrah Pann iz Celja, ki so po smrti staršev ostale ne samo čustveno strte, ampak so podedovale nepredstavljivo visoke dolgove.

Kam gre hrana, ko umre?

Kam gre hrana, ko umre?

Jana
6. 7. 2009, 14.37

Ferdinand Dimadura je posnel kratek filmček Chicken à la carte. Ni zabaven. Vas bo pa presenetil. Pravzaprav šokiral.

Strah pred zdravnikom

Strah pred zdravnikom

Žana Kapetanović
3. 7. 2009, 17.56

Večja umrljivost in nižja življenjska doba moških nista posledica tega, da bi bili moški manj odporni. Moški umirajo prej, ker odlašajo z obiskom pri zdravniku in zamolčijo simptome bolezni, ki bi jih zlahka pravočasno pozdravili!

S policijo nad »norce«

S policijo nad »norce«

Tina Nika snoj
2. 7. 2009, 01.00

V Sloveniji sprejmejo na leto v bolnišnico približno 500 ljudi, ki tja ne pridejo po svoji volji, ampak pod prisilo. Kako ob tem postopa policija?

(R)evolucija ljubezni

(R)evolucija ljubezni

Alma M. Sedlar
28. 6. 2009, 11.33

Zamaskiranim nasilnežem je s četrtkovim napadom na lokal Open uspelo doseči predvsem, da se je letošnje Parade ponosa v soboto udeležilo veliko več ljudi kot kadarkoli doslej. Okoli 500 gejev, lezbijk in njihovih prijateljev je med vsakoletnim pohodom strpnosti vsej Sloveniji pokazalo, da jih ni strah, da se ne nameravajo skrivati - pa tudi, da bo na področju ureditve njihovih pravic država morala narediti še marsikaj, da bodo končno postali enakopravni.

Strele sejejo trepet

Strele sejejo trepet

Renata Ucman
27. 6. 2009, 01.00

Strele v zadnjem času po svetu dvigajo vse več prahu. Koliko bi morale skrbeti nas?

Za pasijon imamo, za vrtce ne

Za pasijon imamo, za vrtce ne

Tina Nika Snoj
25. 6. 2009, 01.00

V škofjeloških vrtcih je prostora zmanjkalo kar za 167 otrok, med njimi so zavrnili vlogo vsem otrokom letnik 2008.

Zakaj umirajo mladi in zdravi

Zakaj umirajo mladi in zdravi

Tina Nika Snoj
24. 6. 2009, 12.37

Novemu virusu podleže nenavadno veliko mladih in zdravih ljudi, ki bi po vseh pravilih morali preživeti. Razlog? Najverjetneje citokinska nevihta.

Mami, saj bova živeli na cesti!

Mami, saj bova živeli na cesti!

Katja Melik
24. 6. 2009, 01.00

Tistega popoldneva je Sonja na poti domov razmišljala, kaj bo svojemu Franciju in hčerkici Maji skuhala za kosilo. S staro katrco je že zavijala na dvorišče hiše, kjer je z družinico živela v majhni najeti garsonjeri, ko je počilo. Hudo počilo.

Otroci iz Gaze

Otroci iz Gaze

Katja Božič
24. 6. 2009, 01.00

Enaindvajset otrok, večinoma žrtev januarskih spopadov, je v povezavi s humanitarno akcijo, za katero je dal pobudo predsednik dr. Danilo Türk, v začetku junija prišlo na rehabilitacijo v Slovenijo.

Pri sestri Miriam v Albaniji

Pri sestri Miriam v Albaniji

Sonja Grizila
23. 6. 2009, 01.00

Naj vas spomnimo: med letošnjimi kandidatkami za Slovenko leta je bila tudi dr. Miriam Praprotnik, 84-letna sestra usmiljenka, ki deluje v albanskem Draču. Obljubili smo ji, da jo bomo obiskali, saj se zaradi težav s srcem ni mogla udeležiti prireditve, ko smo razglasili zmagovalko.

Osem let je zlorabljal sestrici

Osem let je zlorabljal sestrici

ALMA M. SEDLAR
23. 6. 2009, 01.00

Z dvanajstletno Majo in njeno mamo Ivano se srečamo v enem od lokalov na Celjskem. Deklica dolgo skoraj ne spregovori. Spomini na čase, ko jo je pri rosnih petih in šestih letih zlorabljal lasten stric, so še vedno preveč boleči. O tem težko govori.

Salome o blišču in bedi

Salome o blišču in bedi

MARIJA ŠELEK
23. 6. 2009, 01.00

Salome nas je vedno vznemirjala, saj njeno življenje pač ni povsem običajno. Pod medijskimi žarometi vedno nasmejane, duhovite in urejene dame, transseksualke, se skriva mnogokrat ranjena, ponižana in nesrečna oseba. Svojo življenjsko zgodbo, ki se je ne sramuje, je pustila razkriti Tomažu Miheliču. Ta jo je popisal v svojem prvencu Novo rojstvo.

Dvorec Goričane buri duhove

Dvorec Goričane buri duhove

KATJA MELIK
16. 6. 2009, 09.56

Nekdaj razpadajoča graščina v Goričanah v neposredni bližini Medvod je postala čudovit dvorec. To je videti že od daleč. Prenovljena baročna zgradba na blagi vzpetini kar zasije sredi gostega zelenja, ki jo obdaja. Zdaj urejajo še okolico in dovozne poti iz obeh smeri. Že na prvi pogled je jasno, da gre za razkošno zgradbo, ki je zahtevala draga restavratorska in gradbena dela, saj se je pred nekaj desetletji v enem delu skoraj že zrušila.

Kamni gor, kamni dol

SONJA GRIZILA
15. 6. 2009, 17.01

Še pomnite, tovariši? Njega dni so se v dnevih tja do 25. maja vrstile prireditve in praznovale mladost, pokrovitelj je bil Tito. Ob množični telovadbi na beograjskem stadionu je sprejel štafeto iz rok najboljšega mladinca ali mladinke v Jugoslaviji.

Saj nisem gobava!

Saj nisem gobava!

NATAŠA PEUNIK
15. 6. 2009, 16.50

Sporočilo od doma je prispelo v petek, 24. aprila, ko smo bili v dvomiljonskem pristaniškem mestu Tampico v zvezni državi Tamaulipas, ki je od prestolnice Mexico City oddaljeno približno petsto kilometrov. Da se nekaj dogaja, bi lahko zaslutili že na letališču v Tampicu, ko sta iz letala izstopila dva maskirana potnika. Ker sta bila svetle polti, sem ju prej kot s »smrtnonosno boleznijo« povezala z dejstvom, da sta verjetno »gringa«, ki se panično bojita vsega, kar ni ravno »made in USA«.

Kje si, mama?

Kje si, mama?

KATJA MELIK
14. 6. 2009, 23.00

Tekala je po vaškem travniku. Njene nogice so ovirale visoke trave. Padala je in se pobirala, v rokah pa je čvrsto držala že zmečkan šopek marjetic. Za mamico. In ona je počasti hodila proti njej z razprtimi rokami. Mala Ana se je že videla v objemu mamice, ko se je - zbudila.

Sprejet je zakon o GSO

Sprejet je zakon o GSO

ŽANA KAPETANOVIČ
14. 6. 2009, 17.45

Popolnoma jasno je, da si v Sloveniji ne želimo gensko spremenjenih organizmov (GSO). A pravna praznina je prej tako rekoč dovoljevala njihovo gojenje in pojavljanje tudi tam, kjer jih nočemo. Ker jih Slovenija kot članica EU ne more popolnoma prepovedati, je te dni sprejela zakon o soobstoju GSO z drugimi kmetijskimi rastlinami.

Ana, otrok istospolnih staršev

Ana, otrok istospolnih staršev

TINA NIKA SNOJ
14. 6. 2009, 11.18

Matjaž in Danijel sta geja. Sta tudi očeta male Ane. In s tem tisti kamen spotike, ki tako razburi slovensko javnost, kadar se prikotali v soj medijskih luči. Vrata mi odpreta mlada fanta v poznih dvajsetih. Priznam, prežim na nekaj, kar bi lahko govorilo - to je za otroka slabo, ne dajajmo otrok dvema očetoma ali dvema materama! Nekaj, kar bi podžgalo moje pomisleke, ki obstajajo kljub temu, da podpiram pravico istospolnih do družine. A Danijel in Matjaž mi tega ne omogočita. Sta prijetna, zgovorna in le za odtenek nezaupljiva mladeniča, ki svojo hčerkico obožujeta. Vidi se, da živita med ljudmi, ki ju sprejemajo takšna, kot sta. Imela sta srečo. Upam, da jo bo imela tudi njuna hči.

Nekdanji brezdomci so dobili dom!

Nekdanji brezdomci so dobili dom!

MARIJA ŠELEK
14. 6. 2009, 11.02

»Zdaj se končno ne sprašujem več, kaj bo jutri. Streho imam, vrata lahko zaklenem, mirno zaspim,« je povedal nekdanji brezdomec Tone, ki je v sredini aprila s tremi sostanovalci dočakal vselitev v eno izmed stanovanj v ljubljanski soseski Fužine. V Društvu za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice so namreč lani začeli po zgledu Norveške izvajati projekt nastanitvene podpore brezdomnim ljudem v Sloveniji Najprej stanovanje!

Tajkuni niso srečni

Tajkuni niso srečni

TINA HORVAT
14. 6. 2009, 10.49

Vsak dan nas bombardirajo z novimi zgodbami o odpuščenih delavcih, propadlih podjetjih in o megalomanskih kreditih, ki jih lastniki ne morejo odplačevati, zato se naše ta čas zelo temačne realnosti nadvse dobro zavedamo. A manjši, vrtoglavo bogati del populacije je popolnoma neraziskano področje.

Kako so idilične Kobilje izgubile svoj mir

Kako so idilične Kobilje izgubile svoj mir

MARIJA ŠELEK
2. 6. 2009, 10.29

Kobilje so mirna in spokojna vas na obrobju Goričkega. Do srede maja so v njej vsi živeli kot velika družina, drug drugemu brezmejno zaupali ter se počutili tako varne, da avtomobilov, hiš in gospodarskih poslopij sploh niso zaklepali. Potem pa se je 570 vaščanom življenje obrnilo na glavo.