Zgodbe

Preporod erotičnih trgovin: Slovenci radi vidimo in potipamo

Tina Nika Snoj
12. 9. 2023, 05.00
Posodobljeno: 12. 9. 2023, 08.24
Deli članek:

Prodaja na spletu je pretresla trgovino, kot smo jo poznali, in za vedno spremenila način kupovanja. Mnoge prodajalne je povozil čas in morale so zapreti svoja vrata. Trgovine z erotičnimi igračkami po svetu so samevale in ugašale. A ne pri nas. Pri nas se držijo in celo vznikajo nove. Slovenci erotične igračke očitno radi pogledamo in potipamo, preden se odločimo za nakup.

Shutterstock
Zanimanje za erotične pripomočke narašča.

Ne glede na vsesplošno sivino, ki je zajela svet, ali pa prav zaradi nje se v spalnici še vedno radi »mamo fajn« in zanimanje za erotične igračke je po svetu v vzponu. Globalno se jih je lansko leto prodalo za skoraj 33 milijard, trg pa naj bi rasel vsako leto še za osem odstotkov. Ali smo ljudje čedalje bolj sproščeni in odprti do eksperimentiranja ali pa le čedalje bolj osamljeni tudi na intimnem področju, sicer ne vemo, a upamo, da je razlog prvo.

Spletne trgovine z erotično ponudbo so seksi igračke naredile dostopne vsakomur, pa še nerodno nam ni treba biti, saj naročeno pošljejo diskretno zavito in brez logotipov. A glede na to, da tovrstne izdelke lahko kupite tudi pri Amazonu in podobnih, logotip niti ni problem. Pravzaprav se je erotična ponudba v veliki meri že preselila na čisto navadne spletne police. Vibrator, erekcijske obročke ipd. boste po novem prej našli pod rubriko Zdravje ali Dobro počutje kot v kakšnem drugem segmentu. Mnoge igračke pa bi še najbolj spadale pod zavihek Tehnika, saj je inovativnost na področju erotike dobila krila. Bluetooth vibratorji, naprave, s katerimi partnerja delita občutke na daljavo, virtualna resničnost, roboti itn. so najnovejši hiti, s katerimi si lahko popestrite zabavo v spalnici.

Shutterstock
Po vsem svetu je klasičnim erotičnim trgovinam udarec najprej zadala spletna prodaja, potem pa še lockdown.

Bodo zidani seks šopi dokončno izumrli? 

Vsa ta ponudba na dosegu miške, udobnost nakupovanja iz domačega naslanjača in anonimnost, ki jo – vsaj na videz – omogoča internet, so močno udarile po trgovinah iz opeke in betona. Seks šopi po svetu so množično zapirali svoja vrata, tako kot videoteke nekoč prej. Še posebej majhne, zasebne trgovine niso imele šans. Te so bile na udaru kar trikrat. Ko so prišle velike erotične verige, ki so lahko ponudile večjo izbiro in nižje cene, ko je prišel splet in nazadnje, ko se je svet zaprl zaradi covida. Vsaj desetletje so ugašale kultne prodajalne, ki so zaznamovale neki pretekli čas. Kateri Ljubljančan, na primer, ne pozna znamenitega Red Shopa, prve tovrstne trgovine v Sloveniji? Pa njegove lastnice Nade Krivokapič Črešnik, ambasadorke erotične osvoboditve? Gospa je žal že preminula, a je v svojem času podrla več tabujev kot celoten slovenski zdravstveni in šolski sistem skupaj. Ne glede na vse pa smo Slovenci svojim zidanim seks šopom očitno zvesti v dovoljšnji meri, da preživijo. Pa ne le to, odpirajo se celo novi.

Slovenke dobre gospodinje tudi v spalnici

Nesporni kralj trga erotičnih pripomočkov pri nas je Venera Shop, ki ima kar 16 trgovin. No, od poplav v Medvodah eno manj. Fizične trgovine kombinirajo s spletno prodajo in obojim gre dobro. Pravijo, da je prodaja v njihovih trgovinah padla celo manj kot v kakšnem drugem segmentu. Kupci si ponudbo najprej ogledajo na spletu, potem pa pridejo še v trgovino. »Čisto drugače je stvar prijeti v roke in preveriti vse njene funkcije,« pravijo. Medtem ko je bilo pred dvajsetimi leti večini še nerodno vstopiti v erotično trgovino in povprašati za nasvet, je danes čisto drugače. »Družba je bolj odprta, tabuji so se porušili, pa tudi medicina drugače govori o spolnosti kot nekoč. Že dolgo vemo, da je zdrava spolnost del splošnega zdravja. Ne le zato, ker moramo poskrbeti za svojo varnost, ampak tudi zato, ker izpolnjujoča spolnost še kako vpliva na naše dobro počutje.« Ženske zrelih let so o tem očitno še posebej na tekočem, saj so najpogostejši obiskovalci njihovih trgovin. In ne, to ni izjema. Globalna statistika kaže, da ženske pogosteje kupujejo erotične igračke kot moški. V Venera Shopu jih, poleg osnovnih pripomočkov, najbolj zanimajo čistila zanje, lubrikanti ter izdelki, ki skrbijo za zdravo sluznico, pomagajo pri hormonskem ravnovesju in stimulirajo vzburjenost. Ni kaj, Slovenke tudi v spalnici poskrbimo za zdravje in higieno.

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 37, 12. september, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!