Zgodbe

Umetnost obnavljanja poškodovanih oblačil

Lara Jelen
3. 6. 2023, 09.00
Deli članek:

Nana Irgolič, ki ustvarja pod imenom Latelier Nana, je ena tistih ustvarjalk, ki spodbujajo trajnostno miselnost v modi. Njena ideja, kako lahko celo poškodovana in raztrgana oblačila postanejo spet modna, lepa in nosljiva, je naravnost genialna. Navdih črpa iz japonske umetnosti kintsugi, rezultat pa je osvežujoč in vsekakor vreden posnemanja. Tekst: LARA JELEN, lara.jelen@media24.si foto: Andraž Kramberger

Andraž Kramberger
Japonci uporabljajo tehniko kintsugi za obnovo razbitih vaz in podobnih predmetov, Nana Irgolič pa se je poslužuje pri obnovi oblačil, ki z njeno pomočjo ponovno zaživijo.

»Kintsugi je japonska tehnika popravljanja poškodovane keramike s tekočim zlatom. Navdihuje jo filozofija, ki nas spodbuja, da izpostavimo svoje nepravilnosti, saj nas prav te delajo edinstvene, še lepše,« pravi Nana, ki to idejo preslikava na oblačila z vezenjem. Že ko je v študentskih letih ustvarila prvo vezeno sliko, so jo navdušili proces izdelovanja umetnine z nitmi in blagom, čas, ki je potreben, da kaj takega sploh ustvariš, ter notranje zadovoljstvo ob pogledu na končni izdelek.

»Vse to sem želela povezati z modnim svetom, ki me je takrat zelo zanimal in hkrati zelo pretresel. Umetnost sem želela prenesti na oblačila ter s tem prispevati k trajnostnejši miselnosti, navadam in zavestnim izbiram. Tako se je razvila ideja, da začnem umetniške vezenine vključevati na srajce in puloverje. Oblačila, ki jih obnavljam z vezenino, so zmeraj vintage kosi, velikokrat tudi poškodovani, raztrgani ali rahlo popackani,« pojasni.

Andraž Kramberger
S tem ko popravimo oblačilo, mu vrnemo namembnost.

Poskusimo jih popraviti, preden posežemo po novih

Nani se zdi izredno pomembno, da cenimo to, kar že imamo, in poskušamo stvari popraviti, preden posežemo po novih. Ko je naletela na keramične izdelke, popravljene s tehniko kintsugi, je dojela, da sama to miselnost preslikava v oblačila. Priljubljena japonska miselnost jo je tako našla, ko jo je že izvajala v praksi. »Vsaka ustvarjena vezenina kintsugi je edinstvena in z njo lahko izražamo svoj slog, posebnost in estetiko. Verjamem, da to miselnost lahko prenesemo na prav vsako področje življenja, ne glede na to, s čim se ukvarjamo. Jaz sem si izbrala modni svet in trajnostno miselnost, ki jo preko vezenin kintsugi širim naprej.«

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 22, 30. 5. 2023.

Andraž Kramberger
Obnove oblačil se lotimo po korakih

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!