Zgodbe

Ne pozabite na nas: Po neurju s plazovi v nesrečnih Halozah

Marija Šelek
30. 5. 2023, 05.44
Posodobljeno: 30. 5. 2023, 05.51
Deli članek:

V nedavnem neurju z več kot tisoč plazovi na vzhodu Slovenije je bila med najbolj prizadetimi občina Cirkulane v Halozah.

Šimen Zupančič
Ne pozabite na nas ...

Medtem jo je verjetno nesrečno prehitela občina Šentilj v Slovenskih Goricah, potem se je v bližini Maribora nad polji, sadovnjaki, vinogradi, kletmi in cestami znesla še toča. Ko boste brali reportažo iz tokrat sončnih Haloz, bo vreme kazalo moč že nad katerim drugim krajem. Tako kot v Šentilju plazovi in utrgane ceste ostajajo tudi v Halozah, ljudje pa čakajo na pomoč. Bojijo se, da bodo nanje pozabili.

Bo komu sploh mar za cesto do ene hiše?

V Cirkulanah je po zadnjih podatkih 120 aktivnih plazov, 80 jih je ostalo še od prejšnjih neurij, zadnje je ustvarilo 40 novih. V enem dnevu se jih je pri njih sprožilo 33. Predračun za sanacijo manjšega plazu je 110.000 evrov, tisti večji pri družini Milošič bo po grobi oceni zagotovo stal več kot 600.000 evrov. Ko slišiš te številke, se zdi prihodnost brezupna. Bo komu sploh mar za cesto do ene hiše, čeprav je plaz komaj tri metre od nje in ljudem ne da spati?

Šimen Zupančič
Razpokane ali za pol metra »premaknjene« ceste, pa tiste, ki jih je plaz dobesedno odnesel, načete hiše in za vedno izgubljeni vikend ..

Haloze nujno potrebujejo interventni zakon za obnovo cest, pravi županja Antonija Žumbar. Ni ji povsem jasno, kdaj bodo lahko odprli ceste – v neurju so sredi noči z mehanizacijo reševali, kar se je dalo, nekatere pa so še vedno zaprte. In tako bo ostalo še dolgo, saj je treba na eni popraviti zrušen most in sanirati tistega, ki sicer še stoji, a ni več varen. 

»Zadnja tri leta se stalno srečujemo s plazovi – leta 2015 je prizadelo zahodni del Haloz, zdaj se je plazenje preselilo v vzhodni del. Iz izkušenj lahko povem, da bo zaradi silnega povpraševanja težko dobiti izvajalce za sanacijo, poleg tega pričakujemo povišanje cen.«

Zaradi varnosti so morali iz treh domov izseliti ljudi, od tega so se dvoji že vrnili domov, ena družina pa se v svoji hiši ne počuti več varno. Tiste noči se je na teh domovih dogajala drama, en lastnik ni razumel, zakaj mora zapustiti domačijo, in je morala posredovati policija. »Bili smo izmozgani, zavladala je panika, rušile so se gorice (vinogradi, op. a.), pobočja so drsela, trgale so se ograje in je iz njih bežala živina, ceste so bile povsem poplavljene – nepredstavljiv kaos,« opisuje županja. Prizadeta je, še vedno komaj zadržuje čustva, saj pozna vse ljudi in ve, kako se trudijo za svoje domove, urejeno okolico. »Garajo na teh hribih in ne znajo jamrati. Saj boste videli, treba jih je doživeti.«

V enem dnevu se je vse spremenilo. Ko se vozimo proti Milošičevim, človek ne more verjeti, da je bilo vse poplavljeno. Na vsaki strani ceste sta res vidna kanala, a se vode niti ne vidi. »Poglejte, tule je voda drla iz vseh potokov in pritokov, cesta ni bila prevozna. Ko je po neurju teren z mano pregledoval strokovnjak, mi ni verjel, da je bilo območje povsem pod vodo,« razlaga županja.

Šimen Zupančič
Gospa Barbara je pri svojih 75 letih šla v najhujšem nalivu z motiko prekopavat cesto.

Pomoč za Haloze

Vsak darovan evro bo družinam, prizadetim v poplavah in plazovih, v občini Cirkulane prišel še kako prav. Hvala vam!

Darujete lahko na: OBMOČNO ZDRUŽENJE RDEČEGA KRIŽA PTUJ

TRR: SI56 0420 2000 0348 846

NAMEN: pomoč DRUŽINAM iz Občine Cirkulane, prizadetih po plazovih in poplavah

SKLIC: SI00 245112

Pomoč za občino Šentilj

V zadnjih dneh je neurje še dodatno prizadelo občino Šentilj v Slovenskih goricah. Štirim družinam se trudijo zagotoviti nadomestne domove, saj je bivanje v kontejnerju le zasilna rešitev. Zabeležili so 432 plazov, deževju pa ni videti konca. Več kot hvaležni bodo za donacije na:

Rdeči križ, Območna enota Maribor

Ulica Pariške komune 13
2000 Maribor

TRR: SI56 0451 5000 0397 432

SKLIC: 50800

NAMEN: Pomoč po plazovih Šentilj

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 22, 30. 5. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!