Zgodbe

Kronika izginjanja: Polona Juh o pretresljivi vlogi dementne Alice

Sonja Javornik
17. 5. 2023, 06.00
Deli članek:

Lepega dne me stara mama ni več prepoznala ...

Mateja Jordovic Potocnik
Polona Juh

Pred leti sem gledala film Še vedno Alice, zato sem se bala, da mi bo na predstavi, ki jo zdaj igrajo v ljubljanski Drami, dolgčas. Pa sem dve uri z velikim zanimanjem spremljala dogajanje na odru; ganilo me je do solz. Izvrstna igralska ekipa s prvakinjo Polono Juh na čelu je poskrbela, da smo gledalci še dolgo razmišljali o tem, kakšna grozna bolezen je Alzheimerjeva. Polona je med študijem vloge do potankosti raziskala to bolezen, z demenco pa se je srečala tudi osebno. Njena babica je namreč na koncu ni več prepoznala, tako da je tudi v njen spomin poskrbela, da je predstava dobra učna ura ne samo za bolnike, temveč tudi za vse, ki imajo v bližini dementno osebo.

Med pripravo ste podrobno proučili to bolezen, kajne?

Predstava se začne, ko se Alice bliža abrahamu, takrat se lahko zgodi tudi zgodnji zagon te bolezni. Ta se večinoma začne pri ljudeh, mlajših od 65 let. Če se začnejo znaki pojavljati pozneje, gre za starostno demenco. Alzheimerjeva bolezen je najpogostejši vzrok za demenco. Pod sindromom demence pa je še cela vrsta različnih obolenj. Simptomi so pri vseh demencah podobni. Pri Alice se začne z manjšo pozabljivostjo, ki jo vsi poznamo.

Mateja Jordovic Potocnik
Polona Juh je izvrstna igralka, kar dokazuje tudi v predstavi Še vedno Alice, v kateri občinstvo gani do solz.

Kar je strašljivo, kajne? Vsaj gledalci smo med predstavo in po njej razmišljali tudi o tem, ali je možno, da bi imeli zametke bolezni. Ste se tudi sami kdaj ustrašili tega?

Seveda! Med ustvarjalnim procesom smo se vsi spraševali, pa tudi veliko presmejali na to temo. Ko gradiš tako kompleksno vlogo, pride prav vsa strokovna literatura, pa tudi vsaka izkušnja, ki sem jo lahko podelila s kolegi, saj so imeli ali imajo nekateri kar nekaj osebnih izkušenj z dementno osebo.

Pri predstavi ste imeli tudi strokovnega sodelavca, trenutno najbolj priljubljenega zdravnika in avtorja knjižne uspešnice Davida Zupančiča. Kako vam je pomagal?

David je sin našega režiserja Matjaža Zupančiča. Zanima ga nevroznanost in na podlagi tega je pripravil v obdobju pripravljalnih, bralnih vaj za nas zanimivo predavanje. Pomagal je tudi pri enem od prizorov, ko gre za strokovni pregled, ki ga med predstavo uprizarja Sabina Kogovšek v vlogi zdravnice, tako da je pregled dejansko tak, kot jih imajo na nevrologiji. Sicer pa je treba omeniti, da so pri tej bolezni vpleteni vsak na svoj intimni način tudi vsi bližnji obolelega. V predstavi lahko opazujemo različne zdrse oseb, kako se vsak član družine odziva na novo, ne več normalno stanje v družini. Čeprav ta bolezen ni več tako tabuizirana, saj se več govori o njej, je predstava pomembna, saj je obolenj, povezanih z demenco, čedalje več.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 20, 16. 5. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!