Zgodbe

Janina preobrazba: Marija ima recept za dolgo življenje

Andreja Comino
13. 5. 2023, 07.00
Deli članek:

Marija Kavčnik ni imela nobenih pomislekov, ko jo je prijateljica prijavila na preobrazbo. Z veseljem je sprejela povabilo in neizmerno uživala!

Mateja Jordovic Potocnik
Marija Kavčnik

»Od nekdaj sem precej radovedna in me ni strah nič poskusiti. Prav zato sem najbrž imela tako zanimivo in pisano življenje. Še zdaj se držim načela, da je treba vsak dan narediti nekaj novega. Ni treba, da je kaj posebnega, dovolj je nekaj malega, pa naj gre za delo na vrtu, srečanje s kakšnim človekom, prilagajanje času in življenju,« pravi Ljubljančanka Marija Kavčnik, ki bo avgusta praznovala 89. rojstni dan.

Mateja Jordovic Potocnik
Marija Kavčnik PREJ


 

Ličenje: Manca Maselj

Stilistka: Brigita Potočki /MJZ Fashion

Kozmetika: Christian Dior

Lasna kozmetika: LITERAM Care line

Pričeska: Literamova terapevtka Mojca Hvastja s.p. Novo mesto za LITERAM INSTITUTE  Salon Piskar, Miševa 1, Domžale

Obleka: Cherry Monday Boutique

Nakit: Lunca

Marija prihaja iz okolice Ljubljane. »Oče je imel kamnolom, žganje apna, gostilno, kmetijo ..., tako da smo že od malega veliko delali. To je bilo v tistih časih povsem običajno.

V prestolnici sem končala srednjo tehnično šolo in se leta 1952 zaposlila na Geodetskem zavodu. Poklic geometra sem izbrala, da bi bila več v naravi, vendar je bilo treba 'zaradi obnove zemlje' zunaj delati tudi pozimi,« se je mladostnih dni spominjala Marija, ki je pri rosnih dvajsetih letih s svojo ljubeznijo, študentom iz Novega Sada, po njegovi diplomi odšla v Srbijo. V vojvodinski prestolnici si je hitro našla službo in uživala v delu v urbanizmu. Bila je mlada in polna energije. Nekako ji je uspelo krmariti med terenskim in pisarniškim delom ter družinskim življenjem. Kot bi mignil, je »oddelala« 32 let in izpolnila pogoje za upokojitev.

Marijino celotno zgodbo si lahko preberete v reviji Jana, št. 19.

Mateja Jordovic Potocnik
Marija Kavčnik POTEM

Nasvet frizerke in mojstrice ličenja

»V bližini mojega doma ima frizerski salon ena krasna gospa. Zelo je prijazna. Vsaka dva tedna z užitkom sedem na njen stol in se ji prepustim, saj imam rada urejeno pričesko,« je frizerki Mojci povedala Marija, pripravljena na spremembo. Odločili sta se za toplejši odtenek barve, za popestritev pa ji je Mojca naredila še nekaj pramenov. Lase ji je še dodatno skrajšala in oblikovala mladostno pričesko. Mariji po odhodu iz salona ni nihče verjel, da je že tako globoko v tretjem življenjskem obdobju.  

»Čeprav sem že dolgo upokojena, sem rada urejena. Z veseljem se tudi naličim. Sicer bolj osnovno – ustnice in spodnje veke, malo pudra,« je Marija zaupala mojstrici ličenja Manci Maselj. Ta je pohvalila njeno polt, za katero se zdi, da ji leta sploh ne pridejo do živega. S svinčnikom ji je dodatno poudarila obrvi, na veke pa nanesla nežne (rjavkaste) pastelne odtenke. Drznejša je bila pri šminki, saj je izbrala rdečo.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!