Zgodbe

Plavolasi angel smrti: »Nalašč sem jih ubila, ker nisem dovolj dobra.«

js
11. 5. 2023, 08.00
Deli članek:

Dolge svetle lase ima, mil obrazek in širok nasmeh. Pa še medicinska sestra je, kako ji človek ne bi zaupal? No, morda pa raje ne – Lucy Letby je obtožena, da je umorila sedem novorojenčkov, še vsaj deset pa jih je poskušala ubiti.

Profimedia
Lucy Letby, britanska serijska morilka novorojenčkov?

Čeprav imajo v Veliki Britaniji serijske morilce, ki jim pripisujejo več žrtev, bo Lucy, če jo spoznajo za krivo, na vrhu seznama obsojenih morilcev z največ žrtvami.

Zakaj je morila? Samo ona ve. Sploh pa trdi, da je nedolžna in da nikoli ni nikomur vede škodila. Da si je že od nekdaj želela pomagati otročičem, pravi (zdaj že bivša) medicinska sestra. Morila naj bi, navaja tožilstvo, med letoma 2015 in 2016, prvič so jo aretirali leta 2018, ko je policija prišla na njena vrata ob šestih zjutraj in jo kar v pižami odvedla na zaslišanje. Potem so jo izpustili, pa pozneje znova aretirali, pri njej je to povzročilo posttravmatski stres in še vedno potrebuje pomoč psihiatra. Zadnji dve leti in pol je zdaj triintridesetletna domnevna morilka preživela v zaporu. Sojenje v Manchestru se vleče že osem mesecev in bo trajalo vsaj še nekaj tednov, prejšnji teden pa je plavolasi angel smrti prvič stopil na prostor za priče. Kako se počuti ob strašnih obtožbah, ki jo bremenijo, jo je tankočutno vprašal njen odvetnik. Za bruhat, je odvrnila med solzami. Saj – zelo podobne občutke vzbujajo tudi dejanja, katerih je obtožena.

Obtožnica ima dvaindvajset točk. Dvaindvajset napadov na življenje najšibkejših, najranljivejših, dvaindvajset napadov na bitjeca, ki so komaj začela živeti. Najmlajša žrtev je bila stara le 24 ur, druge nekaj dni ali kvečjemu nekaj tednov. Umrle so zaradi vbrizgavanja zraka, mleka ali inzulina.

Profimedia
Lucy Letby

Zlokobna prezenca

Bolnišnica Countess of Chester v mestu Chester je splošna bolnišnica, ki ima tudi oddelek za novorojenčke. Lucy Letby je bila tam zaposlena od leta 2011, njen morilski pohod se je začel junija 2015 in končal junija 2016 – ustavili so jo zdravniki, ki so postali pozorni, ker se je smrtnost dojenčkov na oddelku strmo dvignila. Do januarja 2015 so bile številke primerljive z vsemi podobnimi oddelki, naslednjih 18 mesecev pa je število smrti novorojenčkov in hudih zdravstvenih kriz pri malih bolnikih podivjalo. Zdravniki so začeli raziskovati, kaj se dogaja – otroci se včasih niso odzvali na oživljanje, včasih pa se jim je stanje nenadoma dramatično popravilo, prav tako, kot se jim je prej dramatično poslabšalo. Tudi na neonatalnem oddelku bolniki umirajo – ampak pri kolapsih in smrtih pri sedemnajsti otrocih je bilo vsekakor nekaj hudo nenavadnega, to niso bile običajne tragedije, do katerih pride iz naravnih vzrokov.

Nekaj je bilo narobe.

Nekaj je bilo hudo hudo narobe.

Neonatalni oddelki so strogo varovani in zaprti, dostop ima zelo omejeno število ljudi – to pa seveda pomeni, da je zelo omejeno tudi število osumljencev. In so tako hitro našli krivca – »zlokobna prezenca«, kot jo je nekdo označil, je bila medicinska sestra, ki je bila vedno v bližini, kadar se je kateremu od otročkov nenadoma poslabšalo. Lucy Letby.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 19, 09. 5. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!