Zgodbe

Pomladna Majorka: Raj za žurerje in ljubitelje narave

Nika Grizila
13. 5. 2023, 06.00
Deli članek:

Največji balearski otok je znan po čudovitih plažah, zanimivih mestih in vasicah, gorskih poteh in cestah, pa tudi po živahnem nočnem življenju.

Osebni arhiv
Majorka

Domačini, ki sicer živijo od turizma, tarnajo, da je  Majorka bolj nemška kot španska, predvsem pa je raj za maturantske žurerje od povsod. A ne bojte se, glasna, bruhajoča in gola mladina straši le po nekaterih mestih in določenih ulicah, bolj umirjeni gostje bodo našli veliko zanimivih in prelepih kotičkov.  Še posebej če ste pripravljeni raziskovati in tudi pešačiti.

Frederic Chopin in George Sand sta na otoku  preživela eno zimo, kar je Sandova opisala v knjigi Zima na Majorki. Chopina je tja poslal zdravnik, ker naj bi sredozemska klima blagodejno vplivala na njegovo zdravje –  imel je tuberkulozo – a je bilo ravno tiste mesece precej deževno. Majorka ima sicer tipična vroča španska poletja, jeseni in spomladi pa je tam prijetno, a ne dovolj toplo za kopanje. Zime so zdaj sicer milejše kot v  Chopinovem obdobju, kljub slabemu vremenu (ali morda zaradi njega) pa je bil skladatelj na Majorki zelo produktiven.

Osebni arhiv
Človek se vpraša, kakšen smisel ima, da greš na Majorko in tam ješ, kar ješ doma, in poslušaš domačo glasbo, le da je zunaj bolj sončno in topleje.

Za vsakogar nekaj

Majorka ima dva uradna jezika: španščino in katalonščino, avtohtoni jezik, ki ga je mogoče slišati zlasti v manjših mestih in vaseh, kjer se domačini ne izgubijo med turisti ter Španci s celine. S fantom sva aprila na Majorki preživela en teden in za pet dni najela avto. Javni prevoz je sicer dobro urejen, a seveda počasnejši, pa tudi vseh plaž in mestec z njim ni mogoče doseči. Hitro sva ugotovila, da se cene v različnih krajih precej razlikujejo, včasih celo v različnih barih v istem kraju. V nekem baru, sicer polnem Nemcev, je kapučino stal skoraj pet evrov, v bližnjem, polnem domačinov, pa dva. Potep sva začela v glavnem mestu. Palma de Majorka ima nekaj čez štiristo tisoč prebivalcev in se ponaša z očarljivim starim mestnim jedrom. Najbolj priljubljena znamenitost je Catedral de Santa Maria, ki stoji tik ob Parku de la Mar, v katerem je umetno jezero, takoj čez cesto pa morje. Obiska vredno je tudi mesto Soller, iz katerega se je mogoče v bližnje pristanišče odpeljati s starinskim tramvajem.

Osebni arhiv
Katedral de Santa Maria je najlepša ob sončnem zahodu.

Eden najlepših krajev na Majorki je Valldemosa, čudovita, s hribi obdana vasica, kjer je zimo preživel Chopin; tam stoji tudi njegov kip. Cap de Formentor je slikovit polotok s svetilnikom, od koder je na jasen dan mogoče videti Menorko. Obiskala sva tudi mesteca Deia, Andratx in Pollenca ter njihova pristanišča. V mestecih sva velikokrat naletela na tržnice in sejme, kjer prodajajo vse od oblačil do spominkov. Najlepše plaže oziroma calas, kot Španci pravijo plažam v zalivih, so Cala Mesquida, Cala Llombards in Calo des Moro. Najlepši dolgi peščeni plaži, ki sva jih videla, pa sta Es Trenc in Platja des Carbo.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 19, 09. 5. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!