Zgodbe

Kronanje stoletja: Bog varji kralja Karla

Jelka Sežun
9. 5. 2023, 06.38
Posodobljeno: 9. 5. 2023, 10.14
Deli članek:

Če bi se prejšnjo soboto po svetu sesedale gore, bruhali vulkani in se razlivala morja, Britanci tega ne bi niti opazili – vsi njihovi novičarski kanali so prenašali samo kronanje Karla III. Ves ostali svet je za nekaj ur povsem izginil.

Profimedia
Kralj Karel III. in kraljica Camilla.

Prvi si je svoj šotor postavil deset dni pred kronanjem. Pri tem je šotor samo prijazna beseda za kos modre plastike, privezane na ograjo med pločnikom in ulico, ki je nudila streho njemu in najnujnejšim potrebščinam. Je tisto streho še kako potreboval, londonsko vreme je bilo v času pred kronanjem zelo neprijazno. Ampak z desetimi dnevi in nočmi na ulici si je zagotovil eno najboljših mest za opazovanje kočije s kraljem in kraljico, ki se bosta na poti na kronanje peljala mimo. Sčasoma so se mu pridružili še drugi, ob cesti je zrasla prava mala skupnost najvnetejših, najzvestejših ljubiteljev britanske krone, razigranih in dobrovoljnih kljub dolgemu čakanju in pasjemu vremenu. Tole je bilo potem v soboto, 6. maja, njihovo plačilo: nekaj kratkih trenutkov, ko je v dežju peljala mimo zlata kočija in se je v meglenih obrisih za šipo dalo zaslutiti kralja in kraljico. A jim vsaj ni bilo treba iztegovati vratov, bili so v prvi vrsti. Je bilo vredno? Seveda, je pozneje rekla ena od tistih, ki se niso dali pregnati naravnost sadističnim nalivom prejšnje noči – čeprav niso kaj dosti spali. Vesela sem, da sem tu, je rekla.

Uspavanka za kralja

Kaj pa kralj, je on spal? Mu je hrupna množica, ki jo je bilo slišati celo v Buckinghamsko palačo, kaj kratila spanec? Na kronanju se mu je na obrazu poznalo, kakšno veliko breme je zanj vse skupaj, mu je noč poprej kradlo spanec? Velika – čeprav nikoli javno priznana – skrb je bilo na primer to, da na Karlov veliki dan ne bo prišlo veliko ljudi, da bodo ulice ostale na pol prazne. In so zato že več dni pred kronanjem Karel in Camilla, pa prestolonaslednik William z ženo hodili med ljudi kot še nikoli poprej. Sprehajali so se po ulicah, se rokovali, Kate je klepetala z ljudmi, William je v nekem londonskem pubu točil pivo – ne zelo spretno. Pijem ga še kar dobro, je rekel, glede točenja pa ne vem …

Karel in Camilla sta poleg razigranega druženja s podaniki več dni vestno hodila tudi na vaje v Westminstrsko opatijo. Se je v soboto pokazalo, zakaj so bile potrebne – očitno ne moreš kar priti tja, sesti na stol za kronanje in počakati, da ti posadijo krono na glavo, vse skupaj je silno zapletena koreografija sedanja, vstajanja, korak sem, dva koraka tja… Še posebej je oteženo zato, ker sta bila oba v ogrinjalih z dolgo vlečko – naj me vrag, če ni bila njegova še daljša od vlečk nekaterih britanskih kraljevskih nevest – in obe so nosili paži, štirje njegovi, štirje njeni. Vsi otroci prijateljev, vnuki, krščenci, ki so svojo dolžnost vzeli silno resno, radost jih je bilo gledati, ko so fantički s tistimi težkimi vlečkami zbrano vozili ovinke, kadar je bilo treba kam zaviti ali se bognedaj celo obrniti.

Zakaj že?

Da je postal kralj, Karel III. ni potreboval kronanja, britanski prestol prestolonaslednik vedno dobi s trenutkom smrti prejšnjega monarha. In je kralj s kronanjem ali brez njega. Čemu torej kronanje, ki ne spremeni prav ničesar in kralju ne daje nobenih dodatnih pravic ali pooblastil? Dobro vprašanje – zakaj ta nepotrebna, draga ceremonija (uradnih številk, koliko je stalo, še ni, ocene se gibljejo med 100 in 250 milijoni funtov; vemo pa to, da ga zagotovo plačajo davkoplačevalci, čeprav ima Karel tako veliko osebno premoženje, da bi si kronanje zlahka plačal sam)? Zaradi ljudi? Niti ne, samo devet odstotkov odraslih Britancev je reklo, da jim kronanje nekaj pomeni, še manj, sedem odstotkov, jih pravi, da so zagreti rojalisti. Pravega odgovora ni še nihče našel, morda še najbolj drži to, da je razkošno slavje neprecenljiva reklama za kraljevo družino in blagodejna gospodarska priložnost za deželo, ki kleca pod pezo krize – dogodek stoletja privabi turiste in prodaja spominkov se dvigne v nebo.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 19, 09. 5. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!