Zgodbe

Pomladni žarek upanja in veselja

Andreja Comino
8. 5. 2023, 08.00
Deli članek:

Polonca Strajnar se je dolgo »sestavljala«; preobrazba, na katero jo je prijavila prijateljica, je dragocen žarek v njenem življenju, za katerega je zelo hvaležna.

Mateja Jordovic Potocnik
Polonca Strajnar prej in potem

»Še dobro, da ne poznamo vnaprej svoje usode, saj bi se nam kakšne življenjske preizkušnje zdele prevelike, da bi jih lahko zdržali. Meni je šlo dolgo zelo dobro. Šestnajst let sem imela svoje podjetje. Delala sem kot pospeševalka prodaje kozmetike za različne blagovne znamke. Živela sem lepo, tržila sem svoj hobi in bila pri tem zelo uspešna. Navdušena sem bila nad potovanji po svetu in živela svojo pravljico,« je povedala 48-letna Ljubljančanka Polonca Strajnar. Potem pa je krepko udarila usoda in ji povsem spremenila življenje.

Ličenje: Manca Maselj

Stilistka: Brigita Potočki /MJZ Fashion

Kozmetika: Christian Dior

Lasna kozmetika: LITERAM Care line

Pričeska: Maša Obram Mlakar za LITERAM INSTITUTE  Salon Piskar, Miševa 1, Domžale

Obleka: Trgovina Maks

Nakit: Lunca, Ljubljana

»Ko sem se vpisovala v srednjo šolo, sem se odločila za turistično. To se mi je zdela krasna odskočna deska za zanimivo delo z ljudmi in potovanja, ki so mi bila od nekdaj ljuba. Po končani šoli sem nekaj let delala kot receptorka v hotelu Palace v Portorožu in z užitkom po Italiji vodila angleške turiste. Potem pa mi je nekega dne kolegica v roke potisnila kozmetično torbo in rekla, naj poskusim še z ličenjem. Hitro sem se učila, dobila sem prve stranke in blagovne znamke, zanje sem delala kot vizažistka in pospeševalka prodaje,« je pripovedovala Polonca. Zdelo se ji je, da ima sanjski poklic. Ves čas je bila naokoli, delala je z ljudmi, se izobraževala v Milanu, Veroni, Belgiji ..., imela veliko strank, ki so se želele polepšati za maturantski ples, poroko, poslovne dogodke.

Mateja Jordovic Potocnik
Polonca Strajnar prej

»Ves čas sem delala in pri tem pozabljala nase. Pred devetimi leti pa je kot strela z jasnega udarila najprej izgorelost, nato so se mi začele še duševne težave. Življenje se mi je čisto ustavilo. Dolgo sem nihala med življenjem in smrtjo. Zaradi zdravil sem se zredila za štirideset kilogramov in postala skoraj neprepoznavna. Težave so bile tako hude, da so me tudi upokojili. Pod svoje okrilje so me znova vzeli osemdeset let stari in dokaj vitalni starši.« Ker je bilo to čez čas za vse prezahtevno, se je odločila za bivanje v ustanovi, a hkrati je vzela usodo v svoje roke.

»Na lastno pest sem začela telovaditi trikrat na dan, iz prehrane sem črtala gluten in sladkor in kilogrami so se topili. Pred dvema letoma sem spet začela sama skrbeti zase. V najeti sobici sem kot prerojena, stanje se mi je izboljšalo kar za 85 odstotkov!« je navdušena Polonca, ki še vedno vsak dan hodi od tri do štiri ure. Še vedno se izogiba glutenu, veliko časa preživi v naravi in meditira. Postala je hvaležna za čisto vsako lepo malenkost, ki se ji zgodi ali pa jo zgolj opazi. »Počutim se svobodno, četudi nimam svojega stanovanja in vsa oblačila dobim od prijateljice, sem srečna! Ob strani mi stojijo najožji člani družine in prijatelji, ki jih ni bilo sram moje bolezni, ter društvi Ozara in Altra. Četudi je moja pokojnina minimalna, vem, da bo na koncu še vse dobro, če ne odlično,« je optimistična ta izjemna ženska.  

Mateja Jordovic Potocnik
Polonca Strajnar potem

Nasvet frizerke in mojstrice ličenja

»Dolga leta sem delala kot kozmetična zastopnica in pospeševalka prodaje. Takrat sem tudi zelo skrbela zase, redno obiskovala frizerja in se ličila. Zadnja leta, odkar imam zdravstvene težave, pa sem se malo zapustila,« je frizerki Maši iskreno zaupala Polonca. Zato je tudi imela precej zapletene lase. Maša ji jih je najprej temeljito počesala in nahranila, nato pa na temenu precej skrajšala in naredila bujno pričesko. Polonca si je zaželela biti ženstvena in Maša je to dosegla z zapeljivimi kodri.

Mojstrica ličenja Manca Maselj je z veseljem poudarila lepe poteze Polončinega obraza. Še posebej veliko pozornosti je namenila oblikovanju obrvi, ki lahko precej spremenijo obraz. Oči ji je najprej obrobila s črnim kajalnim svinčnikom, nato pa osenčila veke z nežnimi pastelnimi odtenki. Ker je Polonca živahna temnolaska, je to poudarila z rdečo šminko.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!