Zgodbe

Menstrualni dopust: Kaj nam bo pobuda, napišite zakon!

Jelka Sežun
22. 3. 2023, 07.00
Deli članek:

Menstrualni dopust ni nov koncept, argumenti za in proti se lasajo že leta.

Shutterstock
Imate tudi vi boleče menstruacije?

Tri koalicijske poslanke so vložile poslansko pobudo, naj vlada in pristojna ministrstva razmislijo o možnosti bolniške odsotnosti za ženske, ki imajo boleče menstruacije – po zgledu Španije, ki je sredi februarja sprejela zakon o plačani bolniški za ženske z menstrualnmi težavami. Vemo, kaj se bo zgodilo zdaj: na Gospodarski zbornici bodo od groze omedlevali po hodnikih in v javnosti odigrali kup dramoletov, kako bo zaradi tega slovensko gospodarstvo raz-pad-lo!, sesulo se bo v prah, vse bo šlo v maloro, ne, ne, ne, tega si ne mo-re-mo pri-voš-či-ti! Nikakor.
In potem bo vse potihnilo. Problem rešen. Zato ne čakajte, da se bodo zganili vlada in ministrstva. Stopite na naslednjo stopnico. Tri močne stranke imate za sabo. Napišite in vložite predlog zakona. Imate to možnost. Imate to moč.

Poznam žensko, ki je duhovita, zabavna, sonček na dveh nogah. Ob njenem smehu se stresajo okna. Nekoč sva skupaj potovali, ko je dobila menstruacijo. In mi je praktično snela glavo, če sem samo usta odprla. Nasmejana doktorica Jekyll je postala zelo strašljiva gospa Hyde. Popolnoma drug človek. Vzpostavila sem tamponsko cono in se držala daleč proč od nje, da me ne bi pojedla. Pozneje se je opravičila, pojasnila, da je imela hude bolečine. Kadar na potovanjih ne spravlja v grozo nedolžnih sopotnic, začetek menstruacije preživlja doma v zatemnjeni sobi z močnimi protibolečinskimi tabletami. Resnična zgodba. Tule je še ena, o ženski, ki ima že od nekdaj hude in neredne menstruacije … ki so se z leti samo še slabšale. Vsak mesec se je začelo s hudimi bolečinami v jajčnikih, ki so se stopnjevale v migrene in slabosti. Prva dva dneva ciklusa sta bila znosna samo v postelji s termoforjem in največjim dovoljenim številom protibolečinskh tablet, ki pa niso mogle povsem pregnati bolečin, slabosti in glavobola. Oblezla je kup ginekologov, se podvrgla kopici raziskav, ubogljivo jemala vse predpisane tablete … pa ni nič zaleglo. In se je pač naučila nekako živeti s tem. Vedno si je skušala izračunati prvi dan menstruacije – kar je bila zaradi njenega nerednega ciklusa precej majava znanost – da je lahko temu prilagodila delovne obveznosti. Tale druga zgodba ima celo srečen konec – slednjič je odkrila naravno zdravilo iz konopljike s cinkom in vitaminom B6 in zdaj lahko s komaj kakšno protibolečinsko tableto na prvi dan menstruacije celo dela!

To sta ektremna primera, večina žensk menstruacijo vsak mesec preživi le z manjšimi težavami ali celo brez. Toda za okrog 20 odstotkov žensk – nekateri celo pravijo za tretjino – so boleče izčrpavajoče menstruacije, dismenoreja se temu pravi, vsakomesečna mora. Dnevna IN nočna. Zagotovo kakšno poznate. Morda ste ena od njih.

Shutterstock
Za okrog 20 odstotkov žensk so boleče izčrpavajoče menstruacije vsakomesečna mora.

Začenja se

Španska vlada je lanskega maja predstavila zakonski predlog, ki je prevideval neomejen menstrualni dopust, a samo za ženske z zdravniškim potrdilom. Februarja letos je španski parlament sprejel zakon, ki omogoča tri dni plačanega menstrualnega dopusta z možnostjo podaljšanja na pet dni, težave pa je treba najprej dokazati z zdravniškim potrdilom. Zakon ureja še druge reproduktivne pravice žensk, zapoveduje tudi brezplačne menstrualne pripomočke v javnih ustanovah, ureja porodniški dopust, kontracepcijo … in prepoveduje nadomestno materinstvo, češ da je to oblika nasilja nad ženskami.

Španija je prva evropska država, ki je uvedla menstrualni dopust. Prva! Si predstavljate? Zambija ga ima, za božjo voljo, Zambija! V Evropi pa razen Španije še nobena od razvitih zahodnih držav in tudi nobena od bivših socialističnih. Vse se nemo spogledujejo in čakajo, da nekdo začne. Italija je poskusila leta 2016 z idejo o treh plačanih dnevih menstrualnega dopusta, a so z njo pometle volitve.

To ni dovoljenje za lenarjenje

Menstrualni dopust ni nov koncept, argumenti za in proti se lasajo že leta. Eden je na primer ta, da se utegne taka uredba nazadnje obrniti proti ženskam, saj bodo ženske zaradi dodatnega dopusta za delodajalce dražje in bodo ti torej raje zaposlovali moške. Vendar menstrualni dopust že dolgo imajo nekatera napredna ameriška in evropska podjetja. Od tam prihajajo poročila, da menstrualni dopust za delodajalca ne pomeni dodatnega stroška, saj ženske vse izgubljene ure nadomestijo, ko se spet dobro počutijo, da ne naredijo nič manj in da niso nič manj učinkovite kot njihove kolegice, ki menstrualnega dopusta ne potrebujejo.

Drugi pomislek je zloraba – ja, vedno se najde kdo, ki zlorablja, vendar to ne pomeni, da si bodo vse ženske dvanajstkrat na leto vzele prost dan in šle namesto v službo po nakupih. Poleg tega so v večino tovrstnih zakonov vgrajene varovalke, na primer zdravniško potrdilo, da ima ženska res dismenorejo.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 12, 21. 03. 2023. 

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!