Zgodbe

Skoraj osvobojene bradavičke?

Jelka Sežun
8. 2. 2023, 09.00
Posodobljeno: 8. 2. 2023, 13.50
Deli članek:

Bradavičke, ki so stoletja ponosno, brez ovir pozirale klasičnemu kiparstvu in slikarstvu, pozneje so jih pa zaprli in poskrili v modrce in korzete, so še vedno v ujetništvu – še v 21. stoletju so problematične, menda.

Shutterstock
Bradavičke so že zabredle v nove težave.

Vsaj na Facebooku in Instagramu, kjer jih policajski algoritmi neusmiljeno preganjajo in vestno odstranjujejo. A ne vseh, moške lahko prosto plapolajo v vetru, ženske so pa prepovedane. Ampak zdaj se bo to – končno! – spremenilo. Mogoče.

Slogan »free the nipple«, osvobodite bradavičko, praznuje deseto obletnico: leta 2013 so »laktivistke« (laktacija + aktivistka, razumete?) začele uradno kampanjo za pravico do dojenja v javnosti. Bitke s spremenljivo srečo ponekod divjajo še danes, bradavičke pa so medtem že zabredle v nove težave – če se fotografija golega ženskega oprsja pojavi na Instagramu ali Facebooku, jo algoritem ali moderator pobriše. Pufff, ni je več.

Saj namen je bil pravzaprav dober – tako so lastniki družabnih omrežij skušali preprečiti, da bi se po njih razlila pornografija. Ampak ko so leta 2018 Marku Zuckerbergu poočitali, da se spravlja na bradavičke, sovražni govor pa pušča pri miru, je pobito vzdihnil, algoritem laže prepozna bradavičko kot sovražni govor.

Shutterstock
Slogan »free the nipple«, osvobodite bradavičko, praznuje deseto obletnico.

Osvobojena Florence

Mizogina vojna proti ženskim bradavičkam se z družbenih omrežij razliva tudi v vsakdanje življenje – kar vprašajte igralko Florence Pugh, ki je lani na neki podelitvi nagrad nosila prosojno rožnato Valentinovo toaleto, skozi katero so se čisto jasno začrtavale bradavičke. In je bil škandal, seveda je bil, spletni troli so se nepopisno znašali nad njo, Florence je pa na Instagramu napisala: »Ni prvič in zagotovo ne zadnjič, da bo ženska od trume tujcev slišala, kaj je narobe z njenim telesom, skrb zbujajoče pa je, kako vulgarni znate biti nekateri moški.« Ampak, je rekla, »seveda nočem nikogar užaliti, toda tole je moja poanta: le kako vas lahko moje bradavičke tako zelo užalijo?«

Saj.

Revija Vogue jo je dala na naslovnico. Florence in njene bradavičke, v rožnatem prosojnem valentinu. To.

Profimedia
Florence Pugh in prosojni valentino: ni provokacija, prisežem, pravi.

Več o tem si lahko preberete v reviji Jana, št. 6, 07. 02. 2023.