Zgodbe

Sanje so umrle na letališču: Posvojitelji ali trgovci z ljudmi?

Jelka Sežun
27. 1. 2023, 08.00
Deli članek:

Začelo se je sanjami. Da bodo nekoč k sebi stisnili svojega otroka, če ne biološkega, pa posvojenega.

Lusaka Times
Osmim Hrvatom v Zambiji sodijo zaradi domnevne trgovine z ljudmi.

Prišli so s polnim srcem in praznim naročjem, ob odhodu, tako so upali, pa bodo v naročju držali otroka. Svojega otroka. Končno. Tja do prihoda na letališče je šlo vse po načrtih. Dobili so jih, svoje dolgo sanjane otroke, svoje božično darilo, tako rekoč, držali so jih v naročju – in potem, tik pred ciljem, je vse postalo nočna mora. Otroke so jim vzeli, njih pa aretirali. Obtožba? Trgovanje z ljudmi in ponarejeni dokumenti.

Za osem Hrvatov, štiri zakonske pare, so se sanje končale na letališču v Ndoli, tretjem največjem zambijskem mestu. Tja so prišli v začetku lanskega decembra, da bi posvojili štiri otročiče iz Konga, tri triletnike in enega starega dobro leto dni. Papirji so bili urejeni, bodoči starši so svojim posvojencem že pred odhodom v Zambijo doma uredili hrvaško državljanstvo. Ostal je samo še tisti najlepši del, prevzem otrok in odhod domov.

In tu se je zapletlo.

Iztrgani iz objema

Vkrcavanje na letalo se je že začelo, ko je k novim staršem pristopila policija in jih aretirala. Otroke so jim vzeli, zambijska oblast pravi, da so na varnem in je zanje poskrbljeno. Predstavniku hrvaške ambasade – za Zambijo je pristojna hrvaška ambasada v Južnoafriški republiki – ki jih je želel obiskati, so prošnjo zavrnili. Kongovski dokumenti o posvojitvi, ki so jih starši pokazali policiji, so se izkazali za ponaredke.

Direktor otroškega doma v Demokratični republiki Kongo, iz katerega so prišli otroci, je na begu. Osem posvojiteljev, ki so mesec dni preživeli v zaporu, so pred kratkim za varščino okrog tisoč dolarjev izpustili na prostost. Zasegli so jim tudi potne liste. Sojenje, ki se je začelo 12. januarja, se utegne vleči več mesecev. Vseh osem je na sodišču krivdo odločno zanikalo.

Medtem na Hrvaškem preštevajo posvojene otroke iz Konga. Od leta 2012 jih je bilo posvojenih 131, osem parov je še v postopku. Na vprašanje, ali bodo preverjali te posvojitve, so na hrvaškem socialnem ministrstvu ogorčeno zavrisnili: »Gre za otroke, ki so hrvaški državljani, ki so integrirani v hrvaško družbo, ki se šolajo na Hrvaškem, govorijo naš jezik in te ljudi poznajo kot svoje starše. Prav zares ni nobenega razloga, da bi še enkrat preverjali te odločitve!«

Od kod so se vzeli? 

Ni povsem jasno, kdo je Hrvate naznanil policiji. Imigracijska uslužbenka je pričala, da je dobila namig, da naj bi Hrvati, ki so se v hotel prijavili brez otrok, nameravali zapustiti državo z več temnopoltimi otroki. Obvestila je letališko policijo in ta je sumljive Hrvate zadržala pred izhodom na letalo.

Upravnica hotela, v katerem so štirje pari bivali pet dni, pa je povedala, da se ji je zazdelo sumljivo, ko so gostje dva dni po prihodu nenadoma imeli majhne otroke. Ena od sobaric je naletela na jokajočega dojenčka in dva zmedena odrasla, ki nista vedela, kako bi ga potolažila. Zaradi jezikovnih ovir so se težko sporazumeli, pravi upravnica, vendar je osebje pomagalo neizkušenim staršem skrbeti za otroke, naslednji dan pa so jih pospremili na letališče.

Celoten prispevek si lahko preberete v reviji Jana, št. 4, 24. 01. 2023.

revija Jana
Vabljeni k branju nove številke revije Jana.