Zgodbe

Slovo Gine Lollobrigide: Dvignimo čaše za polno življenje

Jelka Sežun
25. 1. 2023, 06.30
Deli članek:

»Vsi smo rojeni za to, da umremo,« pravi njen moto, »razlika pa je v tem, kako intenzivno se odločimo živeti.«

Profimedia
Kot ciganka Esmeralda v Notredamskem zvonarju je zmešala glavo naslovnemu junaku Anthonyju Quinnu.

In Gina Lollobrigida je zelo intenzivno živela. Oh, kako zelo je znala živeti. S polnimi pljuči, tako rekoč. Večino svojih petindevetdeset let. Ne bomo stresali podatkov in naštevali filmov, zanimajo nas veliko pomembnejše stvari.

Šele čisto na koncu se je zataknilo, tista zadnja leta, ko se je s svojim edinim sinom dajala po sodiščih. Pred dobrim letom, novembra 2021, je imela svoj zadnji televizijski intervju.

»Zdiš se utrujena,« ji je rekla voditeljica Mara Venier, »in v tvojih očeh vidim veliko bolečine.« Ne, ne utrujena, je odgovorila Gina, »bolj kot utrujena se počutim ponižana, zares bi me morali pustiti v miru umreti. Ne zaslužim si tega, ne zaslužim si, da me vedno znova ponižajo. … Nič hudega nisem naredila, pa so se spravili name in me ne pustijo pri miru.«

Takrat je tekla razvlečena sodna bitka z Milkom ml. Trdil je, da mama ni več sposobna sama skrbeti za svoje premoženje. No, in je zmagal – dosegel je, da je sodišče postavilo skrbnika njenega premoženja, ji prepovedalo dajati draga darila in ji omejilo izdatke.

Ni jih bilo malo, ki so menili, da Milka ne skrbi toliko za mamo, srce mu trepeta kot preplašeni srni v strahu za dediščino.

Profimedia
Gina Lollobrigida je zelo intenzivno živela.

Šibka točka, nekoč in zmeraj

Njena poguba so bili moški – mladi moški. Vedno mlajši moški. Ona je postajala vedno starejša, moški okrog nje pa vedno mlajši. »Mlajši moški so že od nekdaj moja šibka točka, ker so velikodušni in niso zakompleksani,« je rekla. Tule je hakeljc, mlajši moški imajo praviloma listek s ceno, ampak ona ga ni nikoli opazila, dokler ni bilo že prepozno. Njena zadnja mlajša moška sta jo še posebej veliko stala. Predzadnji, Španec Javier Rigau y Rafols, je bil 34 let mlajši od nje, več kot dvajset let sta bila skupaj, nato sta nenadoma oznanila, da se bosta poročila, kmalu zatem pa je ona, devetinsedemdeset jih je imela takrat, še bolj nenadoma sporočila, da se ne bosta. A sta se vendarle, no, napol – on se je v Barceloni poročil z njeno zastopnico, Gina pa je pozneje popolnoma po naključju odkrila, da je menda spet poročena. Bitko je dobil on – sodišču je pokazal njeno podpisano pooblastilo, ona je zaman trdila, da ji ga je izvabil s prevaro – vojno pa ona: papež je njun zakon razveljavil.

In potem je bil še zadnji, Andrea Piazzolla, šestdeset let mlajši od nje. Gina je zatrjevala, da ji je Andrea kot sin, njen sin Milko ml. je pa trdil, da ji Andrea krade premoženje. Ona je rekla, da mu je pač dajala draga darila, premoženje (zelo približno ocenjeno na okrog 42 milijonov evrov) je namreč njeno. In se je končalo s tem, da je sin – že drugič – od sodišča zahteval, naj ji postavijo skrbnika. Prvič je poskušal leta 2014 in izgubil, v drugo mu je pa uspelo. Ni čudno, da je Mara Venier v Gininih očeh videla bolečino. Sposobna je skrbeti zase pri vsakdanjih stvareh, je razsodilo sodišče, ni pa sposobna upravljati svojih podjetij, nepremičnin in denarja. Bil je začasen ukrep, ampak pri njenih štiriindevetdesetih je bil dokončen – Gina se je pritožila, a je umrla, preden je prišlo do končne sodbe. Andrea Piazzolla je bil ob njej do konca. Karkoli je bilo med njima, osrečeval jo je. Prvi je izvedel za njeno smrt. Ponudil je svojo ledvico, da jo reši, je povedal, a je bilo prepozno.

Profimedia
Nobenih lepotnih skrivnosti ni imela in ni se ukvarjala s športom, samo plesala je zelo rada. In ostala lepa do zadnjega.

Grdo slovo

Lanskega julija, ko je Gina praznovala 95. rojstni dan, je bila žareča in lepa. Da je imela spet tisti svoj prešerni nasmeh, so pravili povabljenci, spet je bila stara Gina. Septembra si je zlomila stegnenico, a se ni dala ustaviti, kmalu se je vrnila domov in spet shodila, zdravniki niso imeli nobenega razloga, da bi jih skrbelo za njeno zdravje – potem pa so jo sredi januarja odpeljali v bolnišnico. Nekaj dni pozneje, prejšnji ponedeljek, je prišla vest, da je umrla. Sprva niso povedali, kaj je bil vzrok smrti, pozneje je bilo slišati, da je šlo več stvari narobe, odpovedovali so ji ledvice in pljuča.

Ampak zares grde stvari so se zgodile zunaj takoj po njeni smrti: pred bolnišnico je prihitel Ginin stari prijatelj, da bi se poslovil od nje – a tam je bil tudi njen mož (ali »mož«, če hočete), Španec Javier Rigau, in možakarju ni dovolil vstopiti. Že mogoče, da je papež razveljavil njun zakon, a civilno je v očeh španskega sodišča še vedno njen mož, je rekel Rigau. Izbruhnil je glasen prepir. Kdo mu je sploh povedal za Ginino smrt, so ga vprašali. »Vprašajte njenega sina in vnuka,« je odvrnil. In se je izkazalo, da so sin, vnuk in Rigau tesno povezani, celo isti odvetnik jih zastopa. Ko bodo odprli njeno oporoko, bo zanimivo – veliko premoženja je še ostalo, čeprav je tudi veliko razdala. Za dediščino se potegujejo trije moški, Rigau, pa sin Andrea Milko Skofic ml. in vnuk Dimitri Milko. Na pogrebu so skupaj sedeli v prvi vrsti. Andrea Piazzolla pravi, da naj bi Gina, kolikor je njemu znano, v oporoki zapustila premoženje dobrodelni organizaciji za afriške otroke.

Najlepšo žensko na svetu so pokopali v četrtek. Prvi program državne televizije RAI je pogreb prenašal v živo. Njen črno-bel portret je obdajalo morje vrtnic, ki jih je tako ljubila. Kamera pa se je pogosto ustavila tudi na veličastnem vencu iz rožnatih vrtnic in flamingovcev z ogromnim napisom Sophia Loren.

Celoten prispevek si lahko preberete v reviji Jana, št. 4, 24. 01. 2023.

revija Jana
Vabljeni k branju nove številke revije Jana.