Zgodbe

Najprej štal'ca, potem pa krav'ca?

Tina Nika Snoj
24. 10. 2022, 22.00
Deli članek:

Kako priti do svojega stanovanja, če si mlad, prihrankov še nimaš kaj dosti, starši pa niso premožni? To je praktično nemogoče. Od leta 2015 so se povprečne cene nepremičnin povzpele za 76 odstotkov, samo v zadnjem letu so narasle za več kot 15 odstotkov. Obenem je bančna regulativa skorajda onemogočila kredite, vsaj v takšni višini, kot so potrebni za nakup stanovanja »iz nule«. Ob (pre)visokih najemninah je težko kaj prihraniti, redne službe so že skoraj izjema, kaj šele dobro plačane. Če imaš srečo, v nekaj letih dobiš neprofitno najemniško stanovanje. A prednost imajo mlade družine. Naj bi se mladi torej ob vsej finančni negotovosti najprej odločili za otroka, pa bo, kar bo?! Pri vsem tem pa zaveze vlad, da bodo prioritetno poskrbele za reševanje stanovanjskega problema mladih, padajo kot zrele hruške.

Revija Jana
Kako priti do svojega stanovanja, če si mlad, prihrankov še nimaš kaj dosti, starši pa niso premožni?

Po oceni stanovanjskih skladov v Sloveniji primanjkuje deset tisoč stanovanjskih enot, ta primanjkljaj pa se z leti še povečuje. Novogradnje so v veliki meri luksuzna stanovanja ali pa so načrtovane tako, da niso uporabne za mlade družine. Marsikomu tako ostane le to, da živi pri starših ali gre v najem in se odpove prihrankom za svoje stanovanje. Marsikje v tujini je najem zanesljiva in stabilna rešitev, saj imajo podjetja, ki oddajajo stanovanja, v lasti cele bloke ali naselja. Pogodbe se sklepajo za deset let in več, morebitno višanje cen pa je natančno opredeljeno. Pri nas pa je najemnik popolnoma prepuščen volji lastnika nepremičnine, ki mu lahko najemnino dvigne kadarkoli ali pa ga celo izseli. Še ena v tujini uveljavljena rešitev so stanovanjske zadruge. A te potrebujejo sistemsko ureditev in podporo politike, česar pri nas ni. Tako kljub velikemu zanimanju in mnogim pobudam ne morejo zaživeti.

Stanovanja za dobro situirane mlade?! Najzanesljivejši najem mladim omogočajo stanovanjski skladi, ki pa pokrijejo le majhen del potreb. V Ljubljani je tako pred dvema letoma zrasla Stanovanjska skupnost Gerbičeva, kjer je mladim od 18. do 29. leta na voljo 109 bivalnih enot s skupno 171 posteljami. Enote so namenjene eni, dvema oziroma trem osebam. Trenutno so še proste tiste za dve oziroma tri osebe. Opremljene so s posteljo, mini kuhinjo in kopalnico. Iz nekega razloga pa se je arhitektu zazdela dobra ideja na tuš kabino, ki gleda direktno v kuhinjo, vgraditi prozorna steklena vrata. Vse skupaj ni večje od kakih 12 kvadratov, a mesečna najemnina je ugodna, stavba pa moderna in na privlačni lokaciji. Za najemnino 190 eur na mesec s stroški vred tudi kak mlad zaposlen stisne zobe in upa na dobrega sostavnovalca, saj ima tako priložnost tri leta varčevati.  

Zanimivo pa so se stanovanjskega problema mladih lotili v Mariboru. Posebej zanje načrtujejo do leta 2024 zgraditi med 60 in 80 stanovanj. A ne bo šlo za neprofitna najemna stanovanja, temveč za stanovanja s tržno najemnino, namenjena »mladim z bolje plačanimi službami, ki pa niso zaposleni za nedoločen čas in zato ne morejo najeti kredita za nakup lastne nepremičnine. Poskrbeti nameravajo torej za tiste mlade, ki želijo bivati v stanovanju višjega standarda in živeti v centru mesta, kjer novih stanovanj zdaj ni. Ne, to ni šala. Gradilo se bo za dobro situirane mlade, ki bi tudi sicer skoraj gotovo lahko prišli do primernega doma.

Stare hiše za mlado prihodnost. Primer dobre prakse pa bi lahko bila slikovita istrska vasica Padna, kjer bodo po zgledu iz Italije mladim poceni ponudili dotrajane stare hiše. Če jih bodo obnovili – po tradicionalnih istrskih metodah – bodo lahko postali njihovi lastniki. Župan piranske občine Đenio Zadković si želi pomladiti zaledne vasi. Sedem hiš v Padni bodo zato na javnem razpisu ponudili mladim do 35 let. Ti jih bodo morali obnoviti s svojim denarjem, obnova pa bo kar zahtevna, saj je od večine hiš ostalo le kamnito okostje z vdrto streho. Izklicna cena bo med 1500 in 3000 evri. S tem bodo mladi pridobili stanovanjsko pravico za 99 let. Po obnovi, in ko bodo tri leta neprekinjeno bivali v njej, pa bodo lahko oddali vlogo za odkup. Razpis bo naklonjen domačinom, saj bo med kriteriji tudi dolžina stalnega bivanja v občini Piran.

Več v reviji Jana, št. 4325.10.2022