Zgodbe

Manca Košir išče soplesalca

Tina Nika Snoj
27. 9. 2022, 22.00
Deli članek:

Ples ni samo za mlade. Še posebej dobro dene tistim v zrelih letih. Prinaša jim prijetno druženje, dobro razpoloženje, manj depresije in nespečnosti, telesno kondicijo ter boljše ravnotežje. Širi njihov socialni krog ter jim daje občutek samostojnosti in neodvisnosti. Novejše raziskave pa kažejo, da je tudi najboljša preventiva proti Alzheimerjevi bolezni in drugim oblikam demence. Ko je to prebrala neuničljiva Manca Košir, je takoj zavihala rokave in v okviru Modre fakultete organizirala tečaj tanga. Med gospemi je zanimanje veliko, manjkajo pa jim soplesalci, ki bi se zavrteli z njimi. Zato skupaj z njo vabimo gospode, ki bi želeli ob dobri glasbi in še boljši družbi poskrbeti za to, da ostanejo okretne tako njihove noge kot glave!

Mateja J. Potočnik
Miho Vodičarja, dvakratnega svetovnega prvaka v standardnih in latinskoameriških plesih, so nam samo za fotografiranje posodili v Boleru, kjer je vodja sekcije za standardne in latinskoameriške plese.

Tekst: T. N. S., tina.nika.snoj@media24.si 

Ljudje plešemo od pamtiveka. Za priprošnje višjim silam, za povezovanje z drugimi, iz žalosti in predvsem iz veselja. Skozi stoletja so plesni priročniki in drugi spisi hvalili zdravstvene koristi plesa, običajno kot telesne vadbe. Nove raziskave pa kažejo, da ples ne skrbi le za telesno in duševno kondicijo, temveč tudi za možgane. Dela nas pametnejše in ohranja naš spomin.

V raziskavi newyorškega kolidža Albert Einstein se je izkazalo, da določene vrste plesa zmanjšajo tveganje za demenco za kar 76 odstotkov, daleč največ od vseh aktivnosti, ki so jih vključili v poskus. Obenem nas ples dela pametnejše in hitrejše pri odločanju.

»Use it or lose it.« Angleščina ima dober rek, ki velja tako za telo kot za možgane. »Use it or lose it« ali »Uporabljaj ali pa boš izgubil«. Naši možgani so izredno plastični in po potrebi nenehno preoblikujejo svoje živčne poti. A le če jih soočamo z vedno novimi izzivi. Še posebej dober trening zanje je, če se morajo odločati v delčku sekunde. To pa ples lahko zahteva. Ni vseeno, kakšno vrsto plesa izberete. Pri tistih preprostih, ki poznajo le en način gibanja, in pri koreografijah, kjer spet in spet ponavljate enake gibe, se boste sicer prijetno razgibali, vaši možgani pa se ne bodo pretegnili. Pravi izziv zanje so tisti plesi, kjer je treba sprejemati čim več zelo hitrih odločitev. To so predvsem družabni plesi, kjer eden vodi, drugi pa sledi. Še posebej koristno je biti sledilec, saj mora ta nenehno interpretirati signale, ki jih daje partner, in se prilagajati njegovim gibom. Še bolje pa je, da plesalce menjavate in v ples vnesete še več spremenljivk.

Med prvimi, ki je vpeljala ples za starejše kot zdravstveno preventive in terapijo, je bila Janja Pušl iz Plesnega kluba Bolero. Med drugim je sodelovala z domovi za starejše občane, UKC Ljubljana in društvom bolnikov s Parkinsonovo boleznijo. »Pred 20 leti se mi je zazdelo, da družba ne sprejema najbolje starejših ljudi, da se želimo od njih odmakniti, češ saj so stari in nevedni. To me je žalostilo in odločila sem se, da poskusimo v našem plesnem centru s tečaji družabnega plesa za ljudi, ki imajo 55 ali več let, zadnjih devet let pa poučujem tudi samo dame, ki plešejo brez plesalca in imajo v povprečju okoli 64 let. Našim plesalcem daje ples nov zagon v življenju, nove prijatelje, postanejo aktivni in vredni! Sami sebi dokažejo, da zmorejo, da meje postavljamo sami v glavi, za ples pa ni meja. Izberemo ples, ki ga radi plešemo, in svoj tempo ter plešemo, kolikor pač zmoremo. In ljudje v zrelih letih zmorejo še zelo veliko!«

Tudi za Manco Košir je ples nekaj najlepšega. »Zame je ples najlepše človekovo gibanje. Kot mladenka sem veliko preplesala. Bila sem v plesnem društvu v Kazini, tudi na naslovni strani plesne revije in s plesnim učiteljem Ivom sva prikazovala figure tvista, pa na televiziji sem plesala vsako nedeljo dopoldne v Martijevi oddaji, v reklamnem filmu Mladih levov pa še kje. Moj takratni fant je bil prelep Madžar ognjeno žarečih črnih oči, ki je fantastično plesal. No, potem pa sem se zaljubila v neplesalca, a me je tako prevzel, da sva šla pred matičarja. Tudi njegovi nasledniki niso plesali, jaz pa sem kot plesalka povsem zakrnela.«

A nikoli ni prepozno. Še posebej ne za tako energično gospo, kot je Manca Košir. Vedno je sanjala, da bo nekoč plesala tango, ki ga obožuje. Z oktobrom bo končno naredila prve plesne korake v ritmu argentinskega tanga. Z njo pa, upamo, tudi dovolj soplesalcev, da ne bodo dame stale in čakale.

Manca Košir vabi – MOŠKI, ČAKAMO VAS!

Začetek: sreda, 5. 10. 2022

Kraj: Center aktivnosti Fužine, Nove Fužine 40, Ljubljana

Srečanja: enkrat tedensko po 2 šolski uri, skupaj 20 ur

Srečanja bodo vključevala: razgibavanje, plesne gibe, ki aktivirajo celo telo, sproščajo zakrčenost v telesu in zmanjšujejo stres, vaje za argentinski tango. Poudarek bo na individualnem delu, da okrepimo mišice in vezi, pazimo na sklepe, predvsem pa poslušamo sebe in ponovno občutimo svoje telo. Posamezna delavnica bo kombinacija plesnega giba in osnovnih korakov v dvoje, kot jih plešemo v argentinskem tangu.

Za prijavo pokličite na 01/ 58 74 600 ali pišite na elektronski naslov: Monika.Sparl@dso-fuzine.si

Revija Janašt. 3927. 9. 2022