Zgodbe

Nevarne droge za posilstvo

Katja Božič
5. 9. 2022, 22.00
Deli članek:

Nedavna afera Smodej je mnogim odprla oči in nagnala strah v kosti, da se zloraba z GHB-jem oziroma tako imenovano drogo za posilstvo, ki lahko pusti hude psihične in fizične posledice, ne bi zgodila našim hčeram oziroma sinovom. Raziskali smo, ali lahko pravočasno ugotovimo, da nam je nekdo podtaknil drogo v pijačo, in kako se zaščitimo, ko opazimo prve znake omame.

Shutterstock
Jih je mogoče pravočasno odkriti?

»Na zabavi je nekdo nekaj podtaknil v mojo pijačo. Nato sem šla plesat z neznancem in naenkrat se mi je začelo vrteti in sem mu rekla, da moram malo sesti. Šel je z menoj, potem pa me je prijel, tesno držal ob sebi in me poljubljal, čeprav sem ga ves čas odrivala od sebe in mu govorila, da tega ne želim. Ljudje so hodili mimo, kot da ni nič. Takrat v telesu nisem imela nobene moči, in če se ne bi sam ustavil, se ne bi mogla braniti.« To je le eno od pričevanj dekleta z izkušnjo z GHB oziroma tako imenovano drogo za posilstvo v sklopu kampanje #nisemprijavila. Kar nekaj klicev deklet, ki so jih na ta način zlorabili, je dobil tudi detektiv Aleš Ažman. »Poklicalo me je neko dekle in mi povedalo, da se je njena sestra zjutraj zbudila s popolnim 'blackoutom'. Spomnila se je še, da je šla v taksi, ne pa tudi, kako je prišla domov. Taksist jo je pripeljal pred vrata, pozvonil in odpeljal. Spraševali sta me, kako naj dokažeta vsebnost drog, in sem ju kar takoj napotil na sodno medicino.« Omenjeni dekleti, ki bosta gotovo še dolgo v sebi nosili posledice dogodka, sta se k sreči uspeli obraniti najhujšega – spolne zlorabe, ki pusti globoke in trajne posledice.

Brez vonja in okusa. »Droga je brez vonja, barve in okusa, zato jo je v pijači zelo težko zaznati. Dekle izgubi spomin, postane pasivna, kar je za storilce idealno,« razloži Ažman in doda, da je ta droga precej razširjena tudi zato, ker je v nasprotju z, recimo, kokainom zelo poceni. GHB (gama-hidroksibutirat) in GBL (gama-butirolakton), ki je njegov derivat in po besedah Mine Paš iz DrogArta v Sloveniji pogostejši, ker je dostopnejši (GBL se v telesu pretvori v GHB, ta pa je tisti, ki vpliva na človeka), sta v Sloveniji prisotna že od leta 2000. Na začetku je bila ta droga zelo popularna, ker pa so se ljudje predozirali, so jo za nekaj časa opustili, v zadnjih letih pa je spet v porastu zaradi lahke dostopnosti, relativno nizke cene in močnega učinka. V manjših odmerkih GHB učinkuje stimulativno in evforično, v večjih pa na centralni živčni sistem vpliva depresivno in lahko povzroči začasno globoko spanje oziroma komo. Prav zaradi teh učinkov je GHB v medijih najpogosteje predstavljen kot droga za posilstvo.

Hitro te zasvoji. »Mnogo ljudi jo uporablja namensko, ker ima podobne učinke kot alkohol, malo bolj si evforičen, glava pa ostane bolj jasna,« razloži Paševa. Vendar je to izredno nevarna droga in je treba biti pri odmerjanju zelo pazljiv. Ob prevelikem odmerku lahko povzroči omotičnost, bruhanje, zaspanost, krče, komo in tudi smrt. »Število umrlih zaradi te droge v evropskih državah še vedno raste, na Nizozemskem se je v zadnjih petih letih število hospitalizacij povečalo za 250 odstotkov. Je ena najnevarnejših drog v našem prostoru, saj jo je treba zelo natančno odmerjati, obenem pa je zelo zasvojljiva,« pišejo na straneh DrogArta. »Zadnje leto ali dve imamo v svetovalnici vedno več ljudi, zasvojenih z GBL.« Zasvojenost se po navedbah nekaterih uporabnikov pojavi že po prvem tednu uporabe, saj si je zaradi dobrega počutja želijo vedno več. V kratkem časovnem obdobju, to je v nekaj dneh, je tako zaužijejo večje količine, s tem povišajo toleranco ter telo navadijo na učinek droge. Zasvojenosti z GBL pa se je izjemno težko rešiti. Odtegnitveni simptomi so zelo podobni simptomom, s katerimi se srečujejo tisti s hudo odvisnostjo od alkohola, in so lahko življenjsko ogrožajoči. Ob odtegnitvi se navadi pojavijo hudi epileptični napadi in delirij, tesnoba, razdraženost in nespečnost …

Več v reviji Jana, 6.9.2022