Zgodbe

Veter je odpihnil šotor, zakona pa ne bo!

Marija Šelek
22. 6. 2022, 05.36
Deli članek:

Ni bil petek, trinajsti, ampak po poročnem obredu bi se zabava, katere prizorišče sta Mia in Peter Podobnik tako skrbno pripravljala ves teden, kmalu sprevrgla v moro. Potem ko sta izvedela, da jima je neverjetno močan veter dobesedno odpihnil šotor, sta bila povsem pretresena, obnemela, obupana. Ampak v manj kot dveh urah so vedno složni vaščani Idrijskega Loga prizorišče njune ohceti prenesli na skedenj bližnjega kmeta. Svati so si bili edini: Če šotor ni držal, bo pa zakon zagotovo!

Tjaša Ferenc
Mia Podobnik: »Tako kot je tistega dne pihalo, tukaj ne pomnimo. Hvala vsemu kraju."

Petki so sumljivi za poroko, lahko vam veter odpihne šotor, bi se lahko glasilo eno od pravil bodočih mladoporočencev. Mia in Peter sta petek izbrala zato, ker se je na ta dan poročila že nevestina priča, na petek je tudi Mia ujela šopek. Po 14 letih skupne poti in treh otrocih (Lari, Zali in Maju) sta se jo odločila zapečatiti za vedno – ker sta vedno govorila, da bosta to storila po tem, ko se jima rodijo otroci. »Letos je naneslo tako, da sem dopolnila 30, Peter pa 40 let, in je bil ravno pravi čas za proslavljanje,« nam je povedala Mia, ki je s Petrom ves teden izdelovala okrasje ter krasila in pripravljala šotor za veliko slavje s 55 povabljenimi.

Preden sta se nevesta in ženin z najbližjimi odpravila k matičarju v Idrijo, je bilo vse tiptop, ozvočenje in inštrumente je pripravil tudi ansambel Javor. Po zaobljubi so nazdravili, zaplesali in se odpravili na fotografiranje, se ustavili še v gostilni, naloga soseda Mihe je bila, da ves »proces« še zavlačuje, saj so se morali za tradicionalni sprejem na cesti do domače hiše zbrati vaščani.

Šok in akcija. Sijalo je sonce in nič ni kazalo, da tam gori v vasi že močno piha. Med potjo do sprejema, kjer so jima zbrani vaščani pripravili hudomušne igre in preizkušnje, pa je Peter opazil, da je šotor odneslo. »Jaz tega nisem vedela,« se Mii zatrese glas. »Čudno pa se mi je zdelo, da so na sprejemu samo ženske, saj so vedno zraven tudi moški. Šele po sprejemu mi je povedal, da je šotor v zraku. Takrat sploh nisem dojela, ampak sem pa že prej videla, da je Peter postal drugačen – zadržan, nemiren.«

Mia je začela jokati in se eno uro ni ustavila, na prizorišče razdejanja pa sploh ni hotela. Tudi Peter se je v šoku zatekel med štiri zidove in obnemel. Ko je k nevesti stopila gospa Anka Tominec – vsi ji pravijo kar mama Anka – in ji rekla, da bo še vse v redu, je Mia začela verjeti, da se bo res vse uredilo. 

Več v Jani, št. 25, 21. 6. 2022