Zgodbe

V laboratoriju dr. Frankensteina

Jelka Sežun
2. 5. 2022, 23.00
Deli članek:

Himera, saj najbrž veste, je pošast iz grške mitologije, ki je imela levjo glavo, iz hrbta ji je rasla kozja glava, rep pa se je včasih končal s kačjo glavo. Danes ima beseda nov pomen, označuje namreč človeka ali žival, ki ima celice dveh ali več osebkov – dveh živalskih, dveh človeških ali človeka in živali – in ima zato tudi dve različni DNK. In bi bilo treba približno zdaj najti odgovore na številna etična vprašanja, ki se ob tem porajajo.

Shutterstock
...

In tudi to najbrž veste, da je pajkova svila ena najmočnejših snovi na svetu, močnejša od jekla, a je težava v tem, da pajkov ne moreš kar gojiti, ker so teritorialni in imajo zoprno navado, da se pobijajo med seboj. In je torej naslednji logični korak, da pajkove gene za proizvajanje svile vsadiš v kozje jajčece, jasno, in sčasoma dobiš pajkovo kozo. Čisto resno. Ne, ne pleza po navpičnih stenah in ne vihti se po zraku na nitki iz svile, proizvaja pa mleko, polno proteinov svile. Lahko ga seveda tudi pijete (in je menda prav dobro), ampak precej bolj donosno ga je predelati in iz dobljenih proteinov izdelati svilo, ki je petkrat močnejša od jekla in trikrat močnejša od kevlarja, iz katerega izdelujejo neprebojne jopiče.

Tako se je začelo, na začetku tisočletja je potencial srečne združitve koz in pajkov raziskovala kanadska družba Nexia Biotechnologies, ki je svilo, pridobljeno iz kozjega mleka, poimenovala biojeklo. Ko je družba leta 2009 bankrotirala, je štafetno palico prevzel profesor molekularne biologije na Univerzi v Wyomingu dr. Randy Lewis, ki zdaj na univerzitetni farmi goji zelo posebne koze.

Svileni vojak: za krpico blaga iz pajkove svile bi potrebovali milijon pajkov in 70 izurjenih delavcev, ki bi štiri leta nabirali njihovo svilo. S kozami gre precej hitreje, povprečen pridelek je 16 gramov proteina na kozo na dan. In povpraševanje je veliko, kajti svilo pajkovih koz si želijo v tekstilni, gumarski, avtomobilski in seveda v vojaški industriji, zelo uporabna pa je tudi v medicini.

Ni čudno, da so začeli razmišljati o tem, da bi pajkove gene vnesli tudi v lucerno in tako še povečali pridelek svile. Pa se niso ustavili pri tem, našli so se tudi znanstveniki, ki so rekli, kaj pa če ... kaj pa če bi pajkove gene vsadili človeku? In bi dobili, predvidoma, človeka, ki bi bil odporen proti strelam, noben naboj ne bi mogel predreti njegove kože. Dobili bi svilenega vojaka, tako rekoč – in smo tako pristali naravnost na sredini etičnega minskega polja.

Tujec v moji DNK: človeške himere obstajajo že od nekdaj, čeprav se tega zavedamo manj kot sto let in moderna medicinska literatura lahko postreže z le okrog sto primeri. Obstajajo štirje tipi: najpogostejši je mikrohimerizem, do katerega pride, ko nosečnica absorbira nekaj celic zarodka, ki ga nosi – lahko pa se zgodi tudi nasprotno. Študija iz leta 2015 je pokazala, da se to zgodi pri skoraj vseh nosečnicah in da plodove celice lahko ostanejo v materinem telesu več mesecev, pa tudi več let ali celo do smrti.

Umetni himerizem nastane – pravzaprav je nastajal, preden so darovano kri očistili – pri krvnih transfuzijah in pri presaditvah kostnega mozga. Do himerzima pride lahko tudi, ko je spočet par dvojčkov, pa eden od zarodkov v maternici umre in drugi absorbira nekaj njegovih celic. Tetragametni himerizem nastane, kadar dva različna spermija oplodita dve različni jajčeci, ti pa se potem združita v en zarodek.

Najpogosteje himerizem naključno odkrijejo pri genskih testih, recimo pred presaditvijo organov. Zunanji znak himerizma sta na primer očesi različne barve, pa hiperpigmentacija (temnejše lise na koži) ali hipopigmentacija (svetlejše lise na koži), genitalije tako z moškimi kot ženskimi deli, dve ali več različnih DNK v rdečih krvnih celicah.

Ste prepričani, da so to vaši otroci? O prvem primeru človeškega himerizma so poročali leta 1953, v tem tisočletju pa so razvpiti predvsem trije primeri, vse so odkrili v ZDA. Leta 2002 so pri ženski, ki je potrebovala presaditev ledvice, testi pri družinskih članih, ki bi lahko postali donatorji organa, kazali, da dva od njenih treh sinov ne moreta biti njena – ni govora, nista njena pa konec! – a se je pokazalo, da je ženska himera, ki ima hkrati dve različni krvni skupini. Nekaj let pozneje so drugo žensko, ki je zaprosila za socialno pomoč za svoje otroke, obtožili goljufije, ker so testi DNK pokazali, da ne more biti njihova mama. Zmoto je dokazal šele njen odvetnik, ki je izvedel za primer ženske iz prve zgodbe. Tretji odmevni primer je zgodba moškega, ki ni mogel dokazati svojega očetovstva, pa se je nato tako kot pri obeh ženskah pokazalo, da je himera z dvema različnima DNK.

In ves ta čas so znanstveniki v svojih laboratorijih pridno ustvarjali himere – že leta 1973 so ustvarili žival, h kateri sta prispevali podgana in miš (celice podgane v mišjem zarodku), leta 1984 kozo/ovco, ki je imela kozjo glavo in volnato dlako ovce, pa pozneje kokoš/prepelico. In ves čas so z enim očesom škilili proti spolzkemu ledu človeško-živalskih himer. Trenutno poteka vrsta različnih projektov, v katerih so živalskim zarodkom dodali človeške celice. Nekateri so zelo obetavni, nobeden še ni dosegel končnega cilja – medtem pa se še nismo do konca zmenili o etičnih vprašanjih. Na primer o tem, kakšne pravice bodo imela ta bitja, spočeta in vzgojena samo za to, da bi pomagala ljudem in reševala njihova življenja, človeško-živalske himere so namreč namenjene proučevanju bolezni, testiranju novih zdravil in vzgoji organov za presaditev.

Več v reviji Jana št. 18, 3.5.2022