Zgodbe

Spletni izziv je vzel življenje desetletnice

Stane Mažgon
1. 2. 2021, 22.00
Deli članek:

Povsem običajen večer v krogu družine se je spremenil v tragedijo, ki je ne bo mogoče pozabiti. Desetletno Antonello zdaj objokujejo njena družina, znanci in prijatelji v domačem mestu, pa tudi vsa Italija. A pomagati ji ne more nihče več. Morda se bo kateri od staršev zaradi njene smrti bolj zavedal, kako nevarne so lahko spletne ter telefonske aplikacije za otroke in mladostnike, željne pozornosti, slave in zabave.

Zarja Jana
Spletni izziv je vzel življenje desetletnice

Družina Sicomero iz Palerma je bila zvečer doma. Oče, po poklicu zidar, mama gospodinja in tri hčerke, stare deset, devet in pet let. Četrto deklico pričakujejo v naslednjih dneh. Popoldne je minilo umirjeno in tako kot po navadi. Posebnost v teh časih je le to, da deklice zadnje čase zaradi epidemije ne hodijo v šolo, temveč imajo pouk na daljavo.

Najstarejša hčerka, Antonella, je pozneje preiskovalcem opisal oče Angelo, je najprej naredila domače naloge, nato pa si je po telefonu dopisovala s prijateljicami. Za deseti rojstni dan je namreč dobila telefon, ki si ga je že dolgo želela. Od njega se ni ločila tako rekoč nikoli. Povečerjali so, nato pa je Antonella odšla v kopalnico. Še pred tem je očeta prosila, naj ji posodi pas za hlače, a oče v tem ni zaslutil nič nenavadnega, je pozneje povedal. Vse je bilo tako kot druge dni, le da se je tokrat v kopalnico zaprla sama. Ob večerih sta se za v posteljo pripravljali skupaj z leto mlajšo sestrico, s katero sta bili neločljivi. Antonelle dlje časa ni bilo iz kopalnice, zato je sestrica vstopila in jo zgrožena odkrila na tleh, negibno, s pasom okoli vratu.

Tako bo hčerka živela naprej … Sledili so kriki, jok, klici na pomoč. Le predstavljamo si lahko, kako šokirana sta bila starša. Na številki 118 se je vključil le avtomatski odzivnik. Nezavestno, a še živo deklico sta zato sama odpeljala v bolnišnico. Zdravniki so si več ur prizadevali, da bi jo rešili, čeprav so že takoj ugotovili, da je upanja malo. Kmalu so le nemočno potrdili, da so bili možgani deklice predolgo brez kisika in tako nepopravljivo poškodovani. Sledilo je vprašanje, ali bi pristali, da organe deklice podarijo za presaditev. Starša sta pristala in pozneje komentirala, da jima je v neskončni žalosti v uteho vsaj misel, da na poseben način njuna hčerka še vedno živi naprej.

Kako se je kaj takega lahko zgodilo? Prvo pojasnilo je šokiranima staršema dala devetletna hčerka že doma. Antonella naj bi sodelovala v izzivu, imenovanem »blackout challange«. To je potrjeval tudi telefon – odložen je bil na polički v kopalnici, s katerim naj bi nesrečna deklica posnela dogajanje, da bi ga, tako sklepajo preiskovalci, pozneje objavila na TikToku.

Izziv kot javni nastop. Preiskovalci so takoj postali pozorni na že omenjeni »blackout challange«. Sklepajo, da se je deklica želela posneti s telefonom, morda celo na pobudo tretje osebe. Gre za prakso, pri kateri mladoletniki sledijo vrstnikom ali tudi starejšim osebam, kdo bo zdržal dlje v tveganem početju. Vse podrobnosti še niso znane, saj bodo morali najprej analizirati zaseženi telefon. A po vsej verjetnosti je šlo prav za tovrstno izpostavljanje in izzivanje usode do skrajnosti. Deklica naj bi z zategnjenim pasom zdržala toliko časa, da bi se na posnetku videlo, kako je omedlela. Nato pa bi posnetek objavila na aplikaciji TikTok, kjer naj bi spodbudo za takšno tveganje tudi našla.

Začasna ukinitev dostopa. Starša sta vedela, da njuna hčerka veliko časa preživi ob gledanju zabavnih posnetkov na TikToku, a v tem nista videla posebne nevarnosti. Tako kot njene vrstnice se je zanimala za oblačenje, ličenje in druge zanimivosti, ki privlačijo pozornost deklic njene starosti. Poleg tega Antonella ni bila problematičen otrok. Vedno je ubogala starše, brez težav naredila domače naloge in šolske obveznosti ter bila v veliko pomoč doma. Kot omenjata starša, je bila prava mala mamica za mlajši sestrici, oboževala ju je, tako kot onidve njo. Tudi znanci iz ulice, šokirani zaradi dogodka, so povedali, kako prijazna deklica je bila.

Zaradi novice iz Palerma je bila v šoku vsa Italija. Pristojni nadzorni organi so začasno omejili dostop do aplikacije TikTok za mladostnike do 13. leta starosti. Ukrep je začasen, a najbrž tudi manj učinkovit, poudarjajo komentatorji, saj ga je ob registraciji zelo lahko obiti. Upravitelji TikToka so se distancirali od dogodka s komentarjem, da na aplikaciji niso zaznali vsebin, ki bi deklico lahko spodbudile k sodelovanju v takšnem izzivu. Poleg tega so pripravljeni sodelovati v preiskavi, saj bo treba ugotoviti, ali jo je k izzivu kdo spodbujal. O tem je spregovoril tudi Antonellin oče, ko je posumil, da je bila hčerka v stiku z nekom, ki jo je spodbudil k skrajnemu dejanju. Kadar je bila na TikToku, ni bila več podobna sebi, kot bi jo nekaj prevzelo.

Drzne igre. Zgodba nesrečne deklice ni prva in tudi ne edina. Leta 2018 dni se je v Milanu zadušil štirinajstletnik Igor. Našli so ga v sobi, z vrvjo okoli vratu, in prvi hip je bilo vse videti kot samomor. A so kriminalisti na fantovem računalniku takoj odkrili, da je tik pred smrtjo obiskoval strani o »blackoutu«, ki so uporabnike nagovarjale k davljenju do nezavesti. Igorja, na videz zelo zrelega fanta, uveljavljenega športnika in regijskega prvaka v plezanju, je morda povsem običajna radovednost porinila čez rob. Ugotovili so, da je bil v stiku s starejšim vrstnikom, prav tako izzivalcem usode z objavami na spletu. Nekaj mesecem pred Igorjem je na podoben način zaradi zadušitve umrl fant iz okolice Rima.

Na tvegano vedenje opozarjajo z vseh delov sveta. V ZDA so gasilci v medijih opozorili na drzne igre mladostnikov. Zelo priljubljena je postala »igra« s kovancem in polnilnikom za telefon v vtičnici. Mladostniki posnamejo, kako majhen kovanec zdrsne med vtičnico in polnilnik, pri tem pa povzroči iskrenje in dim. Početje je zelo nevarno, saj lahko uniči napeljavo ali povzroči požar z ogromno škodo in posledicami, kar se je že zgodilo.

Prav lahko bi se zgodilo pri nas. Opisane tragedije so se zgodili v tujini, a to ne pomeni, da se ne bi mogle tudi pri nas. Tragični dogodek se je pred kratkim zgodil v Mariboru. Kot so ugotovili policisti, sta se na železniških tirih fotografirali mladoletnici. Po tirih je takrat z veliko hitrostjo pripeljal vlak ICS, ki vozi na relaciji Ljubljana–Maribor, strojevodja pa je mladoletnici nemudoma začel opozarjati z zvočnimi signali. Dekleti sta zadnji trenutek skočili vsaka na svojo stran, a je bilo za eno na žalost prepozno, je poročal portal Svet24. Je prehudo, če sklepamo, da bi posnetek hitro bližajočega se vlaka morda pristal na spletu, če se snemanje ne bi končalo tako tragično? Nekaj takega so najprej pomislili tudi preiskovalci. 

Več v reviji Zarja Jana, št. 51.2. 2021