Zgodbe

S čim so (po)zdravili Donalda Trumpa

Simona Furlan
13. 10. 2020, 22.33
Posodobljeno: 13. 10. 2020, 22.42
Deli članek:

Novica o okuženosti ameriškega predsednika Donalda Trumpa in žene Melanie s covidom-19 je bila seveda udarna novica dneva. Ko se je Trump po zgolj treh nočeh v bolnišnici vrnil v službo v Belo hišo, pa so se seveda razplamtele tudi razprave o tem, kaj od tistega, kar je o predsednikovem zdravju in zdravljenju javnosti sporočala četa desetih zdravnikov, ki so skrbeli zanj, res in kaj morda tudi ne. Veliko pozornosti se pri tem seveda namenja predvsem zdravilom, ki naj bi mu jih dali in ki naj bi mu pomagala pri tako bliskovitem okrevanju.

Zarja Jana
Hitro okrevanje Donalda Trumpa zbuja dvome

Trump je domnevno imel vročino, kar je eden od glavnih simptomov bolezni, padla mu tudi raven kisika v krvi, zaradi česar so mu morali nekaj časa dovajati kisik. Po začetni rahli zmedi so se zdravniki umirili in uskladili ter javnosti dobrohotno postregli s podrobnejšimi informacijami o predsednikovem zdravljenju. Da je bilo na začetku sicer videti, kot da kaj skrivajo, smo slišali zdravnikovo posipanje s pepelom, ampak da tega prav zares niso počeli. No, tisti privlačni zdravnik, ki je razlagal potek Trumpovega zdravljenja, s svojimi besedami in nastopom čisto vseh ni povsem prepričal ...

Osemgramski odmerek poskusnega zdravila. Nazaj k Trumpovemu zdravljenju. Največ pozornosti je seveda pritegnila informacija, da so ga zdravili z za zdaj še eksperimentalnim zdravilom farmacevtskega podjetja Regeneron REGN-COV2. Gre za koktajl dveh vrst protiteles, ki sta se v laboratorijskih razmerah pokazali kot najbolj učinkoviti pri nevtralizaciji virusa SARS-CoV-2. Pri poskusih s tem zdravilom, ki za zdaj še nima odobritve za uporabo, ki jo daje ameriška Agencija za hrano in zdravila (FDA), menda preverjajo učinkovitost dveh različno velikih odmerkov, Trump je baje dobil večjega, to je 8-gramskega. Zdravilo REGN-COV2 preizkušajo od junija, najboljše rezultate pa menda kaže pri bolnikih, katerih telo ob okužbi ne aktivira lastnega imunskega sistema. Zdravilo, kot rečeno, je še v eksperimentalni fazi in nima dovoljenj za uporabo, pri Trumpu so ga uporabili na podlagi načela »solidarnostne uporabe«, ki se ga lahko za še neodobrena zdravila uporabi, kadar na voljo ni ničesar drugega. No, Trump je Američanom ob vrnitvi v Belo hišo obljubil, da bo to zdravilo zastonj dostopno vsem, a je to bliže predvolilni propagandi kot resnici. Delnice podjetja, ki razvija omenjeno zdravilo, so v teh dneh krepko poskočile, kdaj ali sploh bo zdravilo (ki vsekakor še ni prestalo vseh potrebnih raziskav, pravijo številni strokovnjaki) na voljo tudi navadnim smrtnikom, pa še ni jasno.

Remdesivir, edino registrirano zdravilo proti covidu-19. Trumpove okužbe s koronavirusom se seveda niso lotili zgolj s tem zdravilom, kot poročajo, so uporabili tudi zdaj že precej znani in tudi pri nas uporabljani remdesivir. Zdravilo so prvotno razvijali za zdravljenje ebole, zdaj pa se je pokazalo za učinkovito pri bolnikih s covidom-19, in sicer zlasti za tiste z napredovalo boleznijo, ko že potrebujejo dodatni kisik. Gre za prvo in za zdaj edino registrirano zdravilo proti covidu-19 z uradnim dovoljenjem za uporabo na evropskih tleh.

Mimogrede, pri nas je poleg remdesivirja na voljo še favipiravir, zdravilo iz Japonske, nekoč namenjeno zdravljenju gripe, zdaj pa se uporablja tudi pri bolnikih s covidom-19, ki nimajo zelo hudega poteka bolezni, imajo pa dejavnike tveganja, ko bi lahko prišlo do zapletov in težjega poteka bolezni.

Je bil steroid deksametazon res nujen? Trumpu so zdravniki, ki so se ukvarjali z njegovo okuženostjo s covidom-19, v času dovajanja kisika dali tudi steroid deksametazon. To zdravilo se uporablja tudi pri nas, in sicer pri preprečevanju poslabšanja stanja pri bolnikih, ki že potrebujejo kisik. Glede uporabe deksametazona pri zdravljenju Trumpa je moč najti kar nekaj polemičnih zdravniških mnenj, niso vsi prepričani (vsaj na podlagi dostopnih informacij), da je bilo to pravzaprav potrebno, nekateri pri tem opozarjajo tudi na morebitne posledice oziroma stranske učinke. Da so se glede deksametazona kar nekaj časa „praskali po glavi“, so rekli Trumpovi zdravniki, in nazadnje presodili, da morebitne koristi prevladajo nad potencialno nevarnostjo.

Več v reviji Zarja Jana št. 41, 13.10.2020